BACK TO
TOP
Farming

Συνεχίζεται η διασπορά του παμφάγου εντόμου καραντίνας Spodoptera frugiperda στη χώρα

Σε πύκνωση του δικτύου παγίδων και επιτόπιους ελέγχους των καλλιεργειών προχωρά το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στις περιοχές ανεύρεσης του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

1569933441671

6093
2

Σύμφωνα με την έως τώρα γνωστή διασπορά τού εντόμου, η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda έχει επιβεβαιωθεί στις ΠΕ Ηρακλείου, Κω και Χίου κατά το τρέχον έτος 2024, ενημερώνουν οι γεωπόνοι του Βόλου. Το έντομο εντοπίστηκε σε φερομονικές παγίδες τού επίσημου δικτύου τού Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Προς το παρόν, στην ΠΕ Δράμας δεν έχει εντοπιστεί το έντομο στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Το δίκτυο στην ΠΕ Δράμας για το τρέχον έτος περιελάμβανε αρχικώς χειμερινά σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι), στη συνέχεια επεκτάθηκε σε καλλιέργειες αραβοσίτου και πλέον περιλαμβάνει καλλιέργειες μηδικής και σόγιας.

Προσβάλλει περισσότερα από 80 είδη φυτών, μεταξύ άλλων τον αραβόσιτο και λοιπά σιτηρά. Ο αραβόσιτος είναι η καλλιέργεια που πλήττεται περισσότερο στην Αφρική. Πέραν αυτών, όμως, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, πολλά σολανώδη (όπως πατάτες, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καπνός), φασόλια, κρεμμύδια, αραχίδα, κολοκυνθοειδή, σταυρανθή, αρκετά καλλωπιστικά όπως χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, πελαργόνια.

Με βάση τον Εκτελεστικό Κανονισμό, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού, θα πρέπει να καθοριστεί οριοθετημένη περιοχή εντός της οποίας θα περιλαμβάνεται η προσβεβλημένη ζώνη και μία ζώνη ασφαλείας (τουλάχιστον 5 χλμ.).

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει ο Κανονισμός είναι και η διακίνηση με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο των καρπών πιπεριάς (Capsicum L.) και μελιτζάνας (Solanum melongena L.) που παράγονται εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Σε περίπτωση εντοπισμού ασυνήθιστων συμπτωμάτων ή έστω υπόνοιας παρουσίας ύποπτων προνυμφών, οι παραγωγοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της οικείας ΔΑΟΚ.

 

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές