BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ

Στήριξη των παραγωγών µε συνδυαστικές και ψηφιακές λύσεις µε τη σφραγίδα BASF.

15_5

6
0

Της Δρ. Μαριάννας Βρεττού-Σούλτες
Διευθύντρια Μarketing BASF Ελλάς

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις και δεσµεύσεις της BASF για τη φυτοπροστασία;

Ο σύγχρονος  παραγωγός χρειάζεται πρακτικές, καινοτόµες και συνδυαστικές λύσεις από το σπόρο έως τη συγκοµιδή, για να επιτύχει  υψηλότερη ποιότητα και ποσότητα  στη σοδειά του. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες και οι ψηφιακές υπηρεσίες  αποτελούν πλέον µονόδροµο και ένα ακόµη νέο εργαλείο στο απαιτητικό τους έργο.

Στη BASF βασικός µας στόχος ήταν και παραµένει, η στήριξη των παραγωγών µε συνδυαστικές και ψηφιακές λύσεις που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών σε ακραίες συνθήκες και στη µείωση του οικολογικού αποτυπώµατος των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Οι προκλήσεις που αντιµετωπίζουµε για την επίτευξη αυτού του στόχου ποικίλουν, ενώ τη φετινή χρονιά συνδυάζονται και µε τα νέα δεδοµένα που έφερε η παγκόσµια πανδηµική κρίση.

Παρόλες τις δυσκολίες, όµως, η προηγούµενη χρονιά αποτέλεσε ορόσηµο για το κλάδο µας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την πορεία της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιµο, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο κλίµα, µέλλον.

Και εµείς ως µέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσµου Φυτοπροστασίας (ECPA), στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής συµφωνίας - EU Green Deal,  δεσµευτήκαµε να ευθυγραµµίσουµε τις πρωτοβουλίες µας µε αυτή τη φιλόδοξη στρατηγική και να συνεισφέρουµε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για  ψηφιακή και αειφόρο ανάπτυξη. 

Παράλληλα, προσαρµοστήκαµε στα νέα δεδοµένα που έθεσε στις επιχειρήσεις εισροών η στρατηγική «Farm to Fork» της Κοµισιόν.

Συµµετείχαµε σε όλα τα παραπάνω µε βασικό µας στόχο να συνεχίσουµε να προσφέρουµε και να δηµιουργούµε πολύτιµα εργαλεία φυτοπροστασίας για τους παραγωγούς. Επενδύσαµε στην ανάπτυξη βιολογικών λύσεων φυτοπροστασίας και καινοτόµων συνδυαστικών προτάσεων ολοκληρωµένης διαχείρισης.

∆εσµευτήκαµε, µέσα στην επόµενη δεκαετία, να προσθέσουµε περισσότερες από 30 λύσεις στη «φαρέτρα» των παραγωγών ώστε να µπορούν να διασφαλίσουν µια συνεχή και ασφαλή παραγωγή ποιοτικών τροφίµων. Ανάγκη που εκτιµάµε ότι θα αυξηθεί σηµαντικά καθώς, στο µέλλον, θα υπάρξει µεγάλη ζήτηση σε τρόφιµα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και µεγάλη ανάγκη για διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

 

Τι φέρνει η BASF στην ελληνική αγορά το 2021;

∆ιατηρώντας µακρά παράδοση στην αγορά των µυκητοκτόνων, τη φετινή χρονιά παρουσιάζουµε το Revysol® (mefentrifluconazole) µία τριαζόλη νέας γενιάς, που έρχεται για να φέρει επανάσταση! Η ξεχωριστή δοµή του κάνει τη διαφορά σε σχέση µε τις υπόλοιπες κλασσικές τριαζόλες. Στην Ευρώπη, υπάρχουν ήδη εγκεκριµένα προϊόντα µε βάση το Revysol® και στην χώρα µας αναµένεται έγκριση για καλλιέργειες όπως µηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αµπέλι. Στο φάσµα δράσης θα συµπεριληφθούν σηµαντικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο, ωίδιο, µονίλια, στεµφύλιο και αλτερνάρια.  Επιπλέον, για την καλλιέργεια των πυρηνοκάρπων εισάγουµε στην αγορά το µυκητοκτόνο Delan® Gold και  προσθέτουµε την καταξιωµένη δραστική dithianon στα εργαλεία του παραγωγού για την καταπολέµηση του κλαδοσπόριου.

Επίσης, το 2021 συστήνουµε στους Έλληνες παραγωγούς το Priaxor®, το νέο µυκητοκτόνο σιτηρών µε ευρύ φάσµα δράσης και έγκριση σε σηµαντικές ασθένειες όπως σκωρίαση, σεπτόρια, ρυγχοσπόριο. Η καταξιωµένη δραστική Xemium® (fluxapyroxad), τελευταίας γενιάς καρβοξαµίδιο, αποτελεί µια νέα λύση στη φυτοπροστασία των σιτηρών για την αντιµετώπιση µυκητολογικών ασθενειών.

Στη BASF πιστεύουµε ότι τα επόµενα βήµατα ανάπτυξης θα πρέπει να περιλαµβάνουν διαφορετικές και συνδυαστικές λύσεις για όλους τους τύπους συστηµάτων παραγωγής. Η γεωργία αλλάζει και είναι στο χέρι µας να ακολουθήσουµε την αλλαγή και να την αξιοποιήσουµε. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάσαµε και παρουσιάζουµε δυο νέα βιολογικά προϊόντα, το Serifel®,  βιολογικό µυκητοκτόνο για µεγάλη γκάµα καλλιεργειών και το υπό έγκριση βιολογικό εντοµοκτόνο Velifer®.                                                   

Αντίστοιχα, θα συνεχίσουµε να προσφέρουµε το Κelpak που είναι ένας φυσικός βιοδιεγέρτης που παράγεται από την εκχύλιση φυκιών του είδους Ecklonia maxima και αυξάνει την απόδοση των καλλιεργειών της ελιάς και του αµπελιού. Καθώς και το ΤriaAlfa που είναι υγρό λίπασµα και χάρη στη θετική του επίδραση φέρνει τα φυτά πιο κοντά στο γενετικό δυναµικό τους.

 

Πώς βλέπετε το µέλλον της ελληνικής γεωργίας;

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και είµαστε όλοι υπεύθυνοι για τη διαµόρφωσή του. Υπάρχει ανάγκη για καινοτόµες, συνδυαστικές λύσεις για όλα τα συστήµατα παραγωγής αλλά και για προϊόντα φυσικής προέλευσης, όπως µικροβιακά, φυσικές ουσίες ή φεροµόνες για τον επαρκή έλεγχο εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη για δηµιουργία σπόρων και γενετικών χαρακτηριστικών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Έλληνα παραγωγού και της βιοµηχανίας για υψηλές αποδόσεις, σταθερότητα και αντοχή σε ασθένειες και συνθήκες καταπόνησης. Τέλος, στο µέλλον είναι σηµαντικό να σταθούµε δίπλα στους παραγωγούς και να τους ενισχύσουµε µε στόχο την εξοικείωση τους µε τις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Η γεωργία αλλάζει και αποτελεί δική µας ευθύνη να διευκολύνουµε αυτήν την αλλαγή µε σεβασµό στο περιβάλλον και τις αειφόρες πρακτικές.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία