Έναν «ακοίµητο φρουρό» που θα τους ειδοποιεί στο κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή για µια πληθώρα από µετεωρολογικά στοιχεία, αλλά και την εξέλιξη των βασικότερων εντοµολογικών εχθρών στα σιτηρά, τα βαµβάκια και τις ελιές, ώστε να προστατεύουν καλύτερα τις καλλιέργειές τους, έχουν πλέον ως «σύµµαχο» οι αγρότες στον Έβρο.
Από την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, χιλιάδες στρέµµατα µε αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες, στους κάµπους των Φερών, του Πέπλου και της Μάκρης, υποστηρίζονται από 3 σύγχρονους µετεωρολογικούς σταθµούς, ενώ σύντοµα στις Φέρες και στη Μάκρη θα ενεργοποιηθούν και δύο τεχνολογικά προηγµένες εντοµολογικές παγίδες.
∆ωρεάν η πληροφόρηση
Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισµού ανήκει στο ∆ήµο Αλεξανδρούπολης και υλοποιείται µέσω της πλατφόρµας «Field Climate», στην οποία µπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόµενοι και να λαµβάνουν δωρεάν τη σχετική πληροφόρηση.
«Οι τρεις µετεωρολογικοί σταθµοί είναι ενεργειακά αυτόνοµοι, καθώς συνοδεύονται από φωτοβολταϊκό πάνελ. Θα συγκεντρώνουν στοιχεία σχετικά µε την τοπική σχετική υγρασία, τη θερµοκρασία του εδάφους και του αέρα, το ποσοστό βροχόπτωσης, τη βαροµετρική πίεση, αλλά και για το δρόσο των φύλλων, τα οποία θα συνδυάζει µε αντίστοιχα µετεωρολογικά δεδοµένα εξειδικευµένων σελίδων πρόγνωσης καιρού, ώστε να µεγιστοποιείται το ποσοστό ακρίβειας στην πληροφόρηση που θα παρέχεται στους αγρότες για τις συνθήκες στην περιοχή», εξήγησε στην Agrenda ο Χρήστος Γιάντσιος, υπεύθυνος έργου από την Agrotech, που ανέλαβε να κάνει την εγκατάσταση.
Έκδοση συµβουλών για βέλτιστες περιόδους εργασιών
Με βάση τα δεδοµένα αυτά, σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας, θα είναι εφικτή η έκδοση συµβουλών για τις βέλτιστες περιόδους κατεργασίας του εδάφους, σποράς, λίπανσης και φυτοπροστασίας ή άρδευσης, ενώ θα µπορούν να αξιοποιηθούν και από τον ΕΛΓΑ, σε περιπτώσεις που θα πρέπει να πιστοποιηθεί µια ζηµιά οφειλόµενη, για παράδειγµα, είτε σε υψηλές, είτε σε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες και ούτω καθ’ εξής.
Όσον αφορά στις εντοµολογικές παγίδες, ο κ. Γιάντσιος επισήµανε παράλληλα πως η εγκατάστασή τους είναι προγραµµατισµένη για την περίοδο πριν την έναρξη των φυτοπροστατευτικών επεµβάσεων.
Για έγκαιρες και στοχευµένες παρεµβάσεις
Ο εξοπλισµός είναι ενεργειακά αυτόνοµος και περιλαµβάνει µια κάµερα, η οποία θα παρακολουθεί για το µεν βαµβάκι το πράσινο σκουλήκι και τις ελιές το δάκο και θα στέλνει φωτογραφίες ώστε να παρατηρείται η εξέλιξή τους και να µπορούν να γίνουν έγκαιρα και στοχευµένα επεµβάσεις, τονίζει ο Χρήστος Γιάντσιος της Agrotech. O χρήστης θα µπορεί να ορίζει και ένα alert στο κινητό ή τον υπολογιστή του, ώστε να λαµβάνει ειδοποιήσεις για το αν η θερµοκρασία πέσει κάτω από ένα όριο ή άλλα χρήσιµα δεδοµένα. Τις παρεχόµενες πληροφορίες θα µπορούν επίσης να αξιοποιούν ψαράδες (σ. σ. τι καιρό θα κάνει για να βγουν ή όχι για ψάρεµα) και πολίτες που θέλουν να ξέρουν την εξέλιξη του καιρού.
Ο δήμος Αλεξανδρούπολής αγκάλιασε το πρόγραμμα της Agrotech, εκτιμώντας ότι οι μετεψρολογικοί αυτοί σταθμοί θα προσφέρουν σημαντικές παροχές στους αγρότες της περιοχής, με τον Αντιδήμαρχος Φερών & Πρωτογενούς Τομέα κ. Κολγιώνης Δημήτριος να αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της ευφυούς γεωργίας.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήος Αλεξανρούπολης εκ μέρους του Αντιδημάρχου κ. Κολγιώνης Δημήτριος αναφέρει:
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από την πρώτη στιγμή θεώρησε ότι η προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών είναι μια σημαντική παροχή προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της περιοχής μας στα πλαίσια της προσπάθειας για έγκαιρη και ακριβή πρόγνωση όχι μόνο του καιρού αλλά και της λήψης πληροφοριών που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα:
- Μικρο-κλιματική πρόγνωση καιρού η οποία θα βοηθήσει στον προγραμματισμό εργασιών και πρόληψη κινδύνων.
- Μοντέλα παρακολούθησης μυκητολογικών ασθενειών για τη σωστή εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
- Μεγάλος όγκος ιστορικών δεδομένων για να μπορεί ο καλλιεργητής να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για τις καλλιέργειές του και όχι μόνο.
- Παρακολούθηση του πράσινου σκουληκιού και παροχή συμβουλών για τη στοχευμένη εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα, παρακολουθούσε επισταμένως την πορεία προμήθειας των μετεωρολογικών σταθμών, γιατί πιστεύει ότι οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές και όχι οι ουραγοί των τεχνολογικών εξελίξεων. Θεωρεί επίσης, ότι η γνώση είναι η δύναμη του αγρότη και έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα.
Ο Αντιδήμαρχος Φερών & Πρωτογενούς Τομέα κ. Κολγιώνης Δημήτριος, άνθρωπος του πρωτογενή τομέα, αγρότης και ο ίδιος στο επάγγελμα, δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της ευφυούς γεωργίας. Άλλωστε οι επιταγές της πολλαπλής συμμόρφωσης στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι πολλές και οι αγρότες μας πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις εξελίξεις.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΕΡΩΝ & ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΛΓΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ