BACK TO
TOP
Food insider

Υπό κατάρρευση η βιομηχανία του «ψεύτικου κρέατος»;

Η μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια βιομηχανία του «ψεύτικου» κρέατος καλά κρατεί: η Remastered Foods σταμάτησε να αναπτύσσει vegan μπέικον και η Meatless Farm βάζει τέλος στα φυτικά λουκάνικά της.

burger-mpifteki-shutterstock

6
0
Καθώς το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά είναι λιγότερο λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, οι επενδυτές έχουν κλείσει απότομα την «κάνουλα» στον κλάδο καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος παραγωγής, κάνοντας τους καταναλωτές πιο επιλεκτικούς ως προς τις διατροφικές τους επιλογές, με πρώτα άμεσα θύματα τις Beyond Meat και Impossible Foods. Οι πολίτες αποθαρρύνονται από την υπερβολική επεξεργασία, την έλλειψη θρεπτικής αξίας και την «περίεργη» γεύση, με έναν μεγάλο κατάλογο εταιρειών εναλλακτικών πρωτεϊνών να κατεβάζει ρολά, με απολύσεις προσωπικού, «λουκέτα» και «πωλητήρια», όπως επισημαίνει το Bloomberg

Ο Μαρκ Λιντς, συνεργάτης της Oghma Partners στο Λονδίνο, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών με εξειδίκευση στον τομέα των τροφίμων και ποτών, προβλέπει πως τα χρήματα στον κλάδο θα μαζευτούν στα χέρια λίγων παικτών, οι οποίοι θα «ελέγχουν» τα ράφια. Παράλληλα, εν μέσω πληθωριστικής λαίλαπας, οι πωλήσεις μειώνονται, καθώς οι υψηλές τιμές των πανάκριβων προϊόντων μαζί με τις παράξενες υφές και γεύσεις «βγαίνουν εκτός» του οικογενειακού προϋπολογισμού

Η Beyond Meat είδε την χρηματιστηριακή της αξία να καταβαραθρώνεται πάνω από 90% και προχώρησε σε «άγριες» περικοπές πέρυσι, όπως και η Impossible Foods. Απολύσεις σημειώθηκαν επίσης στην ισπανική Heura Foods και την Eat Just, με έδρα την Καλιφόρνια. Το πλήγμα για την εν λόγω κατηγορία τροφίμων είναι «ορατό» και για τους παραδοσιακούς «γίγαντες»: Η Nestle απέσυρε τη σειρά Garden Gourmet και το γάλα μπιζελιού Wunda από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του έντονου ανταγωνισμού, ενώ η JBS διέκοψε τη λειτουργία της μονάδα Planterra

Παρά την «μαυρίλα» πάντως, ορισμένοι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι. Η MyForest Foods έλαβε νέα χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα και η ισραηλινή startup Chunk Foods είδε άνοδο στα οικονομικά της μεγέθη το α' τρίμηνο. «Ο κλάδος εξελίσσεται σε αυτό που πραγματικά ζητούν οι καταναλωτές. Οι εταιρείες μαθαίνουν τώρα από τα λάθη του παρελθόντος και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες» τονίζει η Λετίσια Γκονζάλβες της ADM, η οποία παράλληλα προβλέπει πως η αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις έως το 2030. Η Euromonitor International, η οποία παρακολουθεί τα νούμερα, προβλέπει φέτος αύξηση άνω του 10% στον παγκόσμιο όγκο πωλήσεων κρέατος και υποκατάστατων θαλασσινών. Ταυτόχρονα, σχεδόν τα 2/3 των νέων σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε vegan κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα επικαλούμενοι τα οφέλη για την υγεία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα με την Έμα Ιγκναζέφσκι, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Good Food Institute

Άλλωστε, όπως συμβαίνει πάντα, η κρίση μερικών, αποτελεί ευκαιρία για άλλους: η Wicked Kitchen με έδρα τη Μινεσότα εξαγόρασε την εταιρεία θαλασσινών Good Catch για πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια ενώ απέκτησε και την επωνυμία vegan ψαριών Current Foods σε ένα deal 10 εκατομμυρίων δολαρίων.  


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία