Οι «ζυµώσεις» µεταξύ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας έχουν φτάσει σε στάδιο ωρίµανσης και τουλάχιστον 18 εκτροφείς από σχεδόν όλη την Ελλάδα, µε ισάριθµες εκµεταλλεύσεις δυναµικότητας περίπου 1.800 χοιροµητερών, έχουν συµφωνήσει να συγκροτήσουν τον ιδρυτικό «πυρήνα» του υπό σύσταση συνεργατικού σχήµατος.
«Υπάρχουν άλλοι εννέα συνάδελφοι εκτροφείς ελληνικού αυτόχθονα µαύρου χοίρου, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να µετάσχουν στον Πανελλήνιο Συνεταιρισµό, αλλά πιθανότατα θα ενταχθούν σε µια επόµενη φάση», αναφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Γιωρούδης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ο οποίος διαθέτει µονάδα µε 200 χοιροµητέρες και είναι από τους πρωτεργάτες του εγχειρήµατος.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν 53 εκτροφές αυτόχθονα µαύρου χοίρου, µε δυναµικότητα 3.582 χοιροµητέρες, που σηµαίνει ότι ο συνεταιρισµός από τα πρώτα του βήµατα θα εκπροσωπεί πάνω από το 50% του δυναµικού των γεννητόρων του είδους στη χώρα.
Ως προς τις διαδικαστικές ενέργειες που έχουν δροµολογηθεί, ήδη έχει συνταχθεί το καταστατικό ίδρυσης του Συνεταιρισµού και κατατέθηκε και στο Ειρηνοδικείο Πολυγύρου και πλέον αναµένεται η αναγνώρισή του και από το τοπικό Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, ώστε στη συνέχεια να οριστεί το πρώτο προσωρινό πενταµελές ∆.Σ., να εκδοθεί ο ΑΦΜ µε έδρα στον Πολύγυρο και να οριστούν αρχαιρεσίες, ώστε να εκλεγεί η πρώτη διοίκηση, η οποία θα έχει 5ετή διάρκεια.
Σε ανοικτή συνέλευση που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, µε συµµετοχή των ιδρυτικών µελών, δόθηκε το τελικό σήµα στον νοµικό που συµβουλεύει τους εκτροφείς, να προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις για τον καταµερισµό, ανάλογα µε τον αριθµό χοιροµητερών του καθενός, του αρχικού µετοχικού κεφαλαίου της οργάνωσης που, εκτός απροόπτου, θα είναι στα 150.000 ευρώ.
∆ιαδικασίες για γενετική ταυτοποίηση του είδους και κατόπιν ενέργειες πιστοποίησης της φυλής κατά ΠΟΠ
Προς ώρας το κρέας του ελληνικού αυτόχθονα µαύρου χοίρου πωλείται κυρίως χονδρική σε τιµές 5,70 και 6,50 ευρώ, µε το 50% και πλέον του ετήσιου τζίρου λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και µέχρι την Καθαρά ∆ευτέρα. «Φέτος έχουµε άνοδο ζήτησης έως και 60%. Ωστόσο, µε τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές ίσα που µας µένουν 50 λεπτά στο κιλό ως κέρδος, γι’ αυτό θέλουµε να πάµε στη µικρή συσκευασία και να αυξήσουµε το κέρδος µας κατά περίπου 1–1,5 ευρώ ακόµη», λέει ο Γιώργος Γιωρούδης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η γενετική ταυτοποίηση και η πιστοποίηση του είδους λέει ο Γιώργος Βατζιάς, επίκουρος καθηγητής της Γεωπονικής του ΑΠΘ και τεχνικός σύµβουλος του υπό σύσταση Πανελλήνιου Συνεταιρισµού Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου, ενώ πιθανότατα θα δροµολογηθεί και η πιστοποίηση της φυλής κατά ΠΟΠ.
28-02-2022 15:31ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Συγχαρητήρια, ο αυτόχθων χοίρος αξίζει μια ευρύτερη αναγνώριση τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και μεταξύ επίδοξων εκτροφέων. Καλή επιτυχία
Απάντηση