BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Την εμφάνισή τους έκαναν περονόσπορος, ωίδιο και θρίπες σε καλλιέργειες με φακές και μπιζέλια

Σε επαγρύπνηση καλλούν οι γεωπόνοι τους παραγωγούς φακή στις περιοχές των νομών Λάρισας , Μαγνησίας και Φθιώτιδας, για την εμφάνιση και εξάπλωση του περονόσπορου και του ωιδίου.

lentil4

38
0

Περονόσπορος (Peronospora viciae f.sp. pisi)

Συνθήκες ανάπτυξης:

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 150C.

 Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο. Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Καταπολέμηση:

Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα

Πέραν του περονόσπορου, την εμφάνισή τους έχουν κάνει και άλλοι εχθροί της καλλιέργειας:
Θρίπας

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί θρίπα στις καλλιέργειες φακής αλλά και σε αυτές του μπιζελιού. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Αφίδες
(Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)
Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του θρίπα.

Μπιζέλι- Θερμοκηπίου
Ωίδιο (Erysiphe pisi,Oidium)
Την εμφάνισή του έκανε το Ωιδιο σε καλλιέργειες με μπιζέλια υπό κάλυψη (θερμοκηπίου) Συνθήκες ανάπτυξης: ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-300 Cμε (άριστη 25-260C),και υγρασία 46%. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα στο χώρο του θερμοκηπίου με τον άνεμο. Συμπτώματα: Εμφάνιση λευκών κηλίδων με αλευρώδεις εξανθήσεις στην άνω και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς. Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα όργανα του φυτού και στις έντονες προσβολές προκαλούνται νεκρώσεις ιστών φυλλόπτωση καχεξία και νανισμός των φυτών. Η ασθένεια εμφανίζεται με όμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Καταπολέμηση:Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες του μπιζελιού με εκλεκτικά για το ωίδιο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αναλυτικά το δελτίο φυτοπροστασίας για το μπιζέλι και την φακή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία