BACK TO
TOP
Farming

Με τους σπόρους των λοβών τρέφεται ο νέος εχθρός που απειλεί την καλλιέργεια σόγιας

Μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της στις καλλιέργειες σόγιας της Δράμας, δημιουργώντας ανησυχίες στους παραγωγούς της περιοχής. Τον περασμένο Αύγουστο, στις περιοχές Αγίας Παρασκευής και Καλαμώνα, καταγράφηκαν για πρώτη φορά προσβολές από το έντομο Etiella zinckenella, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχε συσχετιστεί με τη σόγια στην Ελλάδα.

cbd635cfe99d91c235fcc0b6a1c8204d_S

15
0

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν προνύμφες που κατέστρεφαν τους λοβούς της σόγιας, ενώ η μοριακή ανάλυση επιβεβαίωσε την ταυτότητα του νέου εχθρού. Πρόκειται για τροπικό είδος εντόμου που παρουσιάζει διασπορά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου έχει καταγραφεί η παρουσία τού εντόμου. Ωστόσο, δεν καταγράφηκε ποτέ ως εχθρός της σόγιας στην Ελλάδα. Το έντομο προσβάλλει καλλιέργειες ψυχανθών φυτών όπως φασόλι, κουκί, βίκος, αλλά και αυτοφυή είδη, τόσο ποωδών όσο και δενδρωδών φυτών, όπως είναι οι ψευδακακίες.

Στις θερμές χώρες, ο εχθρός εμφανίζει πολλές γενεές καθ' όλη την διάρκεια τού έτους (έως και 8 γενεές ανά έτος). Στην Ευρώπη, υπάρχουν 2 γενεές ανά έτος, όπως έχουν καταγραφεί στην Γαλλία. Η πτήση των ενηλίκων εντοπίζεται από τον Μάρτιο-Απρίλιο έως τον Αύγουστο, με μέγιστη πτήση τον Ιούλιο - οι κάμπιες εντοπίζονται μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Η ωοτοκία κορυφώνεται κατά τις 5 έως 10 ημέρες μετά τον σχηματισμό των πρώτων λοβών στις καλλιέργειες. Οι προνύμφες τρέφονται με τα σπέρματα στο εσωτερικό των λοβών της σόγιας (φασολάκια) και τα καταστρέφουν. Το έντομο ευνοείται από την οψίμιση της βλάστησης της σόγιας. Στο τέλος τού καλοκαιριού, μεγάλος αριθμός ενηλίκων, που στο μεταξύ έχει αναπτυχθεί, ωοτοκεί στις όψιμες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη έντονη προσβολή.

Οι προσβολές που καταγράφηκαν στην ΠΕ Δράμας ήταν σποραδικές, κατά περιοχές, ωστόσο σε ορισμένους αγρούς που η καλλιέργεια ήταν ήδη καταπονημένη από ελλιπή άρδευση τα ποσοστά προσβεβλημένων λοβών ήταν σχετικά υψηλά. Από δεδομένα σε άλλες χώρες προκύπτει ότι υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής επάρκειας ή μηδενικής άρδευσης με τις υψηλές προσβολές. Η κατεργασία τού εδάφους μετά την συγκομιδή της σόγιας με άροση με αναστροφή τού εδάφους είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση τού εντόμου.

Η Υπηρεσία Φυτοπροστασίας της Δράμας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Καβάλας, δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά τις πτήσεις του εντόμου και να προβεί σε έγκαιρες ανακοινώσεις για την προστασία της παραγωγής την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές