BACK TO
TOP
Farming

Νέο «χαρμάνι» πετρωμάτων από την Θρακικός Ζεόλιθος που κολλάει σε εκτατικές και δενδρώδη

Αντηλιακή προστασία, µείωση της εξατµισοδιαπνοής και αντιµετώπιση του στρες, που προκαλούν στα φυτά αβιοτικοί παράγοντες σχετιζόµενοι µε την κλιµατική αλλαγή, ταυτόχρονα µε την καταπολέµηση ασθενειών, αλλά και εχθρών των καλλιεργειών, είναι ορισµένες από τις λύσεις, που υπόσχεται η χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία.

32_01

Λεωνίδας Λιάμης

3180
4

Το επεξεργασµένο πέτρωµα, µε τις ευεργετικές ιδιότητες, βρίσκει, ήδη, εφαρµογές, στην ελαιοκαλλιέργεια και στην αµπελοκαλλιέργεια, αλλά και σε εκτατικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το βαµβάκι και άλλες.

«Με δεδοµένη την κλιµατική αλλαγή η χρήση πετρωµάτων στον τοµέα της γεωργίας είναι µια λύση για το µέλλον, καθώς είναι ταυτόχρονα και φθηνή από οικονοµική σκοπιά και περιβαλλοντικά φιλική», τόνισε στην Agrenda ο Τάσος Αυγερινός, γενικός διευθυντής της Θρακικός Ζεόλιθος, η οποία σχεδιάζει να προσθέσει στα προϊόντα της ένα νέο «χαρµάνι» πετρωµάτων, µε βάση το ζεόλιθο, για περαιτέρω θωράκιση των φυτών.

Στην περίπτωση της ελαιοκαλλιέργειας, για παράδειγµα, η χρήση του ζεόλιθου βρίσκει εφαρµογή σε σχέση µε την αναπαραγωγή του δάκου. «Ψεκάζοντας µε ζεόλιθο, θα παρατηρήσουµε, µε µικροσκόπιο, ότι πάνω στο φύλλο υπάρχουν διασκορπισµένα σπασµένα γυαλάκια, τα οποία αφυδατώνουν τοπικά τη χλωροφύλλη. Έτσι, όταν θα πάει ο δάκος να γεννήσει τα αβγά του, βλέπει ότι πρόκειται για αφιλόξενο µέρος και φεύγει. Πολλές φορές τον τραυµατίζουµε στους νευρώνες των φτερών και πέφτει κάτω και ψοφά. Όλα αυτά µε φυσικό, φθηνό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο», σηµειώνει ο ίδιος. Προσθέτει δε, ότι «για έναν ελαιώνα 10 στρεµµάτων θα χρειαστεί ένα σακί πούδρας ζεόλιθο των 25 κιλών, το οποίο, ως κόστος, έρχεται κάτω από 3 ευρώ το στρέµµα».



Αντιστοίχως, υπάρχουν θετικά αποτελέσµατα και στην καλλιέργεια του αµπελιού. «Το 2023, που ήταν µια βροχερή χρονιά, χρησιµοποιήσαµε ψεκαστό ζεόλιθο, για την αντιµετώπιση του περονόσπορου και σχεδόν τον εξαλείψαµε», ανέφερε ο κ. Αυγερινός, διευκρινίζοντας πως «ως µύκητας ο περονόσπορος δηµιουργείται από τις βροχοπτώσεις. Όταν ψεκάζουµε µε ζεόλιθο, ο οποίος απορροφά το 70% του βάρους του σε υγρασία, δεν επιτρέπουµε στον µύκητα να αναπτυχθεί».

Αξιοποιώντας την ίδια ιδιότητα του πετρώµατος, να κρατά την υγρασία, δηλαδή, ο ζεόλιθος φέτος έδωσε λύσεις και έναντι της παρατεταµένης ξηρασίας. «Όταν µπει στο έδαφος κι ενσωµατωθεί, µπορεί, σε περίοδο καύσωνα, η ρίζα και δροσίζεται από την επιπλέον υγρασία, που κρατά ο ζεόλιθος µετά από ένα πότισµα ή µια βροχή, µε αποτέλεσµα το φυτό να κινδυνεύει λιγότερο από κάποιο θερµικό στρες», εξηγεί ο επικεφαλής της Θρακικός Ζεόλιθος και προσθέτει: «Επιπλέον, λόγω του πορώδους της δοµής του, η εναπόθεση ζεόλιθου στα φύλλα της καλλιέργειας δίνει αντιηλιακή προστασία, αφυδατώνει τοπικά την περιοχή στο φύλλωµα και µειώνει την εξατµισοδιαπνοή, οπότε δεν χάνεται υγρασία».

Ένας κόκκος θα περιέχει τα πάντα

Για τα ευεργετικά αποτελέσµατα από τη χρήση του ζεόλιθου, ο Τάσος Αυγερινός, παραπέµπει στην τεράστια -όπως λέει- βιβλιογραφία για τις ιδιότητες του πετρώµατος, οι οποίες είναι γνωστές από το 1578 µ.Χ., µε αναφορές και στη γεωργία τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά και σε πειράµατα που κάνει η Θρακικός Ζεόλιθος µε το ΑΠΘ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, που αποδεικνύουν τη δράση του.

Το πέτρωµα εξορύσσεται, επεξεργάζεται και τυποποιείται τα τελευταία τρία χρόνια από τη «Θρακικός Ζεόλιθος» στη Ροδόπη και κυκλοφορεί στην αγορά µε τη µορφή κοκκοµετρίας για όλα τα εδάφη κι υπάρχει και η πούδρα, η οποία προορίζεται για διαφυλικό ψεκασµό. «Επόµενο βήµα είναι να βγάλουµε ζεόλιθο µε έξτρα κάποια πετρώµατα για να µπορέσουµε να θωρακίσουµε τα φυτά µε σίδηρο και µαγνήσιο, από φυσικά πετρώµατα και όχι χηµικά. Θα γίνει ένα µπλέντ από σκόνες και στο τέλος θα µετατρέπεται σε κόκκο που θα τα περιέχει όλα», µας είπε ο κ. Αυγερινός, τονίζοντας πως είναι ένα πλάνο για το 2025. Τα προϊόντα της Θρακικός Ζεόλιθος διατίθενται κυρίως στην ελληνική αγορά, ενώ γίνονται και εξαγωγές, περί το 20% της δραστηριότητας, σε Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία και Σαουδική Αραβία, για ελαιώνες.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2024 16:48Αγροτης

Πρώτον : Ο κλινοπτιλόλιθος (ελληνικός ζεόλιθος) δεν είναι σαν σπασμένα γυαλάκια. Η μορφή του είναι Φολιδωτοί κρύσταλλοι. Δεύτερον: Υπάρχει εγκεκριμένη ετικέτα για διαφυλλικές εφαρμογές από το συγκεκριμένο προϊόν? Ασχέτως αν τον χρησιμοποιεί ο αγρότης διαφυλλικά. Τρίτον και κυριότερο: O Κλινοπτιλόλιθος έχει συγκέντρωση Νατρίου >2 μονάδες. Η συνεχής εφαρμογή δημιουργεί φυτοτοξικότητα. Χρήση στο έδαφος: Ο κλινοπτιλόλιθος έχει κατακράτηση υγρασίας 28( για το θέμα της διαχείρισης νερού) 3ος σε σειρά σε σχέση με τις μορφές ζεόλιθου ανά τον κόσμο. Μονάδες ανταλλαγής κατιόντων ΙΑΚ(meq/g) 2-2,3. 3ος επίσης σε σειρά σε σχέση με τις μορφές ζεόλιθου ανά τον κόσμο. Μην περιμένετε ένα πέτρωμα από μόνο του να κάνει θαύματα......

Απάντηση

23-10-2024 14:52Σπυρος Διγενης

Έχω ψεκάσει με ζεόλιθο εσπεριδοειδή με πολύ καλά αποτελέσματα .

Απάντηση

23-10-2024 11:20Giorgios Papaschalis

Kostas Vaglan αν ενδιαφέρεσαι σου στέλνω φωτογραφία από μικροσκόπιο που τεκμηριώνει ότι η επιφάνεια που σχηματίζει ο ζεολιθος είναι ακριβώς σαν σπασμένα γυαλάκια

Απάντηση

22-10-2024 14:17KOSTAS VAGLAN

Εκει στο....."Ψεκάζοντας µε ζεόλιθο, θα παρατηρήσουµε, µε µικροσκόπιο, ότι πάνω στο φύλλο υπάρχουν διασκορπισµένα σπασµένα γυαλάκια, τα οποία αφυδατώνουν τοπικά τη χλωροφύλλη. Έτσι, όταν θα πάει ο δάκος να γεννήσει τα αβγά του, βλέπει ότι πρόκειται για αφιλόξενο µέρος" .σταματησα να διαβαζω .....χαχαχα . Καταλαβαινω οτι ολοι θελουν να αντιγραψουν το...οριτζιναλ προιον που δεν εχει καμια σχεση με ζεολιθο , αλλα οκ μην αντιγραφετε απ τα φυλλαδια τους . Ακου σπασμενα γυαλακια ο...ζεολιθος .Σε λιγο θα μας πειτε οτι το περνατε και απο κλιβανους πυρωσης για να δημιουργηθουν τα...σπασμενα γυαλακια .Ρε τι διαβαζουμε...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές