BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Ορθή θρέψη και φυτοπροστασία με τους βιοδιεγέρτες ORA

Για την όλο και πιο στενή σχέση θρέψης και φυτοπροστασίας στην Ελλάδα καταθέτει τη γνώση του ο Άγγελος Κεφάλας γεωπόνος, διευθυντής ORA Services & ORA Academy.

18_14

10
1

Με βάση τα σηµερινά δεδοµένα, δηλαδή την εκτεταµένη εφαρµογή προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας, ποια είναι η επίδραση στις αποδόσεις της αγροτικής παραγωγής;

Η αγροτική παραγωγή είναι το αποτέλεσµα της συνισταµένης µιας σειράς παραγόντων, όπως η γονιµότητα του εδάφους, η καλλιέργεια, η διαθεσιµότητα σε νερό, οι ασθένειες, οι εχθροί, οι θερµοκρασίες (ακραίες και µη) και φυσικά η σύνδεση µε την αγορά (τι κατά καιρούς θεωρείται εµπορικό προϊόν, σε ποιο στάδιο συγκοµιδής κλπ)

Για να δώσουµε µια απάντηση στο ερώτηµα, θα πρέπει να θέσουµε και µια χρονική περίοδο που εξετάζουµε το θέµα. Κι αυτό γιατί ένας παράγοντας την τελευταία πενταετία άρχισε να έχει σηµαντική επίδραση στο τελικό αποτέλεσµα. Κι δεν είναι άλλος από την Κλιµατική Μεταβολή (Κλιµατική Αλλαγή κατ’ άλλους).

Βέβαια η σειρά σηµαντικότητας δεν έχει αλλάξει πολύ. Ο πρώτος παράγοντας που έχει να παλέψει ο παραγωγός είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που είναι άµεσα συνυφασµένοι µε την µονοκαλλιέργεια και εγκαθιδρύονται σε µια περιοχή όσο εξελίσσεται και η καλλιέργεια.

Ο δεύτερος σε σηµαντικότητα παράγοντας είναι αυτός της θρέψης των καλλιεργειών, µιας και συµβαδίζει τόσο µε τη γονιµότητα του εδάφους όσο και µε τη διαθεσιµότητα σε νερό. Συµπερασµατικά, η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα φυτοπροστασίας, καθώς και η χρήση λιπασµάτων εντασσόµενη µέσα σε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης, έχει οδηγήσει τον Έλληνα παραγωγό να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την απόδοση ανά στρέµµα σε σχέση µε 10 χρόνια πριν.

Πώς βλέπετε τις προτάσεις των ευρωπαϊκών αρχών (πολιτική farm to fork) που περιορίζουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών και προϊόντων θρέψης;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να κατανοήσουµε το πλαίσιο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι είµαστε µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να ασκούµε το λειτούργηµα της Γεωργίας µέσα στο πλαίσιο αρχών και κανόνων της. Η Πολιτική της Πράσινης Γεωργίας, της προσοχής στην αλυσίδα του Αγροτικού Τροφίµου (Farm to Fork) καθώς και ο πυλώνας της Αειφορίας (προσοχή στις επόµενες γενιές) είναι πλέον µονόδροµος. Η πολιτική της µείωσης των φ.π.π και των λιπασµάτων αναφέρεται κυρίως στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων και στην έλλειψη προσοχής πάνω στην πλειάδα των λύσεων της Γεωπονικής Επιστήµης τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ έρχεται η γνώση και εµπειρία να παίξουν πλέον το ρόλο τους. Κι αυτό µιας και τόσο οι εχθροί και οι ασθένειες, όσο και οι ανάγκες της θρέψης των καλλιεργειών µπορούν πλέον να καλυφθούν µέσα από τα διάφορα προγράµµατα Ολοκληρωµένης Φυτοπροστασίας όσο και µε προγράµµατα θρέψης εξειδικευµένα για κάθε καλλιέργεια, αγροτεµάχιο και παραγωγό.

Στο θέµα αυτό σίγουρα περιµένουµε πολλά και από µια ειδική κατηγορία προϊόντων µε την ονοµασία «Βιοδιεγέρτες» που θα αποτελέσουν τη «γέφυρα συνεργασίας» µεταξύ της βιοµηχανίας θρέψης και της βιοµηχανίας της Φυτοπροστασίας.

 

Ποιο είναι το µοντέλο αγροτικής παραγωγής που ταιριάζει στην ελληνική γεωργία και πως δένει αυτό µε την αναζήτηση λύσεων για ειδική θρέψη και φυτοπροστασία:

∆εν είναι άλλο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αειφόρα προσέγγιση µε πρακτικές που θα µπορέσουν να καλύψουν τόσο της ανάγκες του φυσικού περιβάλλοντος για τις επόµενες γενεές, όσο κι από την άλλη πλευρά της ενίσχυσης της παραγωγής αλλά και ανάδειξης του αγροτικού προϊόντος σε «Τρόφιµο Υψηλής Θρεπτικής Αξίας» για τον καταναλωτή, ο οποίος από την πλευρά του ως πολίτης θα εκτιµήσει τις προσπάθειες του παραγωγού και θα επανασυνδεθεί µαζί του αφού το θέµα της τροφής θα τους ενώσει. Η επικοινωνία φυσικά θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε οι δύο πλευρές να κατανοήσουν τη σύνδεση καταναλωτή (τρόφιµο) και πολίτη (περιβάλλον).

Ο ρόλος των γεωτεχνικών στο µοντέλο αυτό θα είναι πολύ σηµαντικός µιας και θα πρέπει να υπηρετήσει τόσο τον παραγωγό όσο και τους «παίχτες» της υπόλοιπης αλυσίδας του Τροφίµου. Έτσι οι συµβουλές του, η χρήση της τεχνολογίας αλλά και η γνώση πάνω στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα λιπάσµατα και τους βιοδιεγέρτες θα µπορέσουν να συµβάλλουν τόσο στην οικονοµική επιτυχία του παραγωγού όσο και στην παραγωγή ασφαλών αγροτικών τροφίµων που θα περικλείουν µέσα τους …αξίες!

 

Στόχος η θέση Leader για την ORA

Η επωνυµία «ORA», σηµαίνει «Out of oRdinary Agro–Science», δηλαδή σε ελεύθερη µετάφραση «Αγροτική Επιστήµη πέρα απ τα καθιερωµένα».

H ORA Services είναι µια Ελληνική Εταιρεία στον χώρο της ειδικής θρέψης και των καινοτόµων υπηρεσιών καθώς και προϊοντικών λύσεων στο γεωργικό χώρο.

Η εταιρεία που έχει συσταθεί το 2014, υπηρετείται από έµπειρους γνώστες της αγοράς στον αγροτικό χώρο, από εξωστρεφείς ανθρώπους που κέρδισαν τη φήµη τους µέσα από σκληρή δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Όραµά της ORA Services είναι να γίνει o Leader στην ειδική θρέψη και τη διαχείριση stress όλων των καλλιεργειών µέσω της ισορροπίας των ορµονών, όπου µέσω των καινοτόµων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών της να δίνει λύσεις, υπεραξία, διαφορετικότητα και κερδοφορία στους πελάτες και συνεργάτες της.

Κύριο «εργαλείο» διαφοροποίησης της εταιρείας είναι η Γνώση, η οποία παράγεται είτε στο εργαστήριο (έρευνα και ανάπτυξη), είτε στον αγρό (πειραµατικά και αποδεικτικά). Αυτό εκφράζεται µέσα από την ORA ACADEMY (www.OraAcademy.Education) που εκτός των άλλων ασχολείται και µε τη διάχυση γνώσης αλλά και εκπαίδευση γεωπόνων και παραγωγών.

Η εταιρεία είναι µέλος του PHYTOGROUP (ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ Α.Ε + ORA SERVICES).

Η ORA SERVICES αντιπροσωπεύει τα προϊόντα και τις λύσεις της εταιρείας STOLLER, της ηγέτιδας εταιρείας µετα-µοντέρνας θρέψης και διαχείρισης stress των καλλιεργειών.
Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία