Τα σημαντικότερα ζητήματα που αναλύθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης ήταν τα εξής:
- Το ανόργανα λιπάσματα συνεισφέρουν σε ποσοστό 50% τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στη σύγχρονη διαδικασία παραγωγής φαγητού, και ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη η αποτελεσματική χρήση τους, για να αποφευχθεί η απώλεια αυτών των σημαντικών διατροφικών συστατικών. Μάλιστα, σε σχετική του ανάρτηση ο Holsether τονίζει ότι το θέμα διαχείρισης θρεπτικών στοιχείων πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ σε θέματα γεωργίας και φαγητού.
- Η βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ είναι καθοριστική για την διασφάλιση του φαγητού, και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της παραγωγικής διαδικασίας, όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό και είναι αναγκαία η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας του κλάδου των λιπασμάτων της Ευρώπης.
- Τα λιπάσματα με χαμηλότερη περιεκτικότητα άνθρακα αποτελούν μια ευκαιρία μετάβασης των παγκόσμιων συστημάτων παραγωγής φαγητού, σε πιο φιλικές για το περιβάλλον πρακτικές. Εντούτοις, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι περιορισμένη, και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η εφαρμογή υποστηρικτικών πολιτικών για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εντός της αγοράς που θα δώσουν κίνητρο στους αγρότες να τα υιοθετήσουν.