BACK TO
TOP
Farming

Στοιχειοθετημένη απώλεια 50% στο καλαμπόκι, 35% στο βαμβάκι και 60% στον ηλίανθο λόγω ξηροθερμίας στις Σέρρες

Συντριπτικές απώλειες, παρά την επάρκεια αρδευτικών υδάτων υπέστησαν οι εαρινές καλλιέργειες μεταξύ άλλων και στο νομό Σερρών, με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο να μεταφέρει τόσο την εικόνα του ιδίου όσο και το αντίστοιχο έγγραφο της τοπικής ΔΑΟΚ, μέσω ανοιχτής επιστολής στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

461422059_10225832501385554_630956060002178629_n

5488
8

Στο συνημμένο έγγραφο της τοπικής ΔΑΟΚ, εξηγείται πως υπήρξε μείωση της παραγωγής ηλίανθου σε ποσοστό άνω του 60%, της παραγωγής αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50% και της παραγωγής βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35%, παρά το γεγονός ότι υπήρξε επάρκεια αρδευτικού ύδατος.

Ο αντιπεριφερειάρχης αιτείται την παρέμβαση της πολιτείας προς στήριξη των παραγωγών.

Η σχετική επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

η φετινή καλλιεργητική περίοδος σημαδεύθηκε, όπως άριστα γνωρίζετε, από τις πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες ξηρασίας και ανομβρίας.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παρά το γεγονός ότι υπήρξε επάρκεια αρδευτικού ύδατος, οι καλλιέργειες επλήγησαν σε πρωτοφανή βαθμό. Συνημμένα, σας υποβάλλω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με τα στοιχεία αυτά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπήρξε μείωση της παραγωγής ηλίανθου σε ποσοστό άνω του 60%, της παραγωγής αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50% και της παραγωγής βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35%.

Σε μια περιοχή, της οποίας το ΑΕΠ εξαρτάται σε μείζονα βαθμό από την αγροτική παραγωγή, κατανοείτε τις συνέπειες που θα επιφέρει στο εισόδημα των αγροτών συμπολιτών μου η τεράστια μείωση της παραγωγής τους. Για να μην αναφερθώ και στις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης αυτής και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, που εξαρτώνται από την κατανάλωση του αγροτικού εισοδήματος.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας και μάλιστα μιας ακριτικής περιοχής, όπως ο Νομός Σερρών, παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να βρεθεί τρόπος, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών περιθωρίων του Προϋπολογισμού, αντιστάθμισης αυτής της απώλειας εισοδήματος, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ανακοπεί η τάση εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα και φυγής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συνημμένα σας αποστέλλω το υπ' αριθ. πρωτ. 804917(28345)/14-11- 2024 έγγραφο της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Σερρών.

Με τιμή

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ : ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ · ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα πρωτογενούς παραγωγήες στην Π.Ε. Σερρών

Σας ενημερώνουμε ότι την φετινή χρονιά, η Π.Ε Σερρών, επλήγη ιδιαίτερα από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα ποσοστά ζημιών μείωσης παραγωγής που εκτιμήθηκαν μετά από επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Σερρών.

Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής, στις καλλιέργειες των σιτηρών, σε ποσοστό άνω του 35%.

Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, μείωση της παραγωγής, στις καλλιέργειες του ηλίανθου, σε ποσοστό άνω του 60%, στις καλλιέργειες βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35% και στις καλλιέργειες αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50%. Ως εκ τούτου, για την διασφάλιση της ειδικής ενίσχυσης, για την καλλιέργεια βαμβακιού, προτάθηκε με έγγραφο (21/10/2024) της ΔΑΟΚ Σερρών, η μείωση της κατ' ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 2 tn/ha (από 2,34 tn/ha*). (*Τροποποίηση της υπ' αριθμ. 472/158760/25-5-2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι» ΦΕΚ 2226/Β ́/12-4-2024). Επίσης με το ίδιο έγγραφο, για την διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την καλλιέργεια αραβοσίτου, προτάθηκε η μείωση της κατ' ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 30 tn/ha (από 40 tn/ha*) για το ενσίρωμα και στους 7 tn/ha (από 9 tn/ha*) για τον καρπό. (*Υ.Α Αριθμ. 963/275934/8-9-2023 «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τον αραβόσιτο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1» (ΦΕΚ 5458/Β'/14-9-2013).

Λόγω δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης εκτιμήθηκε:

  • Εκτεταμένη ακαρπία σε συνδυασμό με καρπόπτωση σε καλλιέργειες αμυγδάλου, σε ποσοστό άνω του 80%.
  • Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου αμπελιού, σε ποσοστά άνω του 40% και 50% αντίστοιχα.
  • Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες κερασιών, σε ποσοστό άνω του 40%.
  • Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες ροδάκινων, σε ποσοστό άνω του 40%.
  • Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες νεκταρινιών, σε ποσοστό άνω του 40%.
  • Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες αχλαδιών, σε ποσοστό άνω του 40%. Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες, μήλων, σε ποσοστό άνω του 40%.

Λόγω ανθόρροιας, καρπόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 35%, στις ελαιοκαλλιέργειες ( έχει αρχίσει η συγκομιδή και είναι σε εξέλιξη).

Επιπρόσθετα λόγω των εξαιρετικά δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν, όπως προαναφέραμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διαπιστώθηκε μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες αρωματικών σε ποσοστά 60% έως 80%, σε καλλιέργειες πατάτας σε ποσοστό άνω του 35% και σε καλλιέργειες κηπευτικών από 30% έως 40%. Όσον αφορά τα όσπρια τα ποσοστά ζημιάς κυμαίνονται άνω του 60%.

Λόγω μειωμένης ανθοφορίας και παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής στο μέλι, σε ποσοστό 70%.

Απώλεια παραγωγής διαπιστώθηκε και στις υπόλοιπες καλλιέργειες αλλά σε μικρότερα ποσοστά.

Επισημαίνουμε ότι, η πρωτοφανής ξηρασία που επικράτησε, καθ' όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε συνδυασμό με τις, επί μακρόν χρονικό διάστημα, υψηλές θερμοκρασίες, είχε ως αποτέλεσμα, την κατακόρυφη αύξηση των αρδευτικών αναγκών όλων των καλλιεργειών (αυξημένες δαπάνες άρδευσης ιδιαίτερα στις εκτός συλλογικών αρδευτικών δικτύων).

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να διατηρούνται και φέτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθιστώντας αντιοικονομική την παραγωγή τους. Το παραπάνω γεγονός δρα αποτρεπτικά ως προς την προοπτική ενασχόλησης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αποτελεί, μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (το ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023 2027 είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα).

Ως φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω, έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και η κτηνοτροφία, με πτώση της απόδοσης σε γάλα, κρέας, αυγά και επιβάρυνση του κόστους παραγωγής (λόγω δραστικής μείωσης των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αγοράς τους από το εμπόριο, για την κάλυψη των αναγκών διατροφής των ζώων). Ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία δέχεται μεγάλη συρρίκνωση στην Π.Ε. Σερρών. Δραματική είναι η μείωση των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς, ειδικά φέτος, δοκιμάστηκε και από κρούσματα πανώλης και ευλογιάς με αποτέλεσμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, για την μετακίνηση και τη σφαγή ζώων καθώς και την διακίνηση ζωοτροφών τα οποία επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα και την Π.Ε. Σερρών. Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα εκτεταμένο βιολογικό εργοστάσιο μετατροπής γεωργικών προϊόντων και βοσκήσιμης ύλης σε ζωικά προϊόντα. Το εργοστάσιο αυτό αποτελεί βασική υποδομή για κάθε αγροτικό χώρο και πρέπει να προσεχτεί και να στηριχτεί ιδιαίτερα.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε μείωση του γεωργικού εισοδήματος δημιουργώντας, ακολούθως, σοβαρά προβλήματα και στους κλάδους που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα (εφόδια-μεταποίηση). Σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες της δαιδαλώδους ΝΕΑΣ ΚΑΠ, τις συρρικνωμένες προκαταβολές στις επιδοτήσεις και το αγροτικό πετρέλαιο, προκύπτει σοβαρό θέμα ρευστότητας, ανασφάλεια και προβληματισμός, για την επόμενη μέρα στην εγχώρια γεωργία και κτηνοτροφία.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Κ.Μ

Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης».

 

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

01-12-2024 17:37Νικος

Περιμένετε θα πάρετε και εσείς όσα πήραμε εμείς για τα ροδακινα που χάσαμε το 100% από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου..

Απάντηση

30-11-2024 09:03Opantelos

Για καρυδιες παλι μουγκα λες και δεν ειναι δενδρα!!!!! 80% απο καυσωνα ζημια 0% αποζημιωση!!!!!!

Απάντηση

29-11-2024 21:11 Λαζαρος Ξανθος

Μια από τα ίδια και στο νομό Δράμας. Οι παραγωγές πτώση πάνω από 50 τοις εκατό, τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες; Θα αναγκαστούν παραγωγοί να φορτωθούν παραγωγές άλλων η ακόμη και ψεύτικα τιμολόγια επωφελεια επιτηδείων απατεώνων. Ξοδεύτηκαν χρήματα για εφόδια παροχή υπηρεσιών. Για πλάκα δεν αγοράζει κάποιος σπόρο καλαμποκιού 30 ευρω το στρέμμα για να πάρει 30 ευρώ συνδεδεμένη. Ας το δουν κάποιοι αρμόδιοι επιτέλους.

Απάντηση

29-11-2024 19:06Γιώργος

Δεν έχουν φράγκα να βοηθήσουν. Βλέπετε πρέπει να πληρωθεί ένα πρόστιμο 200εκ ευρό που επέβαλαν στον οπεκεπε επειδή τα κάναν Ροΐδο. Έχεις μια υπηρεσία να υπηρετεί τον αγρότη και αυτή η υπηρεσία να κάνει τόσες ατασθαλίες με βοσκοτόπια δεξιά κ αριστερά εις βάρος των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΏΝ αγροτών, και να τρώει και πρόστιμο από πάνω 200εκ ευρό, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να στηρίξουν την ήδη χαμένη χρονιά για πολλούς αγρότες. Έχουμε πιάσει τέτοιο πάτο που πραγματικά η Ελλάδα έχει καταντήσει η Σομαλία της Ευρώπης

Απάντηση

29-11-2024 13:06κ,ωστας παπαδόπουλος

ΤΟΥ ΚΆΗΚΑΝ ΤΑ @ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΔΗΠΟΥΡΓΟΥ...ΑΧΧΑΧΧΧΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές