Μάλιστα πριν από λίγο καιρό, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο της Ολλανδικής εταιρείας για την παραγωγική ανασύσταση της Θεσσαλίας µετά τις πληµµύρες του Σεπτεµβρίου, µια από τις προτάσεις προς αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών (π.χ βαµβάκι), ήταν αυτή του σουσαµιού και των εργαλείων που χρησιµοποιούνται αυτή τη στιγµή στη βαµβακοκαλλιέργεια.
«Για το σουσάµι υπάρχει µεγάλη ζήτηση και όσον αφορά τη χαµηλή τιµή του θα µπορούσαν να στραφούν εκεί οι επιδοτήσεις που πηγαίνουν τώρα στο βαµβάκι. Για τις προτάσεις αυτές µάλιστα έχουµε κάνει έρευνα αγοράς, για το αν και κατά πόσον υπάρχει ζήτηση. Υπάρχουν δρόµοι, υπάρχει το λιµάνι του Βόλου, υπάρχουν οι συνθήκες για εξαγωγές, γιατί να µην τις εκµεταλλευθούµε;» λέει ο Mίλτος Γκουζούρης, διευθύνων σύµβουλος της HVA International. Σηµειωτέον, σήµερα η καλλιέργεια σουσαµιού στη χώρα µας αντιστοιχεί πλέον σε µόλις 3-4 χιλιάδες στρέµµατα και ως εκ τούτου είναι βαθιά εξαρτώµενη από τις εισαγωγές που αγγίζουν το 95% των αναγκών της.
∆εδοµένου ότι σουσάµι, έχει µικρό βιολογικό κύκλο και µικρότερες απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό, ο καθηγητής στο πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, κ. Νίκος ∆αναλάτος, βρίσκει αρκετά βιώσιµη και ρεαλιστική την πρόταση για την επιστροφή της καλλιέργειας του σουσαµιού και εισαγωγής της στα υφιστάµενα σχήµατα αµειψισποράς. Μάλιστα, σε περίπτωση που απλωθεί η καλλιέργειά του, το ελληνικό σουσάµι θα είναι το µόνο ευρωπαϊκό σουσάµι µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς σήµερα εισέρχεται στην κοινοτική αγορά από το Σουδάν, την Τουρκία ή άλλες τρίτες χώρες.
«Στις πρώτες ερευνητικές προσπάθειες ελήφθησαν αποδόσεις της τάξης των 180 kg ανά στρέµµα. Όµως, στα προσεχή πειράµατα αγρού του Εργαστηρίου Γεωργίας µε πολλούς συνδυασµούς εποχής και πυκνότητας σποράς και ποσού άρδευσης για τις νέες δυναµικές ποικιλίες, στοχεύουµε, να φτάσουµε αποδόσεις που σύµφωνα µε τα διαθέσιµα µοντέλα ανάπτυξης είναι της τάξης των 250-300 κιλών ανά στρέµµα.», λέει ο κ. ∆αναλάτος. Κατά τον ίδιο, µε τιµή αγοράς 1,3 ευρώ/κιλό, η πρόσοδος 250-300 kg ανέρχεται στα 325-390 ευρώ /στρ. µε κόστος παραγωγής που σύµφωνα µε τις πρώτες αναλύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 90 ευρώ ανά στρέµµα, ενώ µπορεί να χρησιµοποιηθεί ο υφιστάµενος πάγιος εξοπλισµός που χρησιµοποιείται για τις υπόλοιπες εαρινές καλλιέργειες.
Ανάγκη εισαγωγής 200.000 τόνων
«Με 250-300 κιλά ανά στρέµµα, για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να καλλιεργηθούν 130-160.000 στρέµµατα αλλά τα περιθώρια είναι υπερτριπλάσια εάν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό σουσάµι θα είναι το ευρωπαϊκό σουσάµι, το οποίο µάλιστα θα πρέπει να στηριχθεί αναλόγως µε τις υπόλοιπες σηµαντικές καλλιέργειες χαµηλών εισροών και φιλικών προς το περιβάλλον».
Μάλιστα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή περίπου 200.000 τόνων σουσαµιού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1.000.000 στρέµµατα καλλιέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα µπορούσε να διαδραµατίσει κρίσιµο ρόλο λόγω του ευνοϊκού κλίµατος που διαθέτει, κατακτώντας έναν εξαγωγικό χαρακτήρα.
Πλεονεκτήµατα σουσαµιού
- Είναι θερµόφιλο φυτό, σπέρνεται µε πάνω από 17oC, µπορεί να είναι επίσπορη καλλιέργεια µετά από χειµερινά σιτηρά ή ψυχανθή.
- Έχει µικρό βιολογικό κύκλο και µικρότερες απαιτήσεις σε νερό.
- Στις ερευνητικές προσπάθειες ελήφθησαν αποδόσεις 180 κιλά ανά στρέµµα, όµως µε βάσει τα διαθέσιµα µοντέλα ανάπτυξης µπορεί να φθάσουν 250-300 κιλά.
- Καταναλώνονται ετησίως περίπου 30.000 - 40.000 τόνοι για την παραγωγή προϊόντων (ψωµί, χαλβάς, ταχίνι, παστέλια, κλπ).