BACK TO
TOP
Farming

Δίκαια ενίσχυση με μισή σοδειά σε καλαμπόκι, ελιά και βαμβάκι λέει η ΔΑΟΚ

Σε καθαρούς αριθμούς αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται η αρνητική οικονομική πραγματικότητα επί του πεδίου σε εαρινές καλλιέργειες, ελιά και πατάτα, με τις ΔΑΟΚ Σερρών, Δράμας και Καβάλας να συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ώστε να υπολογιστούν επισήμως και εγγράφως με ακρίβεια, τα ποσοστά απωλειών στο αγροτικό εισόδημα ελέω λίβα και ανομβρίας στις περιοχές ευθύνης της επιμέρους Διεύθυνσης.

kalliergeia_site

Γιάννης Ρούπας

6749
2

Μισή η σοδειά σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ελιά λένε οι ΔΑΟΚ, δίκαιο το αίτημα ενίσχυσης

Πρώτη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, φαίνεται πως  κινητοποιήθηκε η ΠΕ Σερρών, με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο να στέλνει έγγραφο της τοπικής ΔΑΟΚ, μέσω ανοιχτής επιστολής στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αιτούμενος την παρέμβαση της Πολιτείας προς στήριξη των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών περιθωρίων του Προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, υπήρξε μείωση της παραγωγής ηλίανθου σε ποσοστό άνω του 60%, της παραγωγής αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50% και της παραγωγής βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35%, παρά το γεγονός ότι υπήρξε επάρκεια αρδευτικού ύδατος. Σε μέσους όρους, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, εντοπίστηκε μείωση της παραγωγής στα σιτηρά, σε ποσοστό άνω του 35%. Στο έγγραφο που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, δίνονται επίσης τα εκτιμώμενα νούμερα απώλειας λόγω ακαρπίας σε ακρόδρυα, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα, που παίζουν από 40 έως 80%, αν και βάσει κανονισμού ΕΛΓΑ, δεν αποτελεί αίτιο προς αποζημίωση. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 994 της Agrenda


Προβλήματα και σε ελιές, μέλι και πατάτα

Από την άλλη, λόγω ανθόρροιας, καρπόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 35%, στις ελιές.  Επιπρόσθετα λόγω των εξαιρετικά δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν, όπως προαναφέραμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διαπιστώθηκε μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες αρωματικών σε ποσοστά 60% έως 80%, σε καλλιέργειες πατάτας σε ποσοστό άνω του 35% και σε καλλιέργειες κηπευτικών από 30% έως 40%. Όσον αφορά τα όσπρια τα ποσοστά ζημιάς κυμαίνονται άνω του 60%. Λόγω μειωμένης ανθοφορίας και παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής στο μέλι, σε ποσοστό 70%.

Ανάλογη η εικόνα και σε Δράμα, Καβάλα

Σε επικοινωνία της Agrenda με την ΔΑΟΚ Δράμας, ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Σίμογλου εξήγησε πως η εικόνα από τις Σέρρες εξηγεί λίγο πολύ και την πραγματικότητα στη Δράμα. 

Όσον αφορά τις εαρινές καλλιέργειες, ειδικά στο καλαμπόκι και δη στα Τενάγια (που αγγίζει και το νομό Καβάλας), όπου η περιοχή αρδεύεται φυσικά υπογείως και όχι με γεωτρήσεις, πολλοί μάζεψαν μόλις 300-500 κιλά σπυρί αντί για 900 ή 1.200 κιλά άλλες χρονιές, ενώ κανένας παραγωγός δεν άγγιξε τα υψηλά άλλων περιόδων με 1.500 και 1.600 κιλά.  Στην περίπτωση του βαμβακιού, η μέση απώλεια υπολογίζεται στο 30-35%, κυρίως λόγω θερμικής καταπόνησης της κάψας κατά τον λίβα του Ιουλίου, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα καρπόπτωσης αλλά και «πρώιμης γήρανσης» του φυτού. 

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η κατάσταση και στο λεκανοπέδιο του νοτίου Νευροκοπίου, όπου το αρδευτικό δίκτυο βασίζεται σε νερά από την τεχνητή λίμνη των Λευκογίων. Φέτος, λόγω έλλειψης βροχής, η λίμνη στέρεψε με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα άρδευσης. Όσοι είχαν πρόσβαση σε γεωτρήσεις προχώρησαν σε άντληση υδάτων, όμως φυσικά επιβαρύνθηκαν οικονομικά. 

Αραιές χρονικά και με μορφή μπόρας οι βροχές για την ελιά

Σε διαδικασίες μεταφοράς σε κείμενο, των εμπειρικών δεδομένων από τα ελαιοπερίβολα σε Κρήτη και Πελοπόννησο βρίσκονται οι κατά τόπους ΔΑΟΚ και  οι ελαιοκομικοί Δήμοι της Κρήτης.

Το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει την Ανατολική Κρήτη, έχει δημιουργήσει έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αρδεύονται, ενώ και στην Πελοπόννησο, το παραγωγικό δυναμικό των δέντρων σε Μεσσηνία και Λακωνία είναι σαφώς μειωμένο.

Επίσημα στοιχεία για την μείωση της παραγωγής έχουν δώσει τόσο η ΔΑΟΚ Τριφυλίας όσο και οι Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδος, με εκτιμώμενη απώλεια από 27% έως 36% του αρχικού δυναμικού, όπως είχε υπολογιστεί μετά την καρπόδεση του Μαϊου. Καταρτισμένοι γεωπόνοι εξηγούν στην Agrenda πως το πάγιο επιχείρημα εκ μέρους ΕΛΓΑ, πως η μέση ετήσια βροχόπτωση ακολουθεί μεν μια πτωτική πορεία αλλά δεν εξηγεί την σοβαρή μείωση της παραγωγής, δεν είναι σωστό, καθώς η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα επιδρά κυρίως στην συχνότητα των βροχών. «Σε περιοχές της Μεσσηνίας, είχαμε 10 με 20 χιλιοστά βροχής σε περίοδο 6 μηνών και τις τελευταίες άνοιξαν οι ουρανοί και μας πότισαν 150 με 200 χιλιοστά, διασώζοντας το φυσικό κεφάλαιο. Αυτό όμως σημαίνει ότι όλα καλά για την παραγωγή αυτής και της επόμενης χρονιάς;», σημειώνει συνομιλητής της Agrenda.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές