BACK TO
TOP
Food insider

Ένας Μεσσήνιος παραγωγός μανιταριών περιγράφει τα υπέρ και τα κατά της καλλιέργειας

Συνολικά έξι διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών παράγει συστηματικά αυτή τη στιγμή η οικογενειακή παραγωγική επιχείρηση, Harma Foods με έδρα τα Ακοβίτικα Μεσσηνίας, όπως λέει ο επικεφαλής και ιδρυτής της, Λάμπρος Καραγγελής.

KAR_1544

Γιώργος Λαμπίρης

186
1

Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πάθος για το μανιτάρι, με το οποίο ασχολείται συστηματικά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά, ανακάλυψε την καλλιέργεια του μανιταριού και πραγματοποίησε σειρά σεμιναρίων και πρακτικής εξάσκησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια «γαστρονομικών» μανιταριών, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε εστιατόρια και καταστήματα delicatessen. Τέτοια παραδείγματα ποικιλιών αποτελούν τα σιτάκε, king oyster, φολιότα, κοράλι, γανόδερμα, κίτρινο πλευρώτους.

Η γνωριμία του με τα μανιτάρια ξεκίνησε από την συλλογή άγριων ειδών που έβρισκε στη φύση.

«Στην πορεία ξεκίνησα καλλιέργειες σε μη κοινότυπα και σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα μανιτάρια. Για παράδειγμα το σιτάκε ήταν ελάχιστα γνωστό. Σταδιακά όμως τα προϊόντα μου άρχισαν να εισέρχονται στην γαστρονομία αλλά και σε αρκετά ελληνικά σπίτια», συμπληρώνει.


Οι τεχνικές παραγωγής

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την παραγωγή του μανιταριού διαφοροποιούνται όπως λέει, ανάλογα με το τι επιλέγει ως μέθοδο ο κάθε παραγωγός. «Η τεχνική που χρησιμοποιούμε επικεντρώνεται στην παραγωγή μανιταριών πάνω σε φυσικό ξύλο, ενώ δεν ασχολούμαστε με το άχυρο ή άλλα υλικά. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά είδη ξύλου και η παραγωγή γίνεται σε εγκαταστάσεις, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη των μυκήτων με σταθερότητα στην ποιότητα και στην εμφάνιση».

Ο ίδιος δραστηριοποιείται παραγωγικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξηγεί ότι για να είναι βιώσιμη μία επιχείρηση παραγωγής μανιταριών απαιτεί αρχική επένδυση άνω των 60.000 ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές.


Δραστηριότητα και στην μεταποίηση μανιταριού

Συν τοις άλλοις η Harma Foods έχει αναπτύξει και την μεταποίηση μανιταριού, τα οποία αποξηραίνει και συσκευάζει. Επιπλέον παράγει και μανιτάρια τουρσί σε βαζάκι. Μελλοντικός στόχος είναι να ξεκινήσει τις εξαγωγές των συγκεκριμένων μεταποιημένων προϊόντων. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυναμικής της στοχεύει να δημιουργήσει ιδιόκτητη μεταποιητική μονάδα, δεδομένου ότι προς το παρόν η μεταποίηση και η συσκευασία γίνεται σε συνεργαζόμενες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον κύριο Καραγγελή.

Η καλλιέργεια των μανιταριών όπως ο ίδιος την περιγράφει, παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες κατά την εκτέλεσή της και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μία εύκολη λύση αποκόμισης κέρδους, όπως κάποιοι θεώρησαν κατά το παρελθόν την καλλιέργεια σαλιγκαριών, προβαίνοντας σε επενδύσεις αρκετές εκ των οποίων απέτυχαν.

Σύμφωνα με τον Λάμπρο Καραγγελή απαιτείται η απόκτηση εξειδίκευσης, η οποία χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει κάποιος να ισχυριστεί ότι παράγει με σταθερή ποιότητα και δύναται να επεκτείνει την παραγωγή του με νέα είδη. «Πρόκειται για γνώση που δεν αγοράζεται με χρήμα, αλλά απαιτεί χρόνο, ενώ ενέχει σημαντικό ρίσκο. Ταυτόχρονα η ελληνική αλλά και η διεθνής αγορά είναι ασταθής. Κανείς δεν περίμενε ότι η εστίαση, η οποία αποτελεί και βασικό μας πελάτη, θα κλείσει τρεις φορές τα τελευταία δύο χρόνια».

Εκτός των άλλων αναφέρεται στο γεγονός πως όταν ξεκίνησε εκείνος την προσπάθειά του, η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη να πληρώσει για λιγότερο δημοφιλή είδη μανιταριών με εξαίρεση ίσως το ευρύτερα γνωστό στο ελληνικό κοινό, πλευρώτους. «Βασικό εμπόδιο αποτελεί αυτή τη στιγμή και η οικονομική δεινότητα, στην οποία βρίσκεται η χώρα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του χρόνου απόσβεσης μίας επένδυσης ιδίως σε αυτή την περίοδο που διανύουμε. Επιπλέον, για να διατηρηθεί ένα νωπό προϊόν όπως το μανιτάρι στην ποιότητα που απαιτείται, χρειάζονται κατάλληλες συνθήκες ψύξης και μεταφοράς, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετο ρίσκο για το προϊόν».

Στα θετικά της καλλιέργειας μανιταριού κατά τον ίδιο, είναι ότι ο κόσμος στρέφεται πλέον όλο και περισσότερο στα υγιεινά προϊόντα ειδικά μετά την πανδημία.


Η  Harma Foods σε αριθμούς

  • Παραγωγική δυνατότητα: 12-15 τόνοι/έτος
  • Συνολική έκταση παραγωγής: ~3 στρέμματα παραγωγής στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων
  • Τιμή λιανικής: 5-15 ευρώ/κιλό ανάλογα με το είδος

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία