BACK TO
TOP
Farming

Επηρέασε μήλα, κεράσια και αμπέλια το καινούριo κύμα εαρινού παγετού

Μέρες αποτίμησης της ζημιάς που άφησε πίσω του το δεύτερο κύμα εαρινού παγετού αποτελούν οι επόμενες, με αρκετούς δήμους να έχουν ήδη δώσει προθεσμία έως 17 Απριλίου για δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.

488927449_1820599825175138_3995488064323436888_n

5934
0

Αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα παγετού, μικρότερης έντασης αν και αρκετής για να προκαλέσει ξανά προβλήματα, βρέθηκαν από Δευτέρα βράδυ μέχρι και Πέμπτη πρωί οι δενδροκαλλιεργητές στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, το τελευταίο προξένησε ασύμμετρα ζημιές σε τοπικό επίπεδο, με τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να διαπιστώσουν τις επόμενες μέρες το μέγεθος της ζημιάς.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν ξημερώματα Τετάρτης και Πέμπτης, όταν οι θερμοκρασίες έπεσαν αρκετούς βαθμούς κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν σκόρπιες αναφορές για -5 και -6 βαθμούς Κελσίου, σε Κοζάνη, Ροδόπη και Νευροκόπι. Στον ΕΛΓΑ Κοζάνης έχουν έρθει αναφορές για ζημιές σε καλλιέργειες μηλιάς, οι οποίες βέβαια βρίσκονται σε προανθικό στάδιο. Στις περισσότερες βέβαια περιπτώσεις, καταγράφηκαν -1 με -3 βαθμοί Κελσίου για λίγη ώρα, με τις ζημιές να είναι μικρής αλλά όπως και να χει οικονομικής σημασίας.


Προβλήματα υπήρξαν και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου η αιφνίδια πτώση της θερμοκρασίας, οι μετέπειτα χιονοπτώσεις και ο τοπικός παγετός, προκάλεσαν ζμημιές όχι μόνο σε δεντροκαλλιέργειες, αλλά και σε λαχανικά υπαίθριας καλλιέργειας και δημητριακά. Παραγωγοί από περιοχές του Δήμου Λαγκαδά κάνουν λόγο σε τοπικά μέσα για δραματικές εικόνες σε χωράφια και περιβόλια, με καμένα άνθη, σπασμένα κλαδιά και πάγο στα φυτά.

Στη Λάρισα, ο παγετός τσάκισε την καλλιέργεια αρακά. Για «χαριστική βολή είκοσι μέρες πριν την συγκομιδή στην καλλιέργεια του αρακά», έκανε συγκεκριμένα λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, ο οποίος δημοσίευσε και φωτογραφικό υλικό απ’ το χωράφι του.

Σε Ημαθία, Πέλλα και άλλες ζώνες της Μακεδονίας, ο υδράργυρος έπεσε στο -2 με -3 για αρκετή ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μιλούν ανοιχτά για «ολοκληρωτική καταστροφή» μετά τους δύο εαρινούς παγετούς και να προβλέπουν αθροιστική απώλεια στο 100% για τις πιο πρώιμες ποικιλίες στα επιτραπέζια ροδάκινα.

Ξημερώματα της Πέμπτης 10 Απριλίου παρατηρήθηκε στην επαρχία Ελασσόνας καιρικό φαινόμενο παγετού με πτώση της θερμοκρασίας λίγες ώρες πριν την ανατολή του ηλίου. Συγκεκριμένα στη περιοχή του Ολύμπου κυμάνθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από 0 έως -3 βαθμούς Κελσίου από τις 4:00πμ έως τις 6:30πμ ενώ την ίδια ώρα στη Ποταμιά από 0 έως -2 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν ο παγετός προκάλεσε ζημιές στους καρπούς των καρυδιών και θα υπάρξει νέα ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκτακτης σύσκεψης των συναδέλφων της επαρχίας Ελασσόνας.

Χαμηλές θερμοκρασίες εντοπίστηκαν και στη Κόρινθο, συγκεκριμένα στη Νεμέα και Αρχαία Νεμέα. Στον Ασπρόκαμπο το θερμόμετρο έδειξε -3 και -4 βαθμούς Κελσίου. Σημειοτέον, ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν πλήξει ξανά το απόγευμα της Παρασκευής 4 Απριλίου περιοχές της Κορινθίας, με ισχυρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε αμπέλια, ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές