BACK TO
TOP
Farming

Νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την χρήση ψηφιακών ετικετών στα λιπάσματα εγκρίνει το Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε, την Δευτέρα 22 Ιουλίου, νέους κανόνες για την ψηφιακή επισήμανση των προϊόντων λίπανσης, οι οποίοι προωθούν τη χρήση ψηφιακών ετικετών σε τέτοια προϊόντα, διατηρώντας παράλληλα φυσικές ετικέτες όπου είναι απαραίτητο. Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να βελτιώσουν την αναγνωσιμότητα των ετικετών και να απλοποιήσουν τις υποχρεώσεις επισήμανσης των προμηθευτών.

agricultural-tractor-fertilizing-wheat-crop-field-2023-11-27-05-27-16-utc-1280x720

125
0

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του Συμβουλίου, η απλούστευση των υποχρεώσεων επισήμανσης αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά μέσο όρο, στα 57.000 ευρώ για μια μεγάλη εταιρεία και 4.500 ευρώ για μια μικρομεσαία.

Επιπλέον αναφέρονται τα εξής:

Ετικέτες κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή

Με τον κανονισμό επικαιροποιείται ο υφιστάμενος κανονισμός σχετικά με τις ετικέτες των λιπασμάτων. Προωθείται η χρήση της ψηφιακής επισήμανσης με στόχο τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τους παραγωγούς. Οι ψηφιακές ετικέτες θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών από τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά. Ο κανονισμός διασφαλίζει επίσης ότι οι πληροφορίες θα διατίθενται και με φυσικά μέσα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ή των ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες. Θα προταθούν επίσης ψηφιακές ετικέτες για προϊόντα που πωλούνται χύδην, υπό την προϋπόθεση ότι οι απαραίτητες πληροφορίες αναρτώνται και σε φυσική μορφή σε ορατή θέση στο σημείο πώλησης. Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να επικαιροποιεί τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

Επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον/την Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει τρεις ημέρες αργότερα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές