Οι καλλιέργειες αχλαδιάς ανάλογα µε την ποικιλία και την περιοχή, βρίσκονται από το βλαστικό στάδιο της κλειστής ανθοταξίας, ως το στάδιο της πτώσης των πετάλων και την αρχή της καρπόδεσης. Οι καλλιέργειες µηλιάς βρίσκονται ακόµη στο στάδιο των διογκωµένων οφθαλµών και της πράσινης κορυφής.
Οι καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων ανάλογα µε το είδος, την ποικιλία και την περιοχή, βρίσκονται από το βλαστικό στάδιο της πράσινης κορυφής (όψιµες ποικιλίες κερασιάς), ως το στάδιο της καρπόδεσης (ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και δαµασκηνιάς). Οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας, της πτώσης των πετάλων και του σχισίµατος του κάλυκα.
Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ασταθείς, καθώς σύντοµες περίοδοι καλοκαιρίας συνοδεύονται από ψυχρό, βροχερό, υγρό, ανεµώδη και οµιχλώδη καιρό. Αυτή η καιρική αστάθεια θεωρείται καταστροφική για την οµαλή εξέλιξη των καλλιεργειών και ιδιαίτερα για την οµαλή καρπόδεση και την ανάπτυξη των νεαρών καρπών, ενώ ευνοεί µυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, οι οποίες ανάλογα µε το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας, µπορεί να πάρουν επιδηµική µορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή. Για τους λόγους αυτούς και σε συνέχεια του προηγούµενου ∆ελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών από τις παρακάτω ασθένειες:
- Φουζικλάδιο
(Αχλαδιά)
- Φαιά σήψη (Μονίλια)
(Αχλαδιά, Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Κερασιά, Δαμασκηνιά)
- Κορίνεο
(Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Κερασιά, Δαμασκηνιά)
- Εξώασκοι
(Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Δαμασκηνιά)
- Σκωρίαση
(Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Δαμασκηνιά)
- Σεπτορίωση
(Αχλαδιά)
- Κυλινδροσπορίωση
(Κερασιά, Βυσσινιά)
- Βακτηριακό κάψιμο
(Αχλαδιά)
Ανάρτηση φερομονικών παγίδων
Την εποχή αυτή συστήνεται στους καλλιεργητές να αναρτήσουν στους οπωρώνες φεροµονικές παγίδες για τον έλεγχο της δραστηριότητας των ακµαίων των εντοµολογικών εχθρών που προσβάλλουν τα πυρηνόκαρπα και τα μηλοειδή, η εµφάνιση των οποίων αναµένεται µε την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την παρουσία της τρυφερής βλάστησης.
Οι κυριότεροι εντοµολογικοί εχθροί πυρηνοκάρπων και μηλοειδών, η δραστηριότητα των οποίων είναι χρήσιµο να παρακολουθείται σε κάθε καλλιέργεια είναι:
- Ανάρσια & Γραφολιθα (Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά)
- Φυλλοδέτες (Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά)
- Καρπόκαψα (Δαμασκηνιά, Μηλιά, Αχλαδιά)
Οι φεροµονικές παγίδες για την παρακολούθηση του εντόµου (καρπόκαψα) στους οπωρώνες µηλιάς µπορούν να αναρτηθούν αργότερα, µετά την πτώση των πετάλων και κατά την έναρξη της καρπόδεσης.
Με τον έλεγχο των φεροµονικών παγίδων (δύο φορές την εβδοµάδα), οι καλλιεργητές µπορούν να έχουν ακριβή γνώση της έναρξης, καθώς και της περιόδου δραστηριότητας των ακµαίων του εντόµου και να προβαίνουν σε ψεκασµούς αµέσως µόλις αυτό είναι αναγκαίο.
Σύσταση: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειµένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσµατική αντιµετώπισή τους, µε το µικρότερο οικονοµικό και περιβαλλοντικό κόστος.