Δικαιώνει τις προσδοκίες η κινόα στη Μακεδονία, προς πολλαπλασιασμό οι εκτάσεις
Στο νέο «πυρήνα» της καλλιέργειας, που πάει να σχηµατιστεί στη χώρα µας, µετά τον πρωταρχικό της Θεσσαλίας, ανήκει ο 29χρονος Μιχάλης ∆εληαντώνης, παραγωγός 3ης γενιάς, από την περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, όπου και διατηρεί, µε την οικογένειά του, εκµετάλλευση µε περίπου 800 στρέµµατα βαµβάκι, ρύζι, καλαµπόκι και µηδική.
«Τον περασµένο Φεβρουάριο και νοµίζω πως ήµουν ο πρώτος σε όλη τη Μακεδονία, αποφάσισα να δοκιµάσω την καλλιέργεια της κινόας, ως εναλλακτική. Έσπειρα 20 στρέµµατα, για να δούµε τί συµπεριφορά θα έχει το φυτό στα χώµατά µας και στο κλίµα της περιοχής και θεωρώ ότι δικαιώθηκα», αναφέρει στην Agrenda ο νεαρός παραγωγός.
Η σπορά έγινε στις 15 Φεβρουαρίου και ο κύκλος ζωής της καλλιέργειας ολοκληρώθηκε περίπου τέσσερις µήνες αργότερα, στα µέσα Ιουνίου µε τον αλωνισµό. «Είναι ένα φυτό χωρίς µεγάλες απαιτήσεις σε νερό και άλλες εισροές, µε αποτέλεσµα να έχει χαµηλό κόστος παραγωγής, αλλά απαιτεί τεχνογνωσία στις καλλιεργητικές φροντίδες», εξηγεί ο αγρότης, ενώ συµπληρώνει ότι σε σχέση µε τον µηχανολογικό εξοπλισµό, πρέπει να αποκτηθεί µια πνευµατική σπαρτική για τη σπορά.
Από την εµπειρία που αποκόµισε κατά την πρώτη χρονιά καλλιέργειας της κινόας, όπως επισηµαίνει, διαπίστωσε πως η σπορά µπορεί να γίνει απευθείας, χωρίς το χωράφι προηγουµένως να έχει ξεκουραστεί, ενώ µετά το φύτρωµα, εάν βρέξει µια - δυο φορές, δεν χρειάζεται πότισµα.
Ως προς τη ζιζανιοκτονία, οι επεµβάσεις πραγµατοποιούνται µηχανικά, µε σκάλισµα δύο φορές, χωρίς χηµική φυτοπροστασία, αφού, συν τοις άλλοις, λέει πως η καλλιέργεια δεν προσβλήθηκε από µύκητες, ούτε και από ψείρες ή άλλους εχθρούς.
«Ουσιαστικά το κόστος παραγωγής το υπολόγισα γύρω στα 70-80 ευρώ το στρέµµα, από τα οποία τα 35 ευρώ το στρέµµα είναι για το σπόρο. Τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στη βασική λίπανση, τα σκαλίσµατα και τα καύσιµα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι στρεµµατικές αποδόσεις που έδωσε η καλλιέργεια ήταν στα 300 κιλά το στρέµµα, η οποία χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, αν και όπως εκτιµά ο κ. ∆εληαντώνης, σε ένα πιο δυνατό και φροντισµένο χωράφι µπορεί να πιάσει ακόµη και τα 400 κιλά το στρέµµα.
«Με δεδοµένο ότι η καλλιέργεια γίνεται συµβολαιακά και η τιµή που είχαµε συµφωνήσει µε τη συνεργαζόµενη εταιρεία ήταν στα 50 λεπτά το κιλό, έµεινε ένα καλό µεροκάµατο και κυρίως δεν προβληµατίζεσαι αν θα απορροφηθεί η παραγωγή. ∆εν πρέπει επίσης να µας διαφεύγει της προσοχής πως η καλλιέργεια λαµβάνει και ένα ποσό της τάξης των 62 ευρώ το στρέµµα από τα οικολογικά σχήµατα», µας ανέφερε ο παραγωγός, µε την υποσηµείωση, όµως, πως ανάλογα µε τη χρονιά και τις συνθήκες στην αγορά, η τιµή στα συµβόλαια µεταβάλλεται.
Ξεκούραστη, µε χαµηλές εισροές και αφήνει µεροκάµατο
Έχοντας βάλει θετικό πρόσηµο στη κινόα, µετά το πρώτο crash test στο χωράφι, για την νέα καλλιεργητική περίοδο, τον ερχόµενο Φεβρουάριο, ο Μιχάλης ∆εληαντώνης αποφάσισε να πολλαπλασιάσει την έκταση της οικογενειακής εκµετάλλευσης που θα αφιερώσει στην καλλιέργεια. «Θα βάλουµε αυτή τη φορά 80 στρέµµατα κι αν πάµε εξίσου καλά, το πλάνο είναι τη µεθεπόµενη χρονιά να σπείρουµε περισσότερα χωράφια γιατί φαίνεται πως αξίζει», αναφέρει ο παραγωγός και σηµειώνει πως όσοι τον ρωτούν τους παροτρύνει «να ασχοληθούν µε την κινόα και για αρχή να βάλουν από 20-30 στρέµµατα δοκιµαστικά για να τη µάθουν. Θα δουν ότι είναι πιο ξεκούραστη από άλλες καλλιέργειες, έχει χαµηλές εισροές και στο τέλος αφήνει και µεροκάµατο».
Διαβάστε επίσης: Πιστοποιημένος σπόρος σε μηδική και τριφύλλι για λήψη συνδεδεμένης
09-10-2024 19:14Βασίλης
Αν πάρεις 62 ευρώ συνδεδεμένη γράψε μας! Εκτός και εαν σου είπαν κάτι τέτοιο και το πίστεψες.. Αν πάρεις τα μισά είναι ζήτημα.. Η κινοα θα εξαφανιστεί όπως και το δικοκο που βάλαμε πριν μερικά χρόνια. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας βάζουν να καλλιεργουμε βαμβάκι..και όποιος κατάλαβε κατάλαβε..
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)09-10-2024 16:34ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ
Α ρε η παπαριά πάει σύννεφο άκου κινόα . Βάλε ρε μάστορα και αρχιδοπουτσες με συμβολαιακη να πάρεις της παπάρες .
Απάντηση