BACK TO
TOP
Farming

«Ανακύκλωση ΤΩΡΑ» και νομοθετικό πλαίσιο ζητά ο φυτοπροστατευτικός κλάδος

Σύσσωμο το Δ.Σ. και τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ καλούν την πολιτεία να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα επιτρέψουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, όπως φάνηκε στη συνέντευξη τύπου της εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου, με κεντρικό σύνθημα «Ανακύκλωση ΤΩΡΑ!».

ΚΥΚΛΟΣ

21
0

Τέσσερα χρόνια πριν, τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ αναγνωρίζοντας την νομική αλλά πρωτίστως ηθική εκκρεμότητα πολλών ετών, προχώρησαν στην πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρίας, για την οργάνωση, την λειτουργία και την πλήρη χρηματοδότηση ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στόχος της εταιρίας ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η λειτουργία ενός Ειδικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), για την πρωτογενή συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσει ως φορέας ανακύκλωσης, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).



Στο πλαίσιο συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την πρωτοβουλία ίδρυσής της, η εταιρεία ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. πραγματοποίησε την Πέμπτη 4 Ιουλίου, συνέντευξη Τύπου με την δυναμική παρουσία της πλειοψηφίας των εταιριών που εισάγουν, παράγουν και διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ελληνική Αγορά.

Με τις κεντρικές ομιλίες του κου Β. Ευθυμιάδη, Προέδρου Δ.Σ. της ΚΥΚΛΟΣ, του κου Γεώργιου Ποντίκα, Προέδρου Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του κου Ε. Παναγιωτόπουλου, Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε, τέθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος ανακύκλωσης, που αποτελεί μεν πρωτοβουλία των μελών της εταιρίας, αλλά αφορά το σύνολο των εταιρειών που διακινούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εταιριών του κλάδου, μελών της ΚΥΚΛΟΣ, οι οποίοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων νομοθετικών μέτρων που θα καθορίσουν τις υποχρεώσεις για ένα πανελλαδικό δίκτυο σημείων συλλογής, στοχεύοντας στην λειτουργία ενός αποτελεσματικού φορέα ανακύκλωσης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο κ. Ευθυμιάδης στη συνέντευξη τύπου «η μη λήψη επιπλέον νομοθετικών μέτρων, ματαιώνει την έναρξη λειτουργίας του ΣΣΕΔ και θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του, με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, από τη συνέχεια κακών πρακτικών διαχείρισης των συσκευασιών».

Ακόμα, τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στο επιχειρησιακό πλάνο βιωσιμότητας που έχει εκπονηθεί και τα συμπεράσματα από την πολυετή εφαρμογή πιλοτικών δράσεων, όπου ανέδειξαν ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση καθιστά εθελοντική την συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση ως προς την επίτευξη των υψηλών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα λειτουργικό στην πράξη. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας» ανέφερε ο κος Παναγιωτόπουλος. «Το σύστημα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να λειτουργεί επιτυχώς, προκειμένου να αξιολογήσουμε στην πράξη τι χρειάζεται περισσότερο και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις πρακτικές μας».



Είναι γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παράλληλα με κακές πρακτικές διαχείρισης, όπως η παράνομη καύση, συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιταχύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κάνοντας όλο πιο συχνή την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και την ανθρώπινη υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύοντας στην μείωση των απορριμμάτων και την βιωσιμότητα, προχώρησε πρόσφατα στην έγκριση νέων μέτρων που αφορούν την διαχείριση συσκευασιών και των αποβλήτων που παράγονται, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία με έμφαση στα απόβλητα πλαστικών συσκευασιών.

Η ΚΥΚΛΟΣ με την έναρξη λειτουργίας της, θα αποτελέσει ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Ευθύνης των Παραγωγών και των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας (ΚΥΑ 8197/90920/2013, ΚΥΑ 9269/246316/2020, Ν. 2939/2001, N.4819/2021).

Σύσσωμο λοιπόν το Δ.Σ. και τα μέλη της ΚΥΚΛΟΣ, καλούν για μια ακόμη φορά την πολιτεία να στηρίξει την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που θα δρομολογήσουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, με την επιτάχυνση εφαρμογής της νομοθεσίας και τον καθορισμό ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές