«Επεξεργαζόμαστε τα συμπύρηνα ροδάκινα των νομών Ημαθίας και Πέλλας, τα οποία στη συνέχεια καταψύχουμε είτε σε μορφή κύβων, σε φέτες ή ολόκληρα. Επιπλέον επεξεργαζόμαστε το μαύρο βιομηχανικό κεράσι της περιοχής μας και το βερίκοκο. Πρόκειται για τα τρία κύρια φρούτα που παράγουμε», αναφέρει στο agronews.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alterra, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ελεύθερη συνεργασία με τους παραγωγούς στα φρούτα – Συμβολαιακή γεωργία στα λαχανικά
Σε ό,τι αφορά τα ροδάκινα και τα βερίκοκα αποτελούν παραδοσιακές καλλιέργειες και η σχέση με παραγωγούς και συνεταιρισμούς αποτελεί μία αμφίδρομή εμπορική συνεργασία, η οποία ωστόσο δεν υλοποιείται με τη μορφή της συμβολαιακής γεωργίας. «Εντούτοις παρακολουθούμε στενά τόσο τους ψεκασμούς όσο και την ευρύτερη διαδικασία παραγωγής με τη συμβολή του εξειδικευμένου γεωπονικού τμήματος που διαθέτουμε. Ειδικά στο κεράσι έχουμε εφαρμόσει αρκετά προγράμματα παρακολούθησης και συμβουλευτικής. Παρόλ’ αυτά πρόκειται για μία ελεύθερη εμπορική σχέση, ωστόσο διατηρούμε μία συγκεκριμένη σχέση εμπιστοσύνη με επιλεγμένες ομάδες και παραγωγούς».
Η Alterra επίσης εφαρμόζει το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας στην παραγωγή των λαχανικών, τα οποία όπως σημειώνει ο επικεφαλής της επιχείρησης παράγονται ειδικά και αποκλειστικά για λογαριασμό της επιχείρησης. «Επιλέγουμε τις ομάδες παραγωγών, οι οποίες λαμβάνουν το σπόρο από εμάς, καλλιεργούν το χωράφι με βάση τις δικές μας οδηγίες και στη συνέχεια συλλέγουμε την σοδειά με τα δικά μας μέσα».
Επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και αύξηση της παραγωγής
Επενδυτικά η επιχείρηση έχει υποβάλει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο στο πρόγραμμα Γενική Επιχειρηματικότητα και αναμένει την έγκρισή του. Αντικείμενο του επενδυτικού σχεδιασμού είναι ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού της εξοπλισμού σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής σε ορισμένα από τα προϊόντα της.
Ο κύριος Ρουσόπουλος στέκεται ταυτόχρονα στην σχέση που προκύπτει από την μετοχική συμμετοχή του πολυεθνικού ομίλου Lamex – δραστηριοποιείται σε πλέγμα τομέων του τροφίμου όπως τα ψαρικά, το κρέας, η πτηνοτροφία, τα φρούτα και λαχανικά και τα γαλακτοκομικά – και την εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. «Επί της ουσίας διαθέτουμε κατ’ επιλογήν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό μέσω του ομίλου Lamex στις αγορές της Ευρώπης, τη Βόρειας και της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Η κατανομή των πωλήσεών μας αφορά σε ποσοστό 40% στην εγχώρια αγορά και 60% στο εξωτερικό».
Παραγωγική δραστηριότητα από το 2005
Η Alterra διαθέτει τα προϊόντα της στην Ελλάδα, στο οργανωμένο λιανεμπόριο, στη βιομηχανία και στο HoReCa. Ιδρύθηκε το 2002, αλλά ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα το 2005. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διατηρούσε και προηγουμένως επιχείρηση με αντικείμενο την παραγωγή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, ενώ ο ίδιος εμπλέκεται με τον κλάδο της παραγωγής κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών τα τελευταία 35 χρόνια.
Για την πορεία της φετινής χρονιάς, η οποία λόγω της πανδημίας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, επισημαίνει ότι λόγω της διασποράς των πωλήσεων σε ευρύ φάσμα πελατολογίου, η εταιρεία έχει επηρεαστεί σε περιορισμένο ποσοστό, με τον επικεφαλής της Alterra να εκτιμά ότι η επιχείρηση θα παρουσιάσει περιορισμένη μείωση του κύκλου εργασιών της, διατηρώντας όμως τα επίπεδα κερδοφορίας του 2019
Στο πλάνο της εντάσσεται η διεύρυνση των εξαγωγών και η παρουσία στην εγχώρια αγορά με νέα μείγματα προϊόντων
Στον ευρύτερη σχεδιασμό της εταιρείας για την επόμενη πενταετία εντάσσεται η διεύρυνση της παρουσίας της τόσο εξαγωγικά, όσο και στην ελληνική αγορά. «Θα παρουσιάσουμε νέα, καινοτόμα προϊόντα, νέα μείγματα κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, τα οποία θα τοποθετήσουμε στα σούπερ μάρκετ», επισημαίνει ο επιχειρηματίας.
Ως προς το τοπίο στον κλάδο με δεδομένη την πρόσφατη εξέλιξη και την επένδυση εξαγοράς του 20% των μετοχών της ανταγωνιστικής εταιρείας Agrifreda από το fund EOS Capital Partners και τις συζητήσεις πώλησης του ομίλου Vivartia, στον οποίο υπάγεται η Μπάρμπα Στάθης, ο ίδιος εκτιμά ότι «υφίσταται ασάφεια αυτή την περίοδο ως προς την τύχη που θα έχει η Μπάρμπα Στάθης. Ωστόσο, εάν κανείς στοχεύσει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, βλέποντας τις ευκαιρίες και τις νέες κατηγορίες προϊόντων ή τις νέες αγορές στο εξωτερικό που διανοίγονται, θα διαπιστώσει ότι οι ευκαιρίες υφίστανται στον κλάδο, ο οποίος έχει την προοπτική να κινηθεί ιδιαίτερα ικανοποιητικά κατά τα επόμενα χρόνια».
Η Alterra σε αριθμούς
- Σύνολο επεξεργαζόμενων προϊόντων: ~20.000 τόνοι/έτος
- Εμπορία προϊόντων: 5.000 τόνοι/έτος
- Κύκλος εργασιών 2019: 28 εκατ. ευρώ
- Εξαγωγές: 60% του τζίρου της