Από αρχές Δεκεμβρίου έως τέλος Φεβρουαρίου, τα θηλυκά αρχίζουν να ωοτοκούν εντός των ανθοφόρων οφθαλμών των δέντρων, αναλόγως την περιοχή. Όσον αφορά τις μικρές προνύμφες, αυτές συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα εντός των οφθαλμών τρεφόμενες από τα ανθικά όργανα και εξέρχονται ως τέλεια έντομα από τον Μάρτιο.
Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός, συνιστάται ένας ψεκασμός των δένδρων τον Νοέμβριο πριν πέσουν τα φύλλα και επανάληψη του ψεκασμού, αν κρίνεται απαραίτητο, μετά την πτώση των ¾ των φύλλων μέχρι και τον Ιανουάριο, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Η καταπολέμηση του ανθονόμου και άλλων εντόμων που προκαλούν πληγές συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που μολύνουν από πληγές.
Τριπλοί ψεκασμοί για την φώμοψη
∆ιαχρονικά σηµαντικά προβλήµατα στις αµυγδαλιές που καλλιεργούνται κυρίως στην Θεσσαλία και τη Μακεδονία, προκαλεί ο µύκητας Phomopsis amygdali, υπεύθυνος για την εκδήλωση της φόµοψης, ή φουζίκοκου ή έλκους των κλαδίσκων. Ο µύκητας εµφανίζεται κατά κανόνα στη βάση των ετήσιων κλαδίσκων και εγκαθίσταται στους βλαστούς του έτους κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων νωρίς τον χειµώνα ή των ανθέων από τις ουλές αυτών. Αργότερα την άνοιξη οι προσβεβληµένοι κλαδίσκοι ξεραίνονται, ενώ οι µολύνσεις που έγιναν αργά το φθινόπωρο εκδηλώνονται κατά την επόµενη βλαστική περίοδο υπό μορφή μη έκπτυξης οφθαλμών ή καχεκτικών βλαστών και ανθέων που σύντομα αποξηραίνονται.
Για την καταπολέμηση της ασθένειας, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου προτείνουν κατά την πτώση των φύλλων 2-3 ψεκασμούς των δέντρων ανά 10 ημέρες με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ώστε να προστατεύονται από μολύνσεις οι ουλές από την πτώση των φύλλων.
Έλκη με χαρακτηριστική έκκριση κόμμεος στους βλάστους
Όλα τα μέρη της αμυγδαλιάς άνθη, φύλλα, βλαστούς προσβάλλει το βακτηριακό έλκος. Ειδικότερα, στους βλαστούς δημιουργούνται έλκη με χαρακτηριστική έκκριση κόμμεος που εξελισσόμενα προκαλούν καχεκτική βλάστηση και μερική ή ολική νέκρωση κλάδων και βραχιόνων. Η μόλυνση γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσω πληγών ή από ουλές πεσμένων φύλλων. Οι γεωπόνοι προτείνουν την εφαρμογή δύο ψεκασμών το φθινόπωρο με χαλκούχα σκευάσματα με την έναρξη της πτώσης των φύλλων και όταν έχει πέσει το 75% αυτών.
Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου εδώ.