BACK TO
TOP
Farming

Ξεκλειδώνει νέες προοπτικές σε πρωτεϊνες και αποδόσεις ο υβριδισμός στο σιτάρι

Στα σηµαντικά οφέλη που υπόσχεται ο υβριδισµός σιταριού ο οποίος µπορεί να προσδώσει άλλη δυναµική στην καλλιέργεια, επικεντρώθηκε η καθιερωµένη πλέον «Field Day» σιτηρών που διοργάνωσε για 11η χρονιά η εταιρεία Fyto-animal services (F.A.S.) στις 16 Μαΐου στον ιδιόκτητο πειραµατικό αγρό της, στον Πλατύκαµπο Λάρισας. Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκάλεσαν στους παρευρισκόµενους, οι νέες προεµπορικές ποικιλίες που παρουσιάστηκαν, µε τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να τις συγκρίνουν µε τις ήδη γνωστές ποικιλίες της F.A.S. σε ανάπτυξη κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

uvridismos-sto-sitari

721
0

Επιμέλεια: Γιώργος Κοντονής

Ο Βασίλης Μιχαήλ, CEO της F.A.S. και οικοδεσπότης της εκδήλωσης καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό της εταιρείας που από το 1999 δραστηριοποιείται στον χώρο των εφοδίων, έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σποροπαραγωγή καθώς και στη δηµιουργία νέων ποικιλιών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του γενετικού προγράµµατος της εταιρείας Dr. Vincenzo Natoli, o οποίος ανέλυσε πρώτα τους στόχους του ερευνητικού προγράµµατος, τη διαδικασία των διασταυρώσεων καθώς και των αξιολογήσεων του γενετικού υλικού που προκύπτει. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι προϊόν της ενδελεχούς αυτής δουλειάς θα είναι άµεσα διαθέσιµο και στην ελληνική αγορά µιας και νέες ποικιλίες της FAS είναι ήδη υπό εγγραφή στον Ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων. Εντύπωση προκάλεσαν και τα υβρίδια σιταριού που έχουν προκύψει από το γενετικό πρόγραµµα και µπόρεσαν να δουν οι παρευρισκόµενοι. Ο υβριδισµός σιταριού υπόσχεται σηµαντικά οφέλη και επίτευξη τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών αποτελεσµάτων που θα επανατοποθετήσουν το σιτάρι στο χώρο των δυναµικών καλλιεργειών.

Οι ποικιλίες σκληρού σίτου που ξεχωρίζουν

Εκτός των νέων προεµπορικών ποικιλιών που παρουσιάστηκαν, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε στον αγρό, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, και να συγκρίνουν τις πλέον γνωστές ποικιλίες της εταιρείας, όπως:

  • QUADRATO, ποικιλία υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, µε καλή προσαρµοστικότητα σε όλες τις περιοχές.
  • VENDETTA, ποικιλία µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό, φαινόµενο «stay green».
  • GATTUSO, πολύ πρώιµη ποικιλία, υψηλών αποδόσεων µε απίστευτες αποδόσεις ειδικά σε γόνιµα εδάφη
  • PIETRAFITTA, η κορυφαία ποικιλία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερµικές περιοχές και εδάφη χαµηλής παραγωγικότητας.
  • CANΝAVARO, ποικιλία µε αυξηµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.
  • TORREBIANCA, ποικιλία µε εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιµα εδάφη αλλά και σε λοφοειδή όπου επικρατούν άνεµοι.
  • ALEMANO, ποικιλία µε άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική µε εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά µε ήπιο κλίµα.
  • SPARTACO, ποικιλία µικρού βιολογικού κύκλου, µε υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόµενο «stay green».
  • DORATO, µεσοπρώιµη ποικιλία, πάρα πολύ παραγωγική µε ευρεία προσαρµοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιµάτων.
  • ADONE, µεσοόψιµη ποικιλία, πολύ ανθεκτική στο κρύο, µε υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες.
  • BRIGANTE, νέα πρώιµη υψηλοαποδοτική ποικιλία µε ασυναγώνιστο αδέλφωµα, υψηλού yellow inde που ικανοποιεί τη µακαρονοποιία και την αλευροβιοµηχανία.
  • PYRROS, πρόκειται για το αποτέλεσµα της βελτίωσης των ποικιλιών που χρηµατοδοτεί η εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια, πρώιµη υψηλοαποδοτική άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών.
  • DANAOS, ακόµα µία νέα ποικιλία από το γενετικό πρόγραµµα της FAS, πρώιµη µε αντοχή στις ξηροθερµικές συνθήκες και αποδόσεις ακόµα και σε χωράφια µειωµένης παραγωγικότητας
  • PELOPPAS, η πιο φρέσκια ποικιλία που προήλθε από το πρόγραµµα βελτίωσης, πρώιµη και χαρακτηριστική αντοχή σε καταστάσεις stress και υψηλές αποδόσεις σε ευρεία εδαφοκλιµατικών συνθηκών.



Άλλα σιτηρά που αξιολογήθηκαν

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και τις γραµµές έρευνας που έχει η εταιρεία σε:

Μαλακά σιτάρια σε σχέση µε τις ήδη υπάρχουσες: AFRODITE , ΓΚΟΓΚΑΣ – 2, YECORE – E, ∆Ω∆ΩΝΗ.

Κριθάρια µαζί µε τις: AQUIRONE, MARTINO, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ.

Τριτικάλε µαζί µε τις: CATRIA, QUIRINALE, NISSOS

Βρώµης µαζί µε τις: ΠΑΛΛΗΝΗ και PREVISION.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές