BACK TO
TOP
Food insider

Κοινωνικό έργο 180 εκατ. ευρώ αποδίδει το πρόγραμμα συμβολαιακής για κριθάρι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Κοινωνικό έργο συνολικής αξίας σχεδόν 180 εκατ. Ευρώ, μέσα από μια επένδυση της τάξης των περίπου 74 εκατ. Ευρώ, παρήγαγε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τις έξι τελευταίες καλλιεργητικές περιόδους, μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που εφαρμόζει σε συνεργασία με πάνω από 2.000 παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

25_8_2

Λεωνίδας Λιάμης

2
0

Το ενδιαφέρον εύρημα, για το κοινωνικό αποτύπωμα της επιχείρησης, προέκυψε από τη μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης (Social Return On Investment -SROI), που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής, αναδεικνύοντας τα οφέλη της δράσης, τόσο για τους αγρότες, τις τοπικές κοινωνίες, τον πρωτογενή τομέα και εν τέλει και την ελληνική οικονομία εν γένει.

Η μελέτη, η οποία αποτίμησε μόνο τις καλλιεργητικές περιόδους 2015-2021, αν και το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2008, κατέληξε πως η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχει δείκτη κοινωνικής απόδοσης ίσο με 2,43:1. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύθηκε στην 6ετία από την εταιρεία στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, παρήχθησαν 2,43 ευρώ κοινωνικής αξίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η συνολική επένδυση που πραγματοποιήθηκε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στις έξι καλλιεργητικές περιόδους που εξετάστηκαν, ανέρχεται σε 73.678.700 ευρώ, παράγοντας κοινωνικό έργο αξίας 179.253.103 ευρώ συνολικά.

Τα ευρήματα της έρευνας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, υπογράμμισαν τη μείωση κόστους και την αύξηση των εσόδων των αγροτών, των συγκεντρωτών και διάφορων άλλων συνεργατών και φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Εστιάζοντας διαρκώς στη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει θέσει ως στόχο την πιστοποίηση της συνολικής ποσότητας παραγόμενου κριθαριού του Προγράμματος Συμβολαιακής ως προϊόν ορθής γεωργικής παραγωγής. Ήδη η εταιρεία έχει επιτύχει την πιστοποίηση του 65% της παραγωγής του 2021», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως «με οδηγό την καινοτομία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει αναπτύξει το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας του είδους του στη χώρα μας, στηρίζοντας έμπρακτα τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και περισσότερους από 2.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Επενδύοντας διαρκώς στην Έρευνα και Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και με συνεχείς εκπαιδεύσεις των συνεργαζόμενων αγροτών, το πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των καλλιεργητικών αποδόσεων».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε πως: «Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία εστιάζουμε πάντα σε συνεργασίες που στοχεύουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλους τους εμπλεκόμενους, συνδυασμένη με τις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τα σημαντικά, πολλαπλασιαστικά οφέλη του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας της εταιρείας μας, που κατέγραψε η μελέτη για τις τοπικές κοινωνίες και τους 2.000 συνεργαζόμενους αγρότες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, μέσα από έρευνα και καινοτόμες δράσεις, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο ανταγωνιστικό ελληνικό κριθάρι με μεγαλύτερο όφελος για την ελληνική οικονομία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία