Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πολλές των περιπτώσεων υπάρχουν καταναλωτές που ζητούν ονομαστικά το ρύζι ή τα όσπρια συγκεκριμένων παραγωγών. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Αχιλλέας Παπακωνσταντίνου και Περικλής Πανταζός, οι οποίοι παράγουν ρύζι, ο Κώστας Κυρίτσης, παραγωγός φακής Φαρσάλων ή ο Μάνος Θωμάς που παράγει φασόλια Καστοριάς».
Η Agrino ξεκίνησε το 2006 το πρόγραμμα συνεργασίας με καλλιεργητές ρυζιού και οσπρίων πανελλαδικά. «Είμαστε οι πρώτοι που ξεκίνησαν το πρόγραμμα αυτό, δημιουργώντας μία στενή σχέση με τους παραγωγούς», επισημαίνει ο κύριος Πιστιόλας. Στο μοντέλο της εταιρείας είναι η συνεργασία με μικρούς, μεσαίους και μεγαλύτερους παραγωγούς της χώρας, οι οποίοι εναρμονίζονται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέτει η εταιρεία για τα προϊόντα της.
Στον τομέα της παραγωγής επιδιώκει την εφαρμογή των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής. Σε αυτό το πλαίσιο τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιεί, εφαρμόζονται την κατάλληλη χρονική περίοδο. «Εάν ένα φυτό νοσήσει 20 ημέρες πριν από τον θερισμό του, δεν επιτρέπεται η χρήση φυτοπροστατευτικών, για να μην υπάρξουν υπολείμματα κατά τη συγκομιδή».
Επιπλέον η εταιρεία σύμφωνα με τον κύριο Πιστιόλα παρακολουθεί τη διαδρομή της πρώτης ύλης καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της από την παραγωγή έως και την κατανάλωση. «Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι το προϊόν φέρει τη σφραγίδα ενός συγκεκριμένου καλλιεργητή, στόχος είναι να γνωρίζουμε όλα τα στάδια της πορείας που ακολουθεί το προϊόν».
Νέες καλλιέργειες κόντρα στις ασθένειες
Αυτή την περίοδο η Agrino βρίσκεται σε αναζήτηση νέων μορφών καλλιεργειών ρυζιού και οσπρίου που να συνάδουν με το ελληνικό μικροκλίμα, ούτως ώστε να παρουσιάζει αντοχή στους καλλιεργητικούς εχθρούς όπως ο ασκόχυτας στο ρεβίθι, ο οποίος έχει πλήξει την ελληνική παραγωγή. «Σε αυτό το πλαίσιο διερευνούμε νέες ποικιλίες με μεγαλύτερη αντοχή», επισημαίνει ο κύριος Πιστιόλας.
Η ζήτηση μακρύσπερμου και η έλλειψη παραγωγής του στα ελληνικά χωράφια – Το μοντέλο συμβολαιακής
Η επιχείρηση στον τομέα της συμβολαιακής παραγωγής έρχεται σε συμφωνία με τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές, έχοντας προσυμφωνήσει τα στρέμματα προς καλλιέργεια, τον τύπο σπόρου που θα χρησιμοποιήσουν. «Ιδίως στο ρύζι επειδή τα τελευταία χρόνια έχει αλλοιωθεί η σχέση αναγκών του εγχώριου καταναλωτή και παραγωγής του προϊόντος, παρουσιάζεται αναντιστοιχία του ρυζιού που παράγεται με αυτό που καταναλώνεται. Επιδιώκουμε επομένως να ενισχύσουμε την καλλιέργεια του μακρύσπερμου ρυζιού, καθώς έχει συρρικνωθεί η παραγωγή του. Ας σημειωθεί ότι ορισμένες ποικιλίες μακρύσπερμων ρυζιών είναι πιο συμφέρουσες παραγωγικά για τους καλλιεργητές δεδομένου ότι παρουσιάζουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την αναντιστοιχία παραγωγής – κατανάλωσης κάτι που αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τους παραγωγούς, δεδομένου ότι παράγεται περισσότερο μεσόσπερμο ρύζι, ενώ η ζήτηση από πλευράς καταναλωτή υποδεικνύει το μακρύσπερμο».
Σε επίπεδο τιμής, όπως επισημαίνει ο Άγις Πιστιόλας, η Agrino προσφέρει πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, επιβραβεύοντας τα ποιοτικά όσπρια και ρύζι.
Πώς γίνεται η επιλογή των συνεργαζόμενων παραγωγών
Ως προς την επιλογή των υποψηφίων συνεργατών παραγωγών, την ευθύνη έχουν οι υπεύθυνοι πρώτων υλών της επιχείρησης και πραγματοποιείται συζήτηση επί των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Agrino για να ενταχθούν στην ομάδα των καλλιεργητών της. Στο ερώτημα κατά πόσο υφίσταται χώρος για νέες συνεργασίες η απάντηση του στελέχους της Agrino είναι θετική, με προϋπόθεση να τεθούν οι βάσεις σε επίπεδο ποιότητας, ορθής γεωργικής πρακτικής και στενής συνεργασίας της εταιρείας με τους παραγωγούς.
Οι περιοχές καλλιέργειας των προϊόντων – Το ζήτημα των εισαγωγών και η συμφωνία Everything But Arms
Επί του παρόντος η εταιρεία συνεργάζεται με ορυζοπαραγωγούς στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών και Φθιώτιδας. Για τα όσπρια υφίστανται συνεργασίες σε Φενεό (Ορεινή Κορινθία), Φάρσαλα, Καστοριά και Φλώρινα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κύριος Πιστιόλας, το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτός από τα εισαγόμενα φυσικά αρωματικά ρύζια της Άπω Ανατολής και ορισμένα μεσόσπερμα που προέρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία, εισέρχονται στην Ελλάδα και ρύζια από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θεσπίσει μέτρα προστασίας εισαγωγών από τις χώρες αυτές μέσω της εμπορικής συμφωνίας, Everything But Arms, λόγω των ζητημάτων που προκαλούνται στην εγχώρια παραγωγή και απασχόληση των καλλιεργητών και τη δημιουργία ανισορροπίας στο παραγωγικό ισοζύγιο της Ε.Ε. με αυτό των εισαγόμενων ρυζιών, αλλά και λόγω πιθανών ποιοτικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει. «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εισέρχονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν. Ταυτόχρονα, η Τουρκία απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό μεσόσπερμων ρυζιών από τους Έλληνες παραγωγούς με αποτέλεσμα να πηγαίνει στη γείτονα μεγαλύτερο ποσοστό μη ικανά επεξεργασμένο, πωλείται στο εξωτερικό ως προϊόν χαμηλής προστιθέμενης αξίας», εξηγεί ο κύριος Πιστιόλας.
Όσπρια: Από την κυριαρχία εισαγωγών στην αύξηση της καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα
Η Agrino εξάγει ρύζι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στις ΗΠΑ. «Το ελληνικό όσπριο μετά την πρωτοβουλία μας να προβάλλουμε στη συσκευασία τους Έλληνες παραγωγούς αναδείχθηκε σημαντικά και στο εξωτερικό, ενώ καταφέραμε να αντιστρέψουμε το ισοζύγιο εγχώριας παραγωγής – εισαγωγών από 90%-10% και μοναδικό παραγόμενο προϊόν τους γίγαντες Καστοριάς και Πρεσπών, διευρύνθηκε η παραγωγική βάση σε Φάρσαλα, Λάρισα και δευτερευόντως σε άλλες περιοχές με αύξηση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι το ισοζύγιο είναι κατά 65% ελληνικής παραγωγής όσπρια και το 35% εισαγόμενα».
Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτή την αντιστροφή της εικόνας είναι η αποδοτικότητα που έχουν για τους Έλληνες αγρότες τα όσπρια σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, δόθηκε μεγαλύτερο έδαφος στις φακές, οι οποίες αποτελούν ξηρικές καλλιέργειες και επομένως απαιτούνται μικρότερες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν, εν συγκρίσει με άλλες καλλιέργειες όπως ο βίκος, το βαμβάκι, το σιτάρι ή το καλαμπόκι.
Στον τομέα των επενδύσεων η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω ευρείας επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα και εκσυγχρονίζεται περαιτέρω ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Η ολοκλήρωσή της είναι προγραμματισμένη για το 2022.
Τα όσπρια και το ρύζι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης για την Agrino το 2020
Ας σημειωθεί ότι τα όσπρια κινήθηκαν έντονα ανοδικά φέτος σε πωλήσεις σε όρους αξίας με ποσοστό +29% από την αρχή του έτους - για το πρώτο δεκάμηνο του 2020 - στο σύνολο της ελληνικής αγοράς, όπως προκύπτει από στοιχεία μετρήσεων της IRI, η οποία καταγράφει τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ρυζιού σε επίπεδο πωλήσεων κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους κινείται επίσης ανοδικά στα σούπερ μάρκετ με ποσοστό +13-14% σε πανελλαδική βάση. Η Agrino σύμφωνα με τον κύριο Πιστιόλα αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης πωλήσεων.
- Η Agrino σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2019: 29 εκατ. ευρώ
2018: 28 εκατ. ευρώ
Αποτελέσματα μετά από φόρους
2019: 239 χιλ. ευρώ
2018: - 242 χιλ. ευρώ
Εξαγωγές: 13% του κύκλου εργασιών
Εξαγωγές σε όγκο: 20% της παραγωγής