BACK TO
TOP
Farming

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της Π.Ε. Ξάνθης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με την έναρξη της ωοτοκίας του εντόμου να έχει ήδη καταγραφεί. Οι γεωπόνοι της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας συνιστούν στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και να προβαίνουν οι ίδιοι, αν είναι δυνατόν και καθημερινά, σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.

πρασινοσκο

162
1

Παρά τις προκλήσεις που έφερε ο παρατεταμένος καύσωνας, οι βαμβακοκαλλιέργειες στην περιοχή την Π.Ε. Ξάνθης παρουσιάζουν φυσιολογική ανάπτυξη, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιταχύνουν την ωρίμανσή τους. Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις, διαπιστώθηκε ότι η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται, ενώ παρατηρήθηκαν στην περιφέρειά, κατά τόπους, προσβολές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι της δεύτερης γενιάς, με κάποιες απώλειες ιδιαίτερα στις πιο όψιμες φυτείες.

Οι προσβολές αυτές εμφανίστηκαν νωρίτερα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και ήταν πιο έντονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκε ένας ψεκασμός, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτήθηκαν δύο, όταν οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι το όριο επέμβασης για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι είχε ξεπεραστεί. Προσοχή, ωστόσο, πρέπει να δοθεί στην αποφυγή άστοχων εφαρμογών εντομοκτόνων, ιδίως όταν εντοπίζονται μόνο αυγά στα φυτά.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, επιβάλλεται να συνεχιστεί η επιστάμενη παρακολούθηση και αυτήν την περίοδο, από τους παραγωγούς της εξέλιξης του πληθυσμού του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού και να προβαίνουν οι ίδιοι, αν είναι δυνατόν και καθημερινά δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση αν χρειαστεί. Πιθανή αύξηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού της τρίτης γενιάς, αν δεν αντιμετωπιστεί στη νεαρή ηλικία, κάτω του ενός εκατοστού είναι ικανή να δημιουργήσει κάποια ζημία τόσο στα μεγάλα καρύδια όσο και στα μικρότερα, και πολύ περισσότερο στις όψιμες καλλιέργειες.

Για την αποφυγή οψίμισης της καλλιέργειας, οι παραγωγοί θα πρέπει να αποφεύγουν υπερβολικές αρδεύσεις και να εφαρμόζουν τα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΑΤ ανασχετικά μέτρα όταν είναι απαραίτητο.

Για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, ως κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας για την λήψη απόφασης επέμβασης, ψεκασμός με τα εγκεκριμένα / κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ορίζεται όταν βρίσκουμε τέσσερις νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι ένα εκατοστό) κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά ή μία νεαρή προνύμφη κατά μέσο όρο στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση μέτρου.

Για το ρόδινο σκουλήκι, ως κατώτατο όριο ορίζεται αυτό των 5-8 προνυμφών στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο εβδομάδων.

Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να γίνονται μόνο όταν είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας τους μη αναγκαίους προληπτικούς ψεκασμούς. Σε περίπτωση που απαιτούνται επαναληπτικές επεμβάσεις, συνιστάται η χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων διαφορετικής δράσης και χημικής ομάδας. Ο ψεκασμός εφαρμόζεται μόνο όταν το όριο επέμβασης έχει ξεπεραστεί.

Προστασία μελισσών

Οι παραγωγοί που σκοπεύουν να ψεκάσουν πρέπει να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους της περιοχής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τον ψεκασμό, για να τους δώσουν τον χρόνο να προστατεύσουν τα μελίσσια τους. Οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται μετά τη δύση του ηλίου, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των μελισσών.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές