Εκεί, τα μέλη του ΣΕΠΥ παρουσίασαν του στόχους τους για το 2019, μεταξύ των οποίων είναι και η διεκδίκηση μείωσης του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο «αποτελεί ίσως το μοναδικό μελανό σημείο στις σχέσεις μας με το ΥπΑΑΤ», όπως υποστήριξε ο Ευθύμης Ευθυμιάδης, πρόεδρος του ΣΕΠΥ. Το ποσό έχει φτάσει πάνω από 25 εκατ. ευρώ εκτιμά ο Σύνδεσμος, αφού όπως υποστήριξε ο κ. Ευθυμιάδης στο Agronews, μόλις το 1/3 του συνολικού ποσού αρκεί για να καλύψει τις διαδικασίες πιστοποίησης του υλικού στις κρατικές υπηρεσίες. «Θα μπορούσαν να μας μειώσουν το τέλος και εμείς αντίστοιχα να έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές για τον παραγωγό. Να μειωθεί η τιμή του σπόρου που θα πουλήσουμε στον παραγωγό» συνέχισε.
Τα μέλη του ΣΕΠΥ διαβεβαιώθηκαν στην Γενική Συνέλευση πως εξετάζεται λύση από την πολιτική ηγεσία προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών αναφοράς με παράλληλη μείωση του συνολικού ποσοστού του ανταποδοτικού τέλους.
Κατά τον ίδιο, παρά τη συνεχιζόμενη δήλωση «καλών προθέσεων» και υποσχέσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και κατά την Γενική Συνέλευση του 2018, δεν έχει ακόμα επιλυθεί προς την κατεύθυνση που να ικανοποιεί τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά τροφοδοτούν το συγκεκριμένο λογαριασμό. Ωστόσο σε παρέμβασή του για το θέμα εκπρόσωπος του υπουργείου που παρευρέθηκε στην ΓΣ του ΣΕΠΥ, διαβεβαίωσε πως το προσεχές διάστημα εξετάζεται λύση από την πολιτική ηγεσία προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών αναφοράς με παράλληλη μείωση του συνολικού ποσοστού του ανταποδοτικού τέλους.
Ο καινούριος Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος Διαμαντίδης, υποστήριξε: «Ο σπόρος δεν είναι αυτός που κάνει το κόστος παραγωγής πολύ ακριβό, αλλά το ενοίκιο και η ενέργεια.
Σχετικά με την έκθεση του ΙΟΒΕ, ο καινούριος Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΥ, Αλέξανδρος Διαμαντίδης, υποστήριξε: «Ο σπόρος δεν είναι αυτός που κάνει το κόστος παραγωγής πολύ ακριβό, αλλά το ενοίκιο και η ενέργεια. Αυτό θα το αποδείξουμε τώρα και με συγκεκριμένη μαθηματική αποτύπωση. Παράλληλα θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι το καλό εφόδιο, το πιστοποιημένο εφόδιο που θα πάρει ο αγρότης και που θα φτάσει στον καταναλωτή. Είναι ένα θέμα σημαντικό και το ευρύ κοινό δεν το γνωρίζει. Η μελέτη του ΙΟΒΕ με την αξιοπιστία που έχει και την ευρύτητα των δεδομένων που θα μας δώσει θα το αποδείξει».