BACK TO
TOP
Farming

Στη Dekagro περνά η Φυτοθρεπτική, ο κλάδος λιπασμάτων καρδιοχτυπά

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά λιπασµάτων, κυρίως ως αποτέλεσµα της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δηµιουργηθεί το τελευταίο διάστηµα από την αθέτηση υποσχέσεων και πιθανή χρεοκοπία γνωστής εταιρείας trading.

omilos-dekagro

Γιάννης Πανάγος

3874
0

 Στον όμιλο Dekagro περνά η Φυτοθρεπτική, καρδιοχτυπά ο κλάδος των λιπασμάτων

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την εταιρεία Φυτοθρεπτική να εξαγοράζεται από κυπριακή εταιρεία, πιθανότατα συµφερόντων Λαυρεντιάδη (Dekagro – πρώην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και ΒΦΛ) µε τον τελευταίο να εξασφαλίζει, καθώς φαίνεται, το απαραίτητο «σωσίβιο» που έχει ανάγκη η πρώτη, µετά τη «µαχαιριά» που δέχθηκε… πισώπλατα από την προαναφερθείσα προµηθεύτρια πρώτων υλών (trading). 

Οι πληροφορίες θέλουν την αγοράστρια να καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ενυπόθηκα δάνεια της Φυτοθρεπτικής και να αναλαµβάνει όλες τις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού περίπου 35 εργαζόµενοι, αναλαµβάνοντας παράλληλα και τη λειτουργία των τριών µονάδων παραγωγής που αυτή διέθετε.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 965 της Agrenda

 

Η ίδια ενηµέρωση θέλει τις τελικές υπογραφές να έχουν πέσει τη Μεγάλη ∆ευτέρα, µε τις δανείστριες τράπεζες της Φυτοθρεπτικής να δίνουν εµµέσως και τη δική τους συγκατάθεση στην ολοκλήρωση του deal, για το οποίο εικάζεται ότι είχαν γίνει σχετικές συζητήσεις προτού τεθούν επιτακτικά θέµατα βιωσιµότητας, µετά το βαρύ «χτύπηµα». 

Όπως έγραφε σε εκτενές ρεπορτάζ από τις 27 Απριλίου η Agrenda, «πρωτοφανή τρικυµία που ενδεχοµένως να οδηγήσει και σε «ναυάγια» έχει προκαλέσει… η αθέτηση συµφωνιών από γνωστή εγχώρια εταιρεία trading (πρώτων υλών) η οποία µάλιστα λειτουργούσε για χρόνια ως αντιπρόσωπος (agency) σε καταξιωµένο διεθνή όµιλο µε το ίδιο αντικείµενο». 

Νεότερες µάλιστα πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό της ζηµιάς που καταγράφεται στις εταιρείες του κλάδου από τα 17 εκατ. ευρώ αρχικά, ενδεχοµένως και στα 25 εκατ. ευρώ. Και όπως έγραφε από την αρχή η Agrenda, «το φορτίο που επωµίζονται κάποιες εταιρείες παραγωγής λιπασµάτων µοιάζει να είναι δυσβάστακτο, πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι δύσκολα θα «αφοµοιωθεί» στο ευρύτερο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους».

Έτσι, µετά τον όµιλο της Φυτοθρεπτικής που δείχνει να βρίσκει σ’ αυτή τη φάση το δρόµο της, µέσα από νέα µετοχική σύνθεση, σοβαρό ζήτηµα βιωσιµότητας φαίνεται να υπάρχει για δύο εταιρείες µε βάσεις παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα. 

Νοµικές πρωτοβουλίες µε ενδιαφέροντα αποτελέσµατα

Σηµειωτέον ότι πολλά θα εξαρτηθούν τις επόµενες µέρες και από  τις «νοµικές πρωτοβουλίες» οι οποίες ξεδιπλώνονται και οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις µπορεί να έχουν ενδιαφέροντα αποτελέσµατα. Το γεγονός ότι στην «ελεγχόµενη» για τη δραστηριότητά της εταιρεία trading, όπως και σε «όµορα» µε αυτή εταιρικά σχήµατα βρίσκονται εξέχουσες µορφές της επιχειρηµατικής κοινότητας, αφήνει πολλά περιθώρια στους «πληγέντες» από τη συµπεριφορά της, να διεκδικήσουν ισχυρές αποζηµιώσεις ή ακόµα και καθ’ ολοκληρίαν κάλυψη των ζηµιών. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές