BACK TO
TOP
Farming

Eν αναμονή η δεύτερη πτήση πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι, αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών

Λίγο πριν την έναρξη της άνθησης βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες στην Π.Ε. Δράμας με τα ωφέλιμα έντομα να βρίσκονται «σε φόρμα» λίγο πριν την δεύτερη πτήση του πράσινου σκουληκιού. Οι ειδικοί της Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας καλούν τους παραγωγούς να απέχουν από άσκοπους ψεκασμούς την παρούσα περίοδο ώστε να προστατέψουν τους «συμμάχους» κατά του πράσινου σκουληκιού.

20181128-143723-GS-CottonBoll-1

33
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη πτήση της γενεάς Ιουνίου του πράσινου σκουληκιού, με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται σύντομα. Στους μακροσκοπικούς ελέγχους δεν διαπιστώνονται προβλήματα φυτοπροστασίας, ενώ παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών, όπως τα είδη Harmonia axyridis, Nabis pseudoferus και Propylea quatuordecimpunctata.

Η εξέλιξη της γενεάς του πράσινου σκουληκιού παρακολουθείται και συλλέγονται προγνωστικά δεδομένα για τον χρόνο εμφάνισης της επόμενης, κρίσιμης γενεάς (2ης στο βαμβάκι). Με βάση τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συσσωρευθεί και σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο Mironidis, (2014), η εμφάνιση της επόμενης πτήσης των ενηλίκων αναμένεται περί τις 12-07-2024. Οι πρώτες εκκολάψεις αναμένονται από τις 15-07-2024.  

Όσον αφορά τις βαμβακοφυτείες στην Π.Ε. Δράμας, βρίσκονται γενικώς λίγο πριν την έναρξη της άνθησης. Σε πρωιμότερες καλλιέργειες έχει ξεκινήσει η άνθηση.

Σε γενικές γραμμές η ανάπτυξη των βαμβακοφυτειών παρουσιάζει σχετική πρωίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας θα πρέπει να αποφεύγονται. Επιπλέον, η επαρκής άρδευση είναι απαραίτητη λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Για τις καλλιέργειες με αυξημένη ανάπτυξη, μεγάλα μεσογονάτια και καθυστερημένο σχηματισμό καρποφόρων οργάνων (χτένια) σε υψηλές θέσεις των φυτών, συνίσταται η εφαρμογή ανασχετικού όπως το mepiquat chloride 5 SL και διάφορα άλλα σκευάσματα. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θερμοκρασίας, συνιστάται επίσης η φωσφοροκαλιούχος διαφυλλική λίπανση, καθώς και η εφαρμογή φυτοδιεγερτών από εκχυλίσματα φυκών για την προαγωγή καρποφόρας βλάστησης.

Οι τρέχουσες συνθήκες θερμοκρασίας μπορεί να συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση του καλίου στο ευπαθές στάδιο της άνθησης που ακολουθεί. Σε αγρούς με ιστορικό πρόωρης γήρανσης, συνιστάται να εφαρμοστεί καλιούχος λίπανση κατά την άνθηση είτε διαφυλλικώς, είτε με υδρολίπανση, εφόσον υφίσταται η δυνατότητα αυτή. Παράλληλα, για την άμβλυνση της καταπόνησης των φυτών συνιστάται η ταυτόχρονη χορήγηση των μικροθρεπτικών στοιχείων βόριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, μολυβδαίνιο και κοβάλτιο.

Οι καλλιεργητές καλούνται να παρακολουθούν στενά τις καλλιέργειές τους. Οι προληπτικοί ψεκασμοί καλό είναι να αποφεύγονται καθώς οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες. Σκοπός είναι η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Το όριο επέμβασης κατά της επόμενης (σε αναμονή) γενεάς είναι η καταμέτρηση: 4 σκουληκιών σε 100 φυτά (ή 1 σκουλήκι ανά 1,5 μέτρο επαναληπτικά). Προσοχή, σε περίπτωση που δεν ξεπεραστεί αυτό το όριο δεν πρέπει να επεμβαίνει ο παραγωγός.

Αναλυτικά η Γεωργική Προειδοποίηση διαθέσιμη εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές