BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Νέο εργαλείο της EFSA στη διαχείριση νερού επεξεργασίας φρούτων, λαχανικών και βοτάνων

Ο συνδυασμός απολύμανσης και αναπλήρωσης υδάτων είναι το κύριο πόρισμα για τα σχέδια διαχείρισης νερού βιομηχανιών της EFSA, με σκοπό τη διατήρηση της μικροβιολογικής ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Επίσης, το WaterManage4You είναι το διαδικτυακό εργαλείο που γεννήθηκε για την πρόβλεψη της συσσώρευσης βακτηρίων στο νερό επεξεργασίας.

wmremove-transformed

9
0

Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τη χρήση του νερού επεξεργασίας φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων, επικεντρώνεται στη σημασία της διατήρησης της μικροβιολογικής ποιότητας του, μέσω της συνδυασμένης χρήσης απολυμαντικών επεμβάσεων και αναπλήρωσης νερού. Η ανάλυση αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη προτάσεων διαχείρισης και ενός νέου διαδικτυακού εργαλείου.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως η λιστέρια και τα κολοβακτηρίδια, έχουν προκαλέσει κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω κατανάλωσης των φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων.

Εν μέσω κλιματικής αλλαγής και λειψυδρίας, η ποιότητα του νερού αποτελεί παγκόσμια ανησυχία.

Οι ειδικοί της EFSA ανέλυσαν τις μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των προϊόντων, και ετοίμασαν σχέδια διαχείρισης για τη βιομηχανία, με στόχο τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης νερού.

Η έννοια του «Κατάλληλου για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται » νερού, αναπτύχθηκε από την Οργάνωση για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) και τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και περιλαμβάνει τη λήψη όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού, όπως η πηγή του νερού και οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή, καθώς και η τελική χρήση του προϊόντος, για παράδειγμα εάν καταναλωθεί ωμό.

Η ανάλυση χωρίζει τις γνωμοδοτήσεις σε τρεις κατηγορίες που αφορούν:

  • Τα φρέσκα ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και βότανα,
  • Τα φρέσκα κομμένα φρούτα, λαχανικά και βότανα και
  • Τα κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Με γνώμονα την προηγούμενη εργασία της EFSA το 2023, σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων επεξεργασίας, οι τωρινές δημοσιεύσεις περιγράφουν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες.

Η νέα εφαρμογή WaterManage4You της EFSA, αποτελεί ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο, που βοηθά στην πρόβλεψη της μεταφοράς ή της συσσώρευσης βακτηρίων στο νερό επεξεργασίας, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση διαφορετικών σεναρίων. Η εφαρμογή συνυπολογίζει παραμέτρους όπως ο όγκος και η αναπλήρωση του νερού, η συγκέντρωση του απολυμαντικού χλωρίου, ο όγκος του προϊόντος που πλένεται και ο αριθμός των βακτηρίων.

Το εργαλείο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τους επιστήμονες και τις αρχές που εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Πηγή: efsa.europa.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία