Ο Συνεταιρισμός διαθέτει τα προϊόντα του είτε σε βιομηχανίες όπως είναι 3αλφα - Αφοί Καραγεωργίου, είτε σε συνεργαζόμενους χονδρεμπόρους καθότι δεν διαθέτει το δίκτυο για απευθείας διανομή στο οργανωμένο λιανεμπόριο για το φασόλι Πρεσπών που αποτελεί προϊόν ΠΓΕ. Στους στόχους των στελεχών του Συνεταιρισμού μελλοντικά είναι η δημιουργία δικτύου που θα μπορούσε να μειώσει το λειτουργικό κόστος που προκύπτει από τη διάθεση των προϊόντων του μέσω τρίτων. «Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι εύκολο να εισάγει κανείς τα προϊόντα του στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ όταν διαθέτει μόλις δύο ή τρεις κωδικούς όπως εμείς».
Στο επίκεντρο η μείωση της μερίδας
Στο άμεσο μέλλον και σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την δυναμική του προϊόντος που παράγει, ο Πελεκάνος εξετάζει την διεύρυνση της βάσης των μελών του από 30 άτομα που είναι σήμερα σε περισσότερα από 100 που είναι το σύνολο των παραγωγών της περιοχής. «Επί της ουσίας είμαστε διασπασμένοι με αποτέλεσμα κάποιοι να αγοράζουν από τον Συνεταιρισμό και κάποιοι από μεμονωμένους παραγωγούς. Γι’ αυτό το λόγο εξετάζουμε μέσω φοροτεχνικών και δικηγόρων τη μείωση της μερίδας συμμετοχής των μελών από 33.717 ευρώ που είναι σήμερα σε μικρότερο ποσό, δίνοντας έτσι το κίνητρο και σε άλλους παραγωγούς να ενταχθούν στον Συνεταιρισμό».
Τα εμπόδια που έφερε το εργόσημο
Κυρίαρχο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του Πελεκάνου σύμφωνα με τον κύριο Ναλπαντίδη είναι η δυσχέρεια που προκάλεσε ως προς την απασχόληση εργατών γης η νομοθεσία της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας, όπου καθορίζεται ότι θα πληρώνονται μέσω εργοσήμου και όχι μέσω ΙΚΑ όπως γινόταν μέχρι πρότινος. «Απευθύναμε σχετική πρόσκληση για να προσελκύσουμε εργάτες από την όμορη Αλβανία αλλά αντιμετωπίσαμε σημαντικό πρόβλημα διότι θα έπρεπε να εκδώσουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, καθότι δεν μπορούσαμε από πλευράς μας να εκδώσουμε ΑΦΜ στην εφορία. Είχαμε λάβει την υπόσχεση ότι οι διαδικασίες θα έτρεχαν μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για ταχύτερη έκδοση των ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πληρώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και στη συνέχεια επέστρεψαν στη χώρα μας». Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει κατά τον ίδιο μέσα από αυτήν την διαδικασία είναι ότι τα έξοδα μισθοδοσίας δεν εμφανίζονται ως λειτουργικά έξοδα του Συνεταιρισμού. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε έσοδα και ελάχιστα έξοδα, με αποτέλεσμα η επιβάρυνσή μας φορολογικά να είναι σημαντικά υψηλότερη».
Ως προς την φετινή παραγωγή ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού επισημαίνει ότι εμφάνισε καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο με σημαντική φύρα καθώς χρειάστηκε να απορριφθεί το 40% του συνόλου της παραγωγής. Η συγκεκριμένη εικόνα κυριάρχησε στα φασόλια γίγαντες και ελέφαντες, ωστόσο δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στο μεγαλόσπερμο πλακέ φασόλι. «Διατηρούμε την ποιότητα κρατώντας σταθερές τις τιμές και αυτές που αφορούν στην πώληση στην αγορά αλλά και σε τιμές αγοράς από τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα καταφέραμε να μειώσουμε το λειτουργικό μας κόστος, προβαίνοντας σε εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες της καλλιέργειας», εξηγεί ο κύριος Ναλπαντίδης.
Ο Πελεκάνος έχει θέσει στον προγραμματισμό του επένδυση για την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, με την ένταξή του σε τρέχον πρόγραμμα ενίσχυσης για το 70% του συνόλου αυτής. «Στο πλάνο είναι να αγοράσουμε εξοπλισμό για τον καθαρισμό, την διαλογή καθώς και κλαρκ», εξηγεί ο κύριος Ναλπαντίδης. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να υπερβεί το 1 εκατ. ευρώ.
Ο Πελεκάνος σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών: 1,5 εκατ. ευρώ
Παραγωγή: 700-1.000 τόνοι/έτος
Τιμές παραγωγού
Φασόλι ελέφαντας: 3,20 ευρώ/κιλό
Φασόλι γίγαντας: 3,05 ευρώ/κιλό
Μεσόσπερμο πλακέ: 2,5 ευρώ/κιλό