BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Με συνδυασμό επεμβάσεων για επιτυχή καταπολέμηση της ψύλλας της αχλαδιάς

Το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε δελτίο προς τους παραγωγούς για την πραγματοποίηση επεμβάσεων κάτά της ψύλλας της αχλαδιάς. Πέρα από το πρόγραμμα ψεκασμών οι παραγωγοί συνιστάται να εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο πρόραμμα αντιμετώπισης του εχθρού.

maxresdefault_22_2_2

Στέλα Προβελέγγιου

35
0

Με δυναμική πληθυσμών που ξεπερνάει το «κατώφλι» της οικονομικής ζημίας και με γρήγορη ανάπτυξη ανθεκτικότητα σε χημικά σκευάσματα, η ψύλλα της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της αχλαδοκαλλιέργειας παγκοσμίως, απειλώντας τόσο την παραγωγή νωπών όσο και βιομηχανικών αχλαδιών. Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο σε προφυλαγμένες θέσεις πάνω στα δέντρα και σε πεσμένα ξερά φύλλα. Τα ακμαία είναι δραστήρια κατά τις ηλιόλουστες ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες από 7o C. Η ωρίμαση και το μέγιστο των ωοτοκιών καταγράφεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, με τις προνύμφες να εισέρχονται στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς και να τρέφονται νύσσοντας και μυζώντας τη βάση των νεαρών φύλλων και τα άνθη. Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις της προσβολής, που έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των δέντρων και την μείωση της παραγωγικότητας, η καλλιέργεια και το παραγόμενο προϊόν (καρποί)  υποβαθμίζονται έμμεσα από την κάλυψη του συνόλου των φυτικών οργάνων με μελιτώματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς. Παράλληλα, το έντομο είναι φορέας μυκοπλάσματος που συνδέεται με την ασθένεια της παρακμής της αχλαδιάς και προκαλεί συμπτώματα αποπληξίας στα δέντρα. Συνδυαστικά με την αυξημένη δυναμική και τις πολλαπλές γενεές του εντόμου, οι σύγχρονες εντατικοποιημένες καλλιέργειες, με πυκνές φυτεύσεις, αυξημένη λίπανση και άρδευση, δημιουργούν ευνοϊκό μικροκλίμα για την ψύλλα και δυσχεραίνουν σημαντικά την επιτυχημένη διαχείριση της. Για την αντιμετώπιση των μελιτωμάτων και της καπνιάς οι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε επεμβάσεις, κυρίως στα κρίσιμα στάδια μετά άνθηση και  την καρπόδεση,  με αλάτα καλίου λιπαρών οξεών (γεωργικά σαπούνια) και έλαια καθώς και με μικροβιακά σκευάσματα με εκλεκτική δράση. Λόγω της δύσκολης αντιμετώπισής του εντόμου, οι γεωπόνοι συνιστούν το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης με συνδυασμό χημικών επεμβάσεων και αξιοποίηση των φυσικών εχθρών.

Πρόγραμμα φυτοπροστατευτικών επεμβάσεων κατά της ψύλλας
Σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολών από τις ψύλλες οι γεωπόνοι του Περιφερικού Κέντρου Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού ελέγχου, προτείνουν την παρούσα περίοδο (προανθικό στάδιο, τέλη Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου)

  • 6 - 9 Μαρτίου στις ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ και 
  • 14 - 18 Μαρτίου στις ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,
επέμβαση με συνδυασμό ενός εγκεκριμένου ακαρεοκτόνου μαζί με παραφινικά έλαια και προϊόντα ορυκτής προέλευσης. Οι εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται με την επικράτηση ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (σε ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία άνω των 10οC).
Η πρώτη αυτή επέμβαση στοχεύει στην μείωση του πληθυσμού της πρώτης γενιάς, θανατώνοντας γονιμοποιημένα θηλυκά, αυγά και  νεαρές προνύμφες. Η διαβροχή των δέντρων θα πρέπει να εφαρμόζεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμέλεια και με εντομοκτόνα κατάλληλης πτητικότητας για να εισχωρήσουν με επιτυχία στους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς του δέντρου όπου και παραμένει προφυλαγμένο το έντομο. Συμπληρωματικά με την προαναφερθείσα επέμβαση, προτείνεται να  εφαρμόζονται και τρείς ακόμα ψεκασμοί. Για τον ακριβή προσδιορισμό των περιόδων εντομοκτόνων επεμβάσεων, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών γεωπόνων και Υπηρεσιών Γεωργικών Προειδοποιήσεων ανά περιοχή. Ο δεύτερος και τρίτος ψεκασμός γίνονται κατά την πτώση των πετάλων της αχλαδιάς έως την συγκομιδή, με ουσία μιμητική της νεανικής ορμόνης των εντόμων (όπως το fenoxycarb) ή με παρεμποδιστική έκδυσης (όπως το methoprene), με τον τελευταίο ψεκασμό (3o) να μπορεί να συνδυαστεί με τον τέταρτο και με την καταπολέμηση εναντίον της καρπόκαψας.  Η συνδιασμένη χρήση  λαδιού και πυρεθρινοειδούς μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της επέμβασης ακόμα και στο 98%. Γενικά τα λάδια αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας της ψύλλας στα πυρεθροειδή, μια ιδιότητα για την οποία είναι διάσημο το συγκεκριμένο έντομο.

Σε περιπτώσεις που ο παραγωγός επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα καταπολέμησης ή να αξιοποιήσει τοπικούς πληθυσμούς φυσικών εχθρών της ψύλλας (αρπακτικά είδη όπως τα Anthocoris nemoralis A. nemorum καθώς και Νευρόπτερα) που την θερμή περίοδο μπορούν να φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς, θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή ψεκασμών μετά τα τέλη Ιουνίου, για να μην ζημιωθούν αυτοί οι οργανισμοί. Η εισαγωγή με δύο διαδοχικές εξαπολύσεις 200-250 ατόμων αρπακτικών ανά στρέμμα είναι μια εύκολη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον παραγωγό.

 Το σχετικό δελτίο φυτοπροστασίας διαθέσιμο εδώ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία