BACK TO
TOP
Food insider

Μικρή προσφορά και υψηλή ζήτηση στα συμβόλαια για σπανάκι

Για παραγωγούς µε σίγουρη αγορά και σταθερούς αγοραστές, κυρίως αλυσίδες σούπερ µάρκετ, τα εµπορικά δεδοµένα διευκολύνουν την ενασχόληση µε την καλλιέργεια, σύµφωνα µε τον παραγωγό φυλλωδών από τον Μαραθώνα, Χρήστο Ζάγαρη, ο οποίος πριν λίγο καιρό έδιωξε την τελευταία διαθέσιµη παρτίδα που είχε µε τιµές κοντά στα 1,50 ευρώ το κιλό, αν και όπως παρατηρεί η ζήτηση για σπανάκι είναι γενικά υποτονική.

28-29_13

Πέτρος Γκόγκος

147
0

Σύµφωνα µε τον ίδιο, η αγορά πληρώνει από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό για σπανάκι µαζεµένο µε το χέρι, ανάλογα µε την ποιότητα και την καθαρότητα του προϊόντος. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οι τιµές κυµαίνονταν γύρω από τα 75 µε 80 λεπτά το κιλό. Ωστόσο στη δεδοµένη συγκυρία, φαίνεται κάπως πεσµένη η ζήτηση του προϊόντος, εξαιτίας της περιορισµένης κατανάλωσης, αν και το προϊόν καλλιεργείται και εµπορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Με τις αποδόσεις ανά στρέµµα να φτάνουν τα 800 κιλά, ένα από τα βασικά ζητήµατα που απασχολούν τους παραγωγούς είναι και η έλλειψη εργατικών χεριών σύµφωνα µε τον καλλιεργητή από τα Μέγαρα, Γιώργο Παπαβασίλη, κάτι που έχει ως αποτέλεσµα να ανεβάζει δυσανάλογα το κόστος καλλιέργειας, αφού από εκεί που θα µάζευε κάποιος 100 6κιλες κλούβες, οι ρυθµοί συγκοµιδής περιορίζονται στις 25 κλούβες, µε αρκετό προϊόν να συγκοµίζεται καθυστερηµένα ή και καθόλου.

Ο συνοµιλητής µας έχει περιορίσει σηµαντικά τις εκτάσεις τόσο εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων σε εισροές όσο και της έλλειψης εργατών γης και έτσι καλλιεργεί πλέον περί τα 100 στρέµµατα έναντι των 300 πριν από καµιά διετία.



Σταθερή η ροή για το βιοµηχανικό προϊόν

Πιο σταθερή ροή εµφανίζει η περίπτωση του βιοµηχανικού σπανακιού, µε τα συµβόλαια για τη φετινή περίοδο να κλείνονται κοντά στα 25 µε 30 λεπτά το κιλό έναντι των 20 λεπτών που πλήρωνε η βιοµηχανία το 2021. Εν προκειµένω, η διαχείριση είναι διαφορετική, µε τη συγκοµιδή να γίνεται µηχανικά πριν το φυτό φτάσει τα 800 κιλά το στρέµµα, ενώ οι παραγωγοί δεν προχωρούν σε επανασπορά για την επόµενη παρτίδα στις περισσότερες περιπτώσεις, αφήνοντας απλά το φυτό να «ξαναδώσει». Ο κύκλος της καλλιέργειας και στις δύο περιπτώσεις διαρκεί περίπου 40 ηµέρες. Στη συµβατική καλλιέργεια για φρέσκο προϊόν, κατά κανόνα οι παραγωγοί περνούν σε επόµενο χωράφι για την επόµενη παρτίδα. Η εξέλιξη των τιµών στο βιοµηχανικό σπανάκι, από τα 17 λεπτά που πλήρωνε η βιοµηχανία το 2020, πέρασε στα 20 µε 22 πέρυσι και τα 25 µε 30 φέτος. Σε απόλυτους αριθµούς, όπως εξηγεί ο αγρότης Χρήστος Ζάγαρης, το φρέσκο σπανάκι αν πληρώνεται από 1,00 ευρώ και πάνω, αφήνει ένα εισόδηµα στον παραγωγό της τάξης των 30 λεπτών το κιλό, πάντα ανάλογα µε τη διαχείριση και τις φροντίδες που ρίχνει ο εκάστοτε καλλιεργητής. Στο βιοµηχανικό σπανάκι, λόγω διαχείρισης και µειωµένων εξόδων συγκοµιδής και επανασποράς, τα κέρδη είναι της τάξης των 10 λεπτών επιπλέον, ωστόσο η είσοδος στην εν λόγω αγορά θεωρείται πιο δύσκολη και απαιτητική.

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία