BACK TO
TOP
Food insider

Στη ζώνη γάλακτος επενδύει η Όμηρος, μπαίνει στα κίτρινα τυριά και στο γιαούρτι

Στην απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος να επενδύσει στην ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος δεδομένων τόσο λόγω των επενδύσεων που υλοποίησε στο υπάρχον εργοστάσιο των Τρικάλων, όσο και λόγω της δημιουργίας του νέου εργοστασίου αναφέρεται ο Χρήστος Γιαννίτσης, στέλεχος της διοίκησης της εταιρείας.

omiros5_2

Γιώργος Λαμπίρης

24
0

«Έχουμε πραγματοποιήσει μία μεγάλη επένδυση στη ζώνη γάλακτος, είτε αφορά σε παγολεκάνες, είτε αφορά σε οχήματα περισυλλογής γάλακτος και υποσταθμούς συλλογής γάλακτος στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε σε συνεργασίες όπως αυτή με τον Συνεταιρισμό Θρακών Αμνός, δεδομένου ότι διαθέτουμε υποσταθμό στην Συδινή Ξάνθης, συνάπτοντας συμφωνία με χρονικό ορίζοντα τετραετίας».

Για το εάν η εταιρεία θα επιδιώξει και άλλες συνεργασίες με Συνεταιρισμούς, με σκοπό την ενίσχυση της ζώνης γάλακτος επισημαίνει ο κύριος Γιαννίτσης αυτό θα συμβεί μόνο με Συνεταιρισμούς που παρουσιάζουν μία σταθερή βάση και προοπτικές εξέλιξης.

Στους 40.000 τόνους η φετινή εισκόμιση

Η εταιρεία έχει επενδύσει 7 εκατ. ευρώ στο παλιό της εργοστάσιο και συνολικά επενδύει 20 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις, διαθέτοντας σύμφωνα με τον κύριο Γιαννίτση, μία από τις μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής λευκών τυριών, πλήρως αυτοματοποιημένη, με δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 280 τόνων γάλακτος ανά ημέρα. «Κατά κύριο λόγο επεξεργαζόμαστε πρόβειο γάλα για την παρασκευή φέτας και άλλων λευκών τυριών. Σκοπός της εταιρείας είναι η εισκόμιση πρόβειου γάλακτος περίπου στους 40.000 τόνους. Η περσινή μου εισκόμιση από την ζώνη γάλακτος ήταν πέρυσι 28.000 τόνοι, ποσότητα στην οποία δεν υπολογίζεται το γάλα που προμηθευτήκαμε από το εμπόριο. Φέτος αφαιρούμε όλες τις ποσότητες εμπορικού γάλακτος που παραλαμβάναμε και το αντικαθιστούμε στο σύνολό του με γάλα από δικά μας ζώα». Αναφέρουμε επίσης ότι η εταιρεία εκτοξεύθηκε σε επίπεδο πωλήσεων από τα 26,7 εκατ. ευρώ του 2019 στα 40 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Η γαλακτοβιομηχανία παραλαμβάνει γάλα από τους Μολάους Λακωνίας έως και το Σουφλί Έβρου, διαθέτει τέσσερις υποσταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος πανελλαδικά και συγκεκριμένα στην Τρίπολη, στο Αγρίνιο, της Ξάνθης και έναν μικρότερο στην Λειβαδιά.

Στο κάδρο κίτρινα τυριά και γιαούρτι

Σε ό,τι αφορά το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζει, η εταιρεία ανοίγει το πεδίο για την παραγωγή νέων προϊόντων, με την επεργασία τόσο αγελαδινού όσο και αιγοπρόβειου γάλακτος. «Στο νέο εργοστάσιο θα παράγουμε πλέον και κίτρινα τυριά, ενώ θα διαθέτουμε υποδομή και για την παραγωγή γιαουρτιού, ενώ το εργοστάσιο είναι ένα από τα σύγχρονα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».

O ίδιος αναφερόμενος στα δεδομένα του 2020 κάνει λόγο για συγκέντρωση του διαθέσιμου εισοδήματος στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στο κανάλι των σούπερ μάρκετ. «Οι ανάγκες του καταναλωτή για τρόφιμο μεγάλωσαν δεδομένης της επικρατούσας κατάστασης, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά και τις δικές μας πωλήσεις».

Αυξημένες τιμές στο γάλα, χωρίς να αυξηθούν και στο τελικό προϊόν

«Είναι γεγονός ότι υπήρξε αυξημένη ζήτηση για γάλα, ενώ ακόμα και τα μικρότερα εργοστάσια είχαν έντονη κινητικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς πούλησαν τα προϊόντα τους σε μεγαλύτερα εργοστάσια όπως το δικό μας αλλά και σε εταιρείες συναδέλφων μας. Γεγονός είναι πάντως ότι τα αποθέματα σε τυρί δεν είναι μεγάλα αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές στο γάλα, χωρίς να αυξηθούν αντίστοιχα και στο τυρί. Τα όσα σας προανέφερα με κάνουν ιδιαίτερα φειδωλό, δεδομένου ότι κάποια στιγμή η αγορά θα επανέλθει στην κανονικότητα», συμπληρώνει ο Χρήστος Γιαννίτσης.

Σχολιάζοντας τέλος την κίνηση που έκανε η γαλακτοβιομηχανία να αγοράσει τις παγολεκάνες για λογαριασμό των παραγωγών του Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι μία κίνηση που έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να σημαίνει ότι θα επαναλαμβάνεται σε κάθε νέα συνεργασία. «Ο εν λόγω συνεταιρισμός είχε την συγκεκριμένη ανάγκη, η εταιρεία μας είχε την δυνατότητα να καλύψει το ποσό που χρειαζόταν και το πράξαμε, έχοντας μπροστά μας και τον ορίζοντα μίας μακροχρόνιας συνεργασίας».

Η Όμηρος σε αριθμούς

Στόχος φετινής εισκόμισης πρόβειο: 40.000 τόνοι

Εισκόμιση προηγούμενης χρονιάς πρόβειο: 28.000 τόνοι

Εξαγωγές: 100% του τζίρου

Κύκλος εργασιών

2020: 40 εκατ. ευρώ

2019: 26,7 εκατ. ευρώ

2018: 23,6 εκατ. ευρώ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία