BACK TO
TOP
Food insider

Αυξημένες εξαγωγές βύνης για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και νέο πιλοτικό πρόγραµµα ψηφιακής τεχνολογίας

Για τρίτη χρονιά θα προχωρήσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε εξαγωγή ελληνικής βύνης κριθαριού. Συγκεκριµένα, µέσα στο 2021 θα εξαχθούν 17.000 τόνοι βύνης, ποσότητα σηµαντικά αυξηµένη σε σχέση µε τις δυο προηγούµενες χρονιές, στις αγορές της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.

25_8

5
0

Η αύξηση των εξαγωγών βύνης αποτελούσε προτεραιότητα της εταιρείας για φέτος µε στόχο να αντισταθµιστούν οι περιορισµένες εγχώριες παραγωγικές ανάγκες, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού. Υπενθυµίζεται ότι κατά την περσινή καλλιεργητική σεζόν, όπου λόγω της πανδηµίας και των περιορισµών που εφαρµόστηκαν στην αγορά της εστίασης υπήρξε σηµαντική µείωση στην αγορά µπίρας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρέµεινε πιστή στις δεσµεύσεις της απορροφώντας το σύνολο των συµφωνηµένων ποσοτήτων κριθαριού.

Το εγχείρηµα των εξαγωγών ήταν δύσκολο καθώς η πανδηµία έχει επηρεάσει συνολικά την παγκόσµια αγορά µπίρας. Το γεγονός, όµως, ότι επιτεύχθηκαν οι συµφωνίες, ήρθε να επιβεβαιώσει, σύµφωνα µε την εταιρεία, για µία ακόµα φορά την υψηλή ποιότητα του βυνοποιήσιµου κριθαριού που παράγεται µέσω του Προγράµµατος Συµβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Έναρξη πιλοτικού προγράµµατος ψηφιακής τεχνολογίας

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της καλλιεργητικής απόδοσης, η εταιρεία ενίσχυσε πρόσφατα το Πρόγραµµα Συµβολαιακής Καλλιέργειας και συµµετέχοντες καλλιεργητές µε την πιλοτική εφαρµογή προγραµµάτων ψηφιακής τεχνολογίας. Να σηµειωθεί εδώ ότι µέσω της συνεργασίας της µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και των µελετών που πραγµατοποιεί έχει καταφέρει να αυξήσει από το 2011 µέχρι σήµερα τις καλλιεργητικές αποδόσεις ήδη κατά 30%.

Συνολικά 100 παραγωγοί από την περιοχή της Θεσσαλίας χρησιµοποιούν πιλοτικά ψηφιακή πλατφόρµα η οποία αποτελεί ένα live σύστηµα λήψης αποφάσεων. Η πλατφόρµα συνδυάζει δεδοµένα από κοντινούς µετεωρολογικούς σταθµούς µε απλά δεδοµένα που εισάγουν στο σύστηµα οι ίδιοι οι καλλιεργητές, για να προσφέρει συµβουλές για το ποιες καλλιεργητικές φροντίδες χρειάζεται να εφαρµοστούν και πότε. Σηµαντικό είναι ότι οι συµβουλές που δίνονται είναι προσαρµοσµένες στις ανάγκες κάθε χωραφιού χωριστά. Παράλληλα η πλατφόρµα παρέχει δεδοµένα σχετικά µε το αποτύπωµα CO2 της καλλιέργειας, συντελώντας στη χάραξη στρατηγικής για τη µείωσή του.

Ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, που συµµετέχει στο πιλοτικό πρόγραµµα, ανέφερε πως «µέσω της ψηφιακής πλατφόρµας, ο κάθε παραγωγός του Συνεταιρισµού έχει στα χέρια του πολύτιµα συµβουλευτικά εργαλεία υποστήριξης και λήψης αποφάσεων αναφορικά µε τη γεωργική του εκµετάλλευση, στον τοµέα των καλλιεργητικών φροντίδων. Στο ηµερολόγιο του παραγωγού, υπάρχει λεπτοµερή καταγραφή όλων των επεµβάσεων που πραγµατοποιεί ο αγρότης στο χωράφι, από το όργωµα έως και τη συγκοµιδή. Με αυτό τον τρόπο προκύπτουν στατιστικά δεδοµένα µε τα οποία µας δίνεται η δυνατότητα να υπολογίσουµε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η εξαγωγή των στοιχείων από την παρακολούθηση όλων των διαδικασιών και εφαρµογών θα µας δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουµε στην πορεία τη διαχείριση των καλλιεργειών µας, δηµιουργώντας προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η προσπάθεια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον τοµέα της Συµβολαιακής Γεωργίας είναι για εµάς πρότυπος πυλώνας εφαρµογής ορθής γεωργικής πρακτικής και αποτελεί παράλληλα τρόπο έκφρασης ειλικρινούς συνεργασίας µε τον παραγωγικό κόσµο.».

Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία