BACK TO
TOP

Food insider

γευματα1

Eργασία από το σπίτι, τεχνολογικές εξελίξεις και δημογραφικές αλλαγές έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο ζωής και τις καταναλωτικές συνήθειες. Η ταχύτητα και η ευκολία αποτελούν πλέον λέξεις - κλειδιά που καθορίζουν τις επιλογές. Η νέα καταναλωτική δυναμική καθιστά την κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων στις ΗΠΑ ιδιαίτερα ελκυστική για ανάπτυξη.

paragwgh-mhlou-zagora

Επιστροφή στην κανονικότητα, µετά τη δυσάρεστη περσινή παρένθεση και τις µεγάλες καταστροφές, που προκάλεσαν οι θεοµηνίες Daniel και Elias, προοιωνίζεται η φετινή χρονιά για τον µηλεώνα της Ζαγοράς, στη Μαγνησία, ενώ βορειότερα, στη Μακεδονία, η καλλιέργεια δοκιµάζεται και απ’ ό,τι φαίνεται η παραγωγή θα είναι αρκετά µειωµένη.

kalliergimena-kreata

Σχεδόν το 45% των Ελλήνων* είναι πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, εάν αυτό ήταν διαθέσιμο και ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το YouGov και ανατέθηκε από το ΜΚΟ think tank Good Food Institute Europe.

diafwnia-gia-nutriscore

Την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, εξέφρασε στο πρώτο του συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ο Κώστας Τσιάρας, βάζοντας στο επίκεντρο και το Νutri Score, το διατροφικό… σηµατοδότη που διχάζει την ΕΕ.

mistikakipou-ippofaes-kalliergeia

Με την κλιματική κρίση να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις παραδοσιακές καλλιέργειες της χώρας μας, πολλές είναι αυτές που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του ιπποφαές, μια δενδρώδης καλλιέργεια που ευδοκιμεί στην Ελλάδα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντιμετωπίζει με επιτυχία τις κλιματικές αλλαγές.

BECK4830

Με οδηγό τρεις βασικούς θεματικούς άξονες γύρω από τις τάσεις στη διατροφή θα διοργανωθεί στο Παρίσι η φετινή SIAL σε εορταστικό κλίμα, αφού συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Με βασικές θεματικές τα συναισθήματα γύρω από το φαγητό, το ρόλο που διαδραματίζει στο να φέρνει τους ανθρώπους μαζί και τη συνείδηση γύρω από αυτό και την ωφέλιμη ή όχι επίδρασή του στην υγεία. Το θετικό περιβάλλον επίσης, προσφέρεται για B2B συναντήσεις και ζυμώσεις, με τους χιλιάδες παρευρισκόμενους επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να νιώσουν το παλμό των εξελίξεων και να συζητήσουν ελεύθερα το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων.

Wild_Turkey_longbranch

Ο παγκόσμιος κλάδος αλκοολούχων ποτών θα φτάσει τα 2,74 τρις δολάρια έως το 2032 γνωρίζοντας σοβαρή ανάπτυξη που θα προέλθει κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την αλλαγή πλεύσης της στρατηγικής ηγέτιδων εταιρειών του τομέα.

mpira-kap

Στα στρατηγικά προϊόντα της Ε.Ε για μια βιώσιμη αγροτική πολιτική ζητούν να συμπεριληφθεί η μπύρα οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί με μανιφέστο 7 σημείων. Προκρίνουν μια σειρά από κίνητρα και επενδύσεις ώστε η Ευρώπη να παραμείνει κορυφαία παραγωγός μπύρας.

shutterstock_1304795542

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέες αλλαγές στο επίπεδο των ελέγχων για τα εισαγόμενα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης, μετά τις πρόσφατες ενημερώσεις στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Nutri-score

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας διευκρίνισε την Τρίτη (11 Ιουνίου) ότι η σύσταση του προηγούμενου εκτελεστικού οργάνου για την υιοθέτηση του πολυσυζητημένου συστήματος επισήμανσης τροφίμων κατά το πρότυπο των (φωτεινών) σηματοδοτών είχε εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλη διαβούλευση με τις αρχές τροφίμων.

polyethylene-packaging-scaled

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερων δυνατών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν στις 12 Ιουνίου την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

pilotiko_programma_anagennhtikhs_gewrgias

Η εταιρεία παραγωγής σκωτσέζικου ουίσκι Chivas Brothers ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που θέτει στο επίκεντρο την υποστήριξη πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, ως μέρος των προσπαθειών της για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

fresh-chios-beer

Η δοξασµένη για την ιστορία της Χίος, γεωργικά, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει καταξιωθεί για τα µαστιχόδενδρα και τον κάµπο µε τα εσπεριδοειδή. Tα τελευταία χρόνια, ωστόσο, χτίζει χρόνο µε το χρόνο το όνοµά της και στην παραγωγή µπύρας.

businessdaily-Trofima-Laxanika-Lahanika

Αυξημένες κατά 23,26% είναι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών τους πέντε πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

360_F_211515231_Wcy25U8Mx4UQw20EOXvRts9j8XXplKm7

Απαγόρευση στη χρήση του όρου «100% χυμοί φρούτων» στις ετικέτες και τις διαφημίσεις για συμπυκνωμένους χυμούς, επέβαλε η Αρχή Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) σε όλους τους εγχώριους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων (FBO).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ