BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Ισορροπία βλάστησης-καρποφορίας για καλή παραγωγή της ακτινιδιάς

Το περιφερειακό κέντρο φυτοπροστασίας Καβάλας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το κλάδεμα της ακτινιδιάς.

14b_5

Στέλα Προβελέγγιου

78
0

Με την καλλιέργεια ακτινίδιου να έχει ολοένα και αυξανόµενη σηµασία για τα ελληνικά δεδοµένα και τη χώρα µας να κατατάσσεται τέταρτη µε βάση την παραγωγή του φρούτου παγκοσµίως, και το 80% αυτής να είναι εξαγώγιµο, η επιτυχής εφαρµογή του χειµερινού-παραγωγικού κλαδέµατος έχει καθοριστικό ρόλο για τις τελικές παραγόµενες ποσότητες του φρούτου.

Μετά το κλάδεµα µόρφωσης, που ολοκληρώνεται τα πρώτα 3-4 χρόνια της ζωής των δέντρων, το κλάδεµα καρποφορίας εφαρµόζεται σταθερά κάθε χρόνο και αποσκοπεί στη διατήρηση της ισορροπίας µεταξύ βλάστησης-καρποφορίας, στη ρύθµιση του αριθµού και θέσης των καρποφόρων οργάνων, στην αφαίρεση ξηρών ή προσβεβληµένων τµηµάτων και τέλος στη βελτίωση του αερισµού και φωτισµού της κόµης.

Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι τα καρποφόρα όργανα της ακτινιδιάς δεν είναι µόνιµα, αλλά καρποφορεί σε βλαστούς του ίδιου έτους, που προέρχονται από κληµατίδες (καρποφόρες κεφαλές) του προηγούµενου. Το χειµερινό κλάδεµα καρποφορίας πραγµατοποιείται από τον Ιανουάριο, οπότε και οι οφθαλµοί είναι στο στάδιο του λήθαργου και αποσκοπεί στη µείωση του φορτίου καρποφορίας για επίτευξη ικανοποιητικού µεγέθους καρπούς.

 

Κατευθύνσεις κλαδέµατος

Οι καρποί παράγονται από τους 3-5 οφθαλµούς στη βάση της κληµατίδας και ο παραγωγός µπορεί να επιλέξει να εφαρµόσει µακρό, µέτριο ή βραχύ κλάδεµα µε βάση των αριθµό των οφθαλµών που θα αφήσει στην κληµατίδα, ανάλογα µε τις απαιτήσεις της καλλιεργούµενης ποικιλίας και της ζωηρότητάς της. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά την διάρκεια του κλαδέµατος ώστε η ανάπτυξη του δέντρου να γίνεται σε δύο κεντρικούς βραχίονες και να προτιµώνται ως κλάδοι παραγωγής εκείνοι που εκφύονται απευθείας από τους κεντρικούς, ώστε να αποφεύγεται απώλεια στην παραγωγή.

Για την επίτευξη καλού φωτισµού της κόµης, θα πρέπει να αφαιρούνται οι κλάδοι που κατευθύνονται προς το κέντρο ενώ το επιθυµητό σχήµα για τους παραγωγικούς κλάδους που παραµένουν είναι το ψαροκόκαλο µε σταθερές αποστάσεις 35-40 εκατοστών µεταξύ τους. Τέλος, τα κλαδέµατα θα πρέπει να γίνονται µετά την περίοδο των παγετών, µε ξηρό καιρό και να συνοδεύονται από την εφαρµογή εγκεκριµένων και κατάλληλων για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς χαλκούχων σκευασµάτων.

Το δελτίο του περιφερειακού κέντρου φυτοπροστασίας Καβάλας διαθέσιμο εδω 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία