BACK TO
TOP
Farming

Ενεργή η παρακολούθηση του Διαβρώτικα στον αραβόσιτο έως και τη συγκομιδή

Ενεργή παραμένει η παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του εντόμου Διαβρώτικα με βάση τον αριθμό συλλήψεων ανά παγίδα μέχρι και τη συγκομιδή από τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας. Οι γεωπόνοι με γεωργική προειδοποίηση καλούν τους παραγωγούς να μην προβούν σε ψεκασμούς αυτή την περίοδο, ωστόσο να διασφαλίσουν επάρκεια αρδευτικού νερού για τις καλλιέργειές τους.

diabrotica-entomo-kalampoki

19
0

Η παρακολούθηση για την πτήση του εντόμου ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου με παγίδες που εγκαταστάθηκαν στην ΠΕ Δράμας και ΠΕ Καβάλας. Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πτήσης για φέτος ξεκίνησε αρχές Ιουνίου. Αυτή την περίοδο οι καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο όπου έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση στις περισσότερες περιοχές και έχει ξεκινήσει το γέμισμα του καρπού.

Συνεπώς η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στους σπάδικες κατά την άνθηση δεν αποτελεί κίνδυνο για την καρπόδεση. Παραμένει ενεργή η παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του εντόμου με βάση τον αριθμό συλλήψεων ανά παγίδα μέχρι και τη συγκομιδή. Η τελική αξιολόγηση της πορείας των πληθυσμών θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συγκομιδής όπου και θα δοθούν οδηγίες κατάλληλες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το έντομο έχει μία γενεά ανά έτος και προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Η ζημιά που προκαλεί στο ριζικό σύστημα η νεαρή προνύμφη (εκκόλαψη των αυγών τον Μάιο μήνα) έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να τραφούν επαρκώς. Η δραστηριότητα των προνυμφών περιορίζεται στο έδαφος ενώ τα ενήλικα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις προς ανεύρεση τροφής. Η ελλιπής θρέψη του φυτού προκαλεί κακή στήριξη που οδηγεί τελικά στο πλάγιασμα των φυτών και κατά συνέπεια στη μείωση της παραγωγής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια (δεν εφαρμόζεται 2ετής - 3ετής αμειψισπορά).

Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους έχει ορισμένη χρονική εφαρμογή και στοχεύει στις νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται στο έδαφος.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο για την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας αυτή την περίοδο είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού για την ευρωστία των φυτών. Ψεκασμοί (ψεκασμοί φυλλώματος) για την καταπολέμηση του εντόμου καλό είναι να αποφεύγονται λόγω του αναπαραγωγικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται το φυτό. Επίσης δεν προτείνεται συνδυαστική χρήση με σκευάσματα που αφορούν άλλες ασθένειες του φυτού.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές