
Στόχος τους είναι να κερδίσουν υπεραξία από την παραγωγή τους. Ανάμεσά τους η Cretan Goods, με έδρα την Ιεράπετρα της Κρήτης, η οποία παράγει συσκευασμένους βιολογικούς χυμούς από αλόη, εσπεριδοειδή και κρητικά βότανα, μέσα από την καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία που έχει δημιουργήσει. Πρόσφατα δέχτηκε προσέγγιση από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία με στόχο την εξαγορά της. Ο Ανδρέας Παπαδοπετράκης καλλιεργεί πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια, αλόη, πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των βιολογικών χυμών ή και τσαγιών με κρητικά βότανα όπως ο σιδερίτης και η μαλοτήρα. Ταυτόχρονα, διατηρεί θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας και βελανιδιού, κολοκυθιού με συνολική έκταση 30 στρεμμάτων.
Ειδίκευση στην επεξεργασία και συσκευασία ηλιόσπορου - κολοκυθόσπορου
Ο Αβραάμ Κωνσταντινίδης και η οικογένειά του έχοντας ειδίκευση στη συλλογή και επεξεργασία ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου από καλλιέργειες στη Θράκη προχώρησε στη συσκευασία των δύο συγκεκριμένων σπόρων, τα οποία κυκλοφόρησαν με τη μορφή σνακ σε διαφορετικές παραλλαγές με πάπρικα, με ντομάτα και ρίγανη καθώς και σε άλλες γεύσεις, ενώ παράγουν και πάστα από ηλιόσπορο. Συνολικά συλλέγει περίπου 300 τόνους ετησίως κατά μέσο όρο και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε χρονιάς.
Από την άλλη, ο Συνεταιρισμός Ζάκρου Σητείας αποτελεί μία από τις οργανωμένες συνεταιριστικές προσπάθειες που παράγει και συσκευάζει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητείας, με οξύτητα στα επίπεδα του 0,2 έως και 0,3, όπως αναφέρει σχετικά ο Μανώλης Λυκάκης, μέλος του συνεταιρισμού και παραγωγός. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φέρει την ονομασία «Adelfos». Οι παραγόμενες ποσότητες ανέρχονται σε περίπου 700 τόνους ετησίως, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές αζώτου, ενώ η παραγωγή ξεκινάει από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο, με την αξιοποίηση της κορωνέικης ποικιλίας σε εκτάσεις 10.000 στρεμμάτων. Η απόδοση υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 5 κιλά ελιάς προς 1 κιλό ελαιόλαδο.
Παραγωγή ελιάς στη Σύρο
Μία ασυνήθιστη παραγωγική προσπάθεια για το νησί του αποφάσισε να υλοποιήσει ο Γιάννης Βακόνδιος, αποφασίζοντας να παράγει ελιά στη Σύρο, δεδομένου ότι το νησί δεν διατηρεί παράδοση στο συγκεκριμένο προϊόν. Δημιούργησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,2 υπό την ονομασία Citta di Ermes(πόλη του Ερμή). Η επιχείρηση διατηρεί περίπου 30 στρέμματα καλλιέργειας με συνολικά 600 δέντρα, τα οποία είναι αρδευόμενα λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στο νησί. Τα δέντρα έχουν ηλικία περίπου 10 ετών, προερχόμενα από νέες φυτεύσεις. Ταυτόχρονα κληρονόμησε περίπου 100 ελαιόδεντρα από την οικογένειά του, αποφασίζοντας να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρασιά, πάνω από 160 wine buyers έφερε η Oenotelia
Καινοτόμες προσεγγίσεις με πειραματικές φυτεύσεις και διαρκώς μεγαλύτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση Oenotelia, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών Foodexpo 2023. Περισσότεροι από 160 σημαντικοί wine buyers από αγορές-στόχους του εξωτερικού βρέθηκαν για τρείς ημέρες στην Oenotelia και πραγματοποίησαν περίπου 2.500 b2b συναντήσεις με τους εκθέτες της. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν μικρές παραγωγικές προσπάθειες που έρχονται να αναδείξουν τοπικές ποικιλίες.
Με Έλληνες παραγωγούς από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, η Oenotelia κάλυψε την πλειοψηφία του ελληνικού αμπελώνα ενώ παράλληλα φιλοξένησε εκθέτες με τεράστια γκάμα εξοπλισμού που αφορά στο κρασί, μηχανήματα εμφιάλωσης, συστήματα οινοποίησης, συσκευασίες, ετικέτες και αξεσουάρ οίνου, αλλά και γκάμα προϊόντων που αφορούν και τα αποστάγματα.
Oινοποιείο Χανιώτη: Ένα και μοναδικό κρασί παράγει η οικογένεια Χανιώτη με έδρα τα Κύθηρα. Ο λόγος για την ετικέτα «Πράντζο», ονομασία που προέρχεται από την ιταλική λέξη «pranzo» που σημαίνει «μεσημεριανό». Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει χαρακτηριστικά, τα οποία προσομοιάζουν στο Φωκιανό και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια πριν μπει σε μπουκάλι, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, Ματίνα Στρατηγού. Η οικογένεια Χανιώτη διατηρεί αυτή τη στιγμή συνολική παραγωγή 25 στρεμμάτων, ενώ το «Πράντζο», διατίθεται σε επιλεγμένα delicatessen καταστήματα, σε σημεία πώλησης των Κυθήρων και εξάγεται στη Βασιλεία της Ελβετίας, με τιμή λιανικής πώλησης περί τα 15 ευρώ η φιάλη. Η απόδοση για τον Αρικαρά, μεταφράζεται σε περίπου 1.200 μπουκάλια από κάθε 4 στρέμματα καλλιέργειας. Η πρώτη εμφιάλωση της συγκεκριμένης ποικιλίας πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια, ενώ η οινοποιία εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή από την τέταρτη γενιά παραγωγών.
Οινοποιία Ελασσόνας: Πειραματισμούς με νέες φυτεύσεις έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα Οινοποιία Ελασσόνας, των Γιώργου Φτίκα και Γιώργου Λόλα. Η συνολική παραγωγή του Κτήματος είναι βιολογική. Η οινοποιία διαχειρίζεται περίπου 90 ιδιόκτητα στρέμματα γης. Σε αυτά καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες όπως η Ντεμπίνα, η Μαλαγουζιά, η Λημνιώνα, ο Ροδίτης Αλεπού αλλά και ξενικές όπως τα Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.
Οι δύο οινοποιοί πειραματίζονται και με φυτεύσεις Ασύρτικου καθώς και με μικρότερες ποσότητες από παλαιές σπάνιες ποικιλίες, όπως είναι το Μπαντίκι. «Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια στο Μπαντίκι, έχουμε φυτέψει περίπου 300 ρίζες και εξετάζουμε τη συμπεριφορά της ποικιλίας και πώς αυτή προσαρμόζεται στο κλίμα της περιοχής μας. Τα αμπέλια είναι όλα ορεινά σε υψόμετρο 400 μέτρων και αναπτύσσονται σε επικλινή και άνυδρα εδάφη με αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 700 κιλά ανά στρέμμα», εξηγεί ο Γιώργος Φτίκας.
Οινοποιία Παναγιώτου: Ο Βασίλης Παναγιώτου, τρίτης γενιάς οινοποιός με έδρα το Μαρκόπουλο Αττικής με κύρια ποικιλία το Σαββατιανό, διατηρεί περίπου 13 ποικιλίες στα κτήματά του. Οι αποδόσεις του δεν υπερβαίνουν τα 500 κιλά ανά στρέμμα. Βασίζεται σε παραγωγή κρασιών ανά αμπελοτόπι και όχι ανά ποικιλία, γεγονός που του προσφέρει την δυνατότητα να συνυπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες από ένα αμπελοτόπι υπό την ίδια ετικέτα. Στην έκθεση παρουσίασε την πρώτη του Ρετσίνα από Σαββατιανό.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή