BACK TO
TOP
Farming

Η πρόταση της Yara Ελλάς για την επιφανειακή λίπανση στο βαμβάκι

Η εντατικοποίηση της γεωργίας με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων των εκτατικών καλλιεργειών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότερη χρήση των λιπασμάτων. Η ανάπτυξη παραγωγικότερων γενοτύπων στο βαμβάκι, απαιτεί πρακτικές διαχείρισης λιπάνσεων με κυριότερο σκοπό την αποδοτικότερη κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά στοιχεία.

Yara-hellas-lipansh

Αλέξανδρος Παναγόπουλος

455
1

Από τα κύρια θρεπτικά στοιχεία το βασικότερο για το βαμβάκι είναι το άζωτο, το οποίο χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα υπόλοιπα. Είναι απαραίτητο σε όλα τα φαινολογικά στάδια, με έμφαση στο στάδιο της έντονης βλαστικής ανάπτυξης.

Η ορθολογική χορήγηση του αζώτου ευνοεί την αύξηση του αριθμού και του βάρους των καρυδιών.. Η ποσότητα του αζώτου που χορηγείται επιφανειακά (με επιφανειακή ξηρή λίπανση ή υδρολίπανση) προσεγγίζει το 50 έως 67% των συνολικών του απαιτήσεων. Η έλλειψη αζώτου, ανάλογα με την ένταση της, μπορεί να εκδηλωθεί με αποχρωματισμούς των παλαιότερων φύλλων, με καχεκτική ανάπτυξη των φυτών, με πτώση των καρποφόρων οργάνων και τελικά με μειωμένες αποδόσεις παραγωγής.

Ξηρή επιφανειακή λίπανση

YaraVera® AMIDAS®: κυριαρχεί στην αζωτούχο λίπανση

Το YaraVera® AMIDAS® 40Ν+14SO3 είναι το ιδανικό αζωτούχο λίπασμα για τις επιφανειακές εφαρμογές των εκτατικών καλλιεργειών. Παρέχει στην καλλιέργεια άζωτο και θείο σε αναλογία 7:1, η οποία είναι συγκρίσιμη με αυτή της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η αναλογία αυτή είναι ιδανική για την ομαλή απορρόφηση των δυο στοιχείων και οδηγεί τελικά στην καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου από την καλλιέργεια.

Πού υπερέχει το YaraVera AMIDAS;

  • Το YaraVera AMIDAS είναι χημικό λίπασμα (κάθε κόκκος περιέχει την αναγραφόμενη σύνθεση του λιπάσματος) και εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή των θρεπτικών στοιχείων στον αγρό.
  • Οι υψηλής πυκνότητας κόκκοι του ευνοούν τη διασπορά τους σε μεγάλες αποστάσεις στον αγρό σε σχέση με την ουρία. Είναι απόλυτα ασφαλές για την καλλιέργεια χωρίς να προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα.
  • Ειδική τεχνολογία που επιτρέπει τη σταθερή παροχή αζώτου στα φυτά, με μειωμένες απώλειες εξάτμισης μέχρι και 35% σε εδάφη με ουδέτερο προς αλκαλικό pH, αλλά και έκπλυσης από τα καλοκαιρινά ποτίσματα.
  • Υψηλός δείκτης αξιοποίησης αζώτου. Η χρήση του YaraVera AMIDAS στις επιφανειακές εφαρμογές παρουσιάζει υψηλότερο δείκτη αξιοποίησης του αζώτου NUE (Nitrogen Utilization Efficiency) από την καλλιέργεια συγκριτικά με λιπάσματα που έχουν ως βάση την ουρία. Αυτό σημαίνει πως, με το YaraVera AMIDAS περισσότερο άζωτο μετατρέπεται σε καρπό σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Το YaraVera AMIDAS διατίθεται και με διπλό παρεμποδιστή -ουρεάσης και νιτροποίησης- με την εμπορική ονομασία YaraVera AMIDAS N-st.

YaraBela SULFAN (24N+7.5CaO+15SO3): Το πρώτο λίπασμα νιτρικού αμμωνίου με υδατοδιαλυτό ασβέστιο και θείο

Το YaraBela SULFAN επιτρέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αζωτούχου λίπανσης, χάρη στην αμοιβαία υποστηρικτική δράση του αζώτου, του θείου και του ασβεστίου. Η χρήση του είναι ιδανική για τη δημιουργία ισχυρών φυτών, ανθεκτικότερων στο πλάγιασμα και τις ασθένειες. Απαραίτητο για τις περιπτώσεις όπου ακολουθείται «σπαστή» επιφανειακή λίπανση σε δόσεις. To ασβέστιο που περιέχει βρίσκεται σε πλήρως υδατοδια-λυτή μορφή και ως εκ τούτου είναι αφομοιώσιμο από τις καλλιέργειες, σε σύγκριση με τα κοινά λιπάσματα ασβεστούχου νιτρικής αμμωνίας, όπου το ασβέστιο είναι πρακτικά αδιάλυτο στο έδαφος. Τα φυτά μπορούν να απορροφήσουν μόνο το υδατοδιαλυτό ασβέστιο από το έδαφος και να το αξιοποιήσουν. Διατίθεται και με αναστολέα νιτροποίησης με την εμπορική ονομασία YaraBela SULFAN N-st.

YaraBela EXTRAN (33,5N): To YaraBela EXTRAN περιέχει άζωτο σε αμμωνιακή και νιτρική μορφή

Η εφαρμογή του είναι ιδανική σε καλλιέργειες με υψηλές απαιτήσεις σε άζωτο, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη τροφοδοσία τους στα κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές πρακτικές, η Yara διαθέτει στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο επιπλέον τύπους αζωτούχων λιπασμάτων όπως το YaraVera EURA και YaraVera EURA N-st (46N) που είναι υψηλής καθαρότητας ουρία απλή ή με αναστολέα ουρεάσης αντίστοιχα.

Υδρολίπανση

Μια συνήθης πρακτική η οποία συμπεριλαμβάνεται στις βέλτιστες και βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας και παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι η υδρολίπανση των εκτατικών καλλιεργειών. Η Yara διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο με λύσεις για την υδρολίπανση των εκτατικών καλλιεργειών:

YaraTera AMNITRA (34,2N): Υδατοδιαλυτό λίπασμα αζώτου υψηλής ποιότητας και καθαρότητας

To YaraTera AMNITRA είναι υδατοδιαλυτό λίπασμα αζώτου σε μορφή νιτρικής αμμωνίας κατάλληλο για υδρολίπανση. Χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό διαλυτότητας και καθαρότητας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για χρήση σε πολλά συστήματα υδρολίπανσης, σε πλήθος καλλιεργειών.

SUPERSTART WS (32.3N+ 11.9CaO): υδατοδιαλυτό λίπασμα ουρίας και νιτρικού ασβεστίου

Το SUPERSTART WS παρέχει άζωτο στην καλλιέργεια άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα χάρη στη σύνθεσή του. Η χρήση του είναι ιδανική για τη δημιουργία ισχυρών φυτών, ανθεκτικών στο πλάγιασμα και τις ασθένειες, λόγω του ασβεστίου που περιέχει το οποίο βρίσκεται σε πλήρως υδατοδιαλυτή μορφή και είναι πλήρως αφομοιώσιμο από τις καλλιέργειες.

Υδρολίπανση με κοκκώδη σύνθετα NPK λιπάσματα

YaraRega: Τα μοναδικά κοκκώδη-υδατοδιαλυτά, σύνθετα ΝΡΚ με Ιχνοστοιχεία λιπάσματα

Τα λιπάσματα YaraRega είναι υδατοδιαλυτά-κοκκώδη, σύνθετα ΝΡΚ ή ΝΚ, λιπάσματα που απαντώνται σε διάφορες συνθέσεις και μπορούν να καλύψουν τις θρεπτικές ανάγκες όλων των υπαίθριων καλλιεργειών μέσω υδρολίπανσης παρέχοντας κύρια, δευτερεύοντα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Τα λιπάσματα YaraRega καθιστούν την υδρολίπανση πιο οικονομική σε σχέση με τα σύνθετα, κρυσταλλικά υδατοδιαλυτά λιπάσματα διατηρώντας την ίδια ευκολία χρήσης και αποθήκευσης.

Εκτός από τις λύσεις σε προϊόντα θρέψης, η Yara προσφέρει στους αγρότες και ψηφιακές εφαρμογές όπου μπορούν να διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το είδος, τον τρόπο και το χρόνο λίπανσης της καλλιέργειας. Μια τέτοια εφαρμογή είναι το YaraFX INSIGHT μέσω της πλατφόρμας FarmB, όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θρέψης της καλλιέργειάς του σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους που καλλιεργεί και τις πρακτικές που ακολουθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.yara.gr



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές