BACK TO
TOP
Farming

Καθιέρωση τεχνικών για έξυπνη σπορά στο κριθάρι Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Μια ψηφιακή πλατφόρµα γεωργίας ακριβείας, υπολογισµού άνθρακα, εκτίµησης παραγωγής και βιώσιµης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού, προσφέρει σε πάνω από 2.000 παραγωγούς κριθαριού σε όλη την Ελλάδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα πλαίσια του προγράµµατος Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά».

texnikes-eksupnhs-sporas

Γιώργος Κοντονής

345
1

Πρόκειται για ένα πρόγραµµα ορόσηµο στη διαχρονική στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τοµέα από την εταιρεία αλλά και στην κοινή της πορεία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, µε το οποίο συνεργάζεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Ως αφετηρία του µεγάλου αυτού έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς αποτελεί περιοχή που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιµατικής κρίσης και η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σηµασία της για τον αγροτικό τοµέα της Ελλάδας (στη Θεσσαλία καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών της χώρας), όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. Σε πρώτη φάση στην πλατφόρµα, έχουν πρόσβαση πάνω από 2.000 παραγωγοί-συνεργάτες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης και άµεσης εφαρµογής από περισσότερους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.

Η πλατφόρµα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια δύο καλλιεργητικών περιόδων του φυτού, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2024 και ολοκληρώνοντας τον Ιούλιο του 2025.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση ολόκληρο το ρεπορτάζ στο φύλλο 969 της Agrenda

Η ψηφιακή πλατφόρµα  θα προσφέρει:
  • Τον υπολογισµό του αποτυπώµατος άνθρακα καθώς και του συγκριτικού ενεργειακού και οικονοµικού µηχανισµού, µε στόχο τη µείωση αποτυπώµατος άνθρακα κατά 30%, την ενεργειακή ανάλυση των καλλιεργητικών πρακτικών και την ανάλυση του κόστους των καλλιεργητικών πρακτικών.
  • Ένα καινοτόµο µοντέλο συλλογής δεδοµένων από πολλαπλές πηγές (δορυφόρους, δεδοµένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδοµένα παραγωγής), µε στόχο, µέσα από τη χρήση αλγορίθµων τεχνητής νοηµοσύνης την εκπαίδευση ενός µοντέλου πρόβλεψης παραγωγής και εκτίµησης της απόδοσης της παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού. Με τη χρήση µεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή δύναται να αυξηθεί κατά 10% και άνω.
  • Οπτικοποίηση δεδοµένων ενεργειακής σύγκρισης καλλιεργητικών πρακτικών, αποτυπώµατος άνθρακα καθώς και οικονοµικών στοιχείων διαχείρισης της καλλιέργειας, ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγµή τι συµβαίνει στο χωράφι του, να εντοπίζει σηµεία του αγροτεµαχίου του που χρειάζονται µεγαλύτερη προσοχή και να προσαρµόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές.
  • Έκθεση αναφοράς για τους διαθέσιµους και προτεινόµενους οικονοµικούς και περιβαλλοντικούς υπολογισµούς για κάθε αγροτεµάχιο.


Πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς

Η πλατφόρµα αναµένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, τόσο σε οικονοµικό όσο και σε περιβαλλοντικό/ενεργειακό επίπεδο.

Σε οικονοµικό επίπεδο:

  • Θωράκιση στις συνεχείς οικονοµικές αλλαγές.
  • Οικονοµική σύγκριση των παραδοσιακών και βιώσιµων καλλιεργητικών πρακτικών.
  • Ανάλυση κόστους και κατάρτιση προϋπολογισµού της διαχείρισης.
  • Αξιολόγηση οικονοµικών προτάσεων.
  • Αποτύπωση οικονοµικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεµάχιο.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο:

  • Συµµόρφωση µε περιβαλλοντικούς κανονισµούς
  • Υπολογισµός αποτυπώµατος άνθρακα.
  • Ενεργειακή σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιµων καλλιεργητικών πρακτικών.
  • Προστασία απέναντι από την κλιµατική αλλαγή.
  • Αποτύπωση περιβαλλοντικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεµάχιο.

Σε επίπεδο παραγωγής:

  • Βελτίωση της ποιότητας του καρπού.
  • Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής.
  • Για την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες θα πραγµατοποιηθούν σχετικά σεµινάρια και workshops, που θα παρουσιάζουν την πλατφόρµα και τις δυνατότητες της στους παραγωγούς.

Στρατηγική βιώσιµης ανάπτυξης

Το πρόγραµµα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» πραγµατοποιείται στα πλαίσια της ολοκληρωµένης στρατηγικής βιώσιµης ανάπτυξης «Παράγουµε ένα καλύτερο αύριο», της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που έρχεται σε ευθυγράµµιση και µε τη στρατηγική του Οµίλου HEINEKEN, µε φιλόδοξους και µετρήσιµους στόχους, που περιλαµβάνει επί ίσοις όροις τους πυλώνες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της υπευθυνότητας.

∆ιαχρονική Στήριξη του Αγροτικού Τοµέα

Πρόγραµµα συµβολαιακής  καλλιέργειας κριθαριού

Από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγµατοποιεί το πρώτο και µεγαλύτερο στο είδος του Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού µέσω του οποίου προµηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών
για την παραγωγή των προϊόντων της, σε συνεργασία µε περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς σε 19 νοµούς της χώρας, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιµης καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό,
η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ακόµη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και οικονοµίες, προσφέροντας ένα σταθερό εισόδηµα στους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, δηµιουργώντας, παράλληλα, προστιθέµενη αξία και συµβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονοµίας.

Στο πλαίσιο του Προγράµµατος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, σε συνεργασία µε το οποίο διατηρεί πειραµατικούς αγρούς όπου δοκιµάζουν νέες ποικιλίες κριθαριού που ανταποκρίνονται καλύτερα στις εδαφο-κλιµατικές συνθήκες
της χώρας, και οι οποίες αξιοποιούνται από το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας, αυξάνοντας τις αποδόσεις και,
ως εκ τούτου, το κέρδος των παραγωγών. Παράλληλα, διεξάγει προγράµµατα έρευνας για τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία καλλιέργειας, ενώ προσφέρει διαρκή υποστήριξη και εκπαιδευτικά σεµινάρια στους παραγωγούς µε στόχο την ενδυνάµωση της τεχνογνωσίας τους.

Στο κέντρο της στρατηγικής η «πράσινη» λειτουργία

Με «όχηµα» την επιστήµη, την έρευνα και την καινοτοµία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναπτύσσει νέες διαδικασίες και λύσεις για τη βελτιστοποίηση των πόρων, τη χρήση και την απόρριψή τους θέτει υψηλούς και φιλόδοξους στόχους, και λαµβάνει υπόψη της τους παράγοντες ESG ευθυγραµµίζοντας τη στρατηγική της µε τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης των Ηνωµένων Εθνών (SDGs) και τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας (European Green Deal).

Αναλυτικότερα:

«Παράγουµε ένα καλύτερο αύριο»

Στον πυλώνα του περιβάλλοντος, η εταιρεία έχει καταφέρει να µειώσει τις εκποµπές CO2 κατά 20% σε σχέση µε το 2018, ενώ έχει επιτύχει ανάκτηση των αποβλήτων κατά 99,6%. ∆ιαχειρίζεται υπεύθυνα τις πρώτες ύλες που χρησιµοποιεί, όπως το νερό και το κριθάρι. Εστιάζει στην κυκλική οικονοµία µέσω ανακύκλωσης και επαναχρησιµοποίησης, όπως για παράδειγµα στην περίπτωση των φιαλών, όπου το 95% είναι επιστρεφόµενες. Σε όλες τις µονάδες της έχουν τοποθετηθεί συστήµατα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ, µέσω επενδύσεων αλλά και συµµετοχής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράµµατα, η εταιρεία αναζητά τρόπους για τη µείωση της κατανάλωσης του νερού και την επαναχρησιµοποίησή του από τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις.

Στο κέντρο της στρατηγικής της παραµένει η δέσµευση για «πράσινη» λειτουργία, προκειµένου να παράγει τα προϊόντα της µε τη µικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, αρχικά, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση όλων των µονάδων της κατά ISO 14001:2015 (προστασία περιβάλλοντος). Βασικός δείκτης βιωσιµότητας για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί η κάλυψη των παραγωγικών αναγκών της από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, τον οποίο έχει φτάσει στο 79,4%. Με οδηγό τους άξονες «Μείωση» και «Αντικατάσταση», η εταιρεία προχωράει στη σταδιακή µετάβαση προς τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και περιορισµό των εκποµπών αερίων Scope 2, µέσω της εκπόνησης δύο νέων έργων παραγωγής φωτοβολταϊκής/θερµικής ενέργειας στις ζυθοποιίες Πατρών και Θεσσαλονίκης έως το 2030.

Επίσης, από το 2010 η εταιρεία έχει καταφέρει να µειώσει κατά 20% την κατανάλωση νερού στην παραγωγή της. Στο πλαίσιο αυτό, πραγµατοποιούνται σηµαντικές επενδύσεις για την αναβάθµιση του συνόλου του µηχανολογικού εξοπλισµού και τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών.

Ως προς τον πυλώνα της κοινωνίας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διανέµει 378 εκατ. ευρώ άµεσης οικονοµικής αξίας, έχοντας αναπτύξει µια καθετοποιηµένη αλυσίδα αξίας µε 4 µονάδες παραγωγής στην Ελλάδα. Συνεργάζεται µε περισσότερους από 2.000 παραγωγούς κριθαριού και διαθέτει το 85% των δαπανών εφοδιαστικής αλυσίδας σε εγχώριους προµηθευτές. Επιπλέον, στηρίζει συστηµατικά τις τοπικές κοινωνίες, µε σηµαντική συµβολή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς γίνονται όλο και πιο συχνές. Την ίδια στιγµή προσφέρει ίσες ευκαιρίες για τους ανθρώπους της και ενισχύει την κουλτούρα διαφορετικότητας, ισότητας και συµπερίληψης.

Στον πυλώνα της υπευθυνότητας, η εταιρεία προωθεί την κουλτούρα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ µε δράσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης, εµπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της µε προϊόντα χωρίς αλκοόλ µε αυξανόµενη διαθεσιµότητα πανελλαδικά. Επίσης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται από το 2008 µε τη ΜΚΟ «Νηφάλιοι-Στην Υγεία Μας», υπεύθυνη για την εκπαίδευση στην κατανάλωση αλκοόλ, µε σκοπό την προώθηση της ορθής κατανάλωσης αλκοόλ. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, η εταιρεία χρηµατοδότησε το πρόγραµµα «Νηφάλιος Οδηγός», µε στόχο να καλλιεργήσει στις νεότερες γενιές, τις υπεύθυνες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και την κουλτούρα περί νηφάλιας οδήγησης.


Από αριστερά: Σπυρίδων Κίντζιος πρύτανης ΓΠΑ, Αλέξανδρος ∆ανιηλίδης διευθύνων σύµβουλος Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και οι καθηγητές του ΓΠΑ µε ενεργό ρόλο στο πρόγραµµα Σπυρίδων Φουντάς και Γαρυφαλιά Οικονόµου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-06-2024 16:22THEODOR

Αθηναική ζυθοποιία το εχεις ξεφτιλίσει με 0,21 λεπτά ......ενδιαφέρεσαι μόνο για το δικό σου κέρδος.....αει στο .....και σύ !!!!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές