BACK TO
TOP
Farming

Σε 100 φυτά 4 σκουλήκια το όριο επέμβασης κατά του πρασινοσκώληκα στο βαμβάκι

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις µέρες η πτήση της γενεάς Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού, η οποία σύντοµα ολοκληρώνεται. Σύµφωνα µε τους γεωπόνους της ∆ΑΟΚ ∆ράµας δεν διαπιστώνονται προβλήµατα φυτοπροστασίας στα βαµβακοχώραφα της ευρύτερης περιοχής, κατά τους µακροσκοπικούς ελέγχους, ενώ αυξημένη είναι η δραστηριότητα και των φυσικών εχθρών.

vamvaki_louloudi_6

58
0

Σηµειωτέον κατά τον Ιούνιο, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόστηκαν εντομοκτόνοι ψεκασμοί χωρίς την πρέπουσα αναγκαιότητα, οι οποίοι προκάλεσαν κατά τόπους την εμφάνιση προσβολών τετρανύχων. Στην τρέχουσα περίοδο, παρατηρείται πολύ αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού και ιδίως των ειδών Harmonia axyridis, Nabis pseudoferus και Propylea quatuordecimpunctata.

Σηµειώνεται ότι οι βαµβακοφυτείες στην Περιφερειακή Ενότητα ∆ράµας βρίσκονται στο στάδιο καρποφορίας με καρπόδεση του 30-50% των ανθέων.

Σε γενικές γραµµές υπάρχει καθυστέρηση του σταδίου ανάπτυξης λόγω των συνθηκών τους µήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί καλούν τους παραγωγούς να αποφεύγουν πρακτικές που προωθούν περαιτέρω την οψίµιση της καλλιέργειας:

α. Να εφαρµόζεται επαρκής άρδευση λόγω των ακραίων θερµοκρασιών της περιόδου.

β. Συνιστάται η εφαρµογή ανασχετικού σε καλλιέργειες µε αυξηµένη ανάπτυξη, µεγάλα µεσογονάτια και καθυστερηµένο σχηµατισµό καρποφόρων οργάνων (χτένια). Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θερμοκρασίας συνιστάται η φωσφοροκαλιούχος διαφυλλική λίπανση, καθώς και η εφαρμογή φυτοδιεγερτών από εκχυλίσματα φυκών για την προαγωγή καρποφόρας βλάστησης.

γ. Οι τρέχουσες συνθήκες θερµοκρασίας µπορεί να συµβάλλουν στη µειωµένη απορρόφηση του καλίου στο ευπαθές στάδιο της άνθησης. Σε αγρούς µε ιστορικό πρόωρης γήρανσης να εφαρµοστεί άµεσα καλιούχος λίπανση διαφυλλικώς. Παράλληλα, για την άµβλυνση της καταπόνησης των φυτών συνιστάται η ταυτόχρονη χορήγηση των µικροθρεπτικών στοιχείω βόριο, µαγγάνιο, ψευδάργυρος, µολυβδαίνιο και κοβάλτιο.

Επιπλέον, οι βαµβακοπαραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν την καλλιέργειά τους και να αποφεύγουν την εκτέλεση ψεκασµών «προληπτικά», δεδοµένου ότι οι εφαρµογές εντοµοκτόνων µε την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες. Σκοπός είναι η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών µέχρι τα τέλη Αυγούστου, καθώς η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιµετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Σε κάθε περίπτωση, σηµειώνεται ότι το όριο επέµβασης κατά της επόµενης γενεάς του Αυγούστου είναι η καταµέτρηση 4 σκουληκιών σε 100 φυτά. Συνιστάται η προσοχή των παραγωγών να µην επεµβαίνουν, αν δεν ξεπεραστεί το όριο αυτό.

Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές