Του Γιώργου Λαμπίρη
Η εταιρεία που διατηρεί μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών στο Κάστρο Βοιωτίας, έχει ήδη συστηθεί σε σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία ανά την Ελλάδα με το μαρούλι σε γλαστράκι, το οποίο διατηρείται φρέσκο για έως και τέσσερις εβδομάδες είτε εντός, είτε εκτός ψυγείου υπό την προϋπόθεση ότι ποτίζεται.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα θεωρούνται προστιθέμενης αξίας και προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη τιμή, δεδομένου ότι επιβαρύνονται ως προς το κόστος παραγωγής τους έως και κατά τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με μία υπαίθρια μονάδα παραγωγής, όπως επισημαίνει στο Fresher ο Κώστας Φιλιππακόπουλος εκ των ιδρυτών της εταιρείας.
Στα ράφια σούπερ μάρκετ και λαχαναγορών
Σε ό,τι αφορά το μαρούλι σε γλαστράκι έχει ήδη ενταχθεί στη σειρά «ΑΒ Επιλογή», της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Επίσης και η Lidl το έχει τοποθετήσει σε καταστήματά της, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το προϊόν βρίσκεται και στα οπωροπωλεία του Σκλαβενίτη. Συνεργασία υφίσταται επίσης με τα My market, ενώ πωλείται και στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Από το συγκεκριμένο προϊόν η Intelligent Green Crops παράγει κατά μέσο όρο 25.000-33.000 τεμάχια ημερησίως αναλόγως τη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα το χειμώνα η παραγωγή του μειώνεται σε 25.000 τεμάχια την ημέρα. Στο θερμοκήπιο έχει προστεθεί φωτισμός LED σε όλο το φάσμα, με συστήματα φωτισμού της Philips, το οποίο εξομοιώνει τις συνθήκες εξωτερικού φωτισμού με αυτές του εξωτερικού και βοηθάει στην αποτελεσματική ανάπτυξη των φυτών.
Φέτος η εταιρεία συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τον κύριο Φιλιππακόπουλο θα είναι για πρώτη φορά κερδοφόρα, ενώ ο τζίρος της θα φτάσει περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2023. H ICG επένδυσε στη μονάδα που διατηρεί βασιζόμενη αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια ξεκινώντας τη λειτουργία της το 2020, ενώ αναμένει την ένταξή της σε αναπτυξιακό πρόγραμμα για να προχωρήσει σε επέκταση, δημιουργώντας και νέα θερμοκήπια παραγωγής. Τα εμπορεύσιμα τεμάχια για φέτος θα φτάσουν τα 6,5 εκατομμύρια. Παράγει εκτός από το μαρούλι σε γλαστράκι, κόκκινη λόλα, γαλλική σαλάτα και πράσινη λόλα, τα οποία πωλούνται μεμονωμένα. Η υδροπονική μονάδα εκτείνεται σε 25,5 στρέμματα, ενώ στο πλάνο της επιχείρησης είναι να προσθέσει ακόμα 12 στρέμματα καλλιέργειας, έχοντας συλλέξει τις απαιτούμενες προσφορές από προμηθευτές για τη συγκρότησή της και υπό την πρόθεση ένταξης της επένδυσης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα. Η ICG προσέλαβε πρόσφατα ως διευθυντή παραγωγής τον Ανδρέα Λύπα, ένα στέλεχος με μακρά θητεία στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας στη Μεγάλη Βρετανία και με ειδίκευση στην παραγωγή φράουλας, φυλλωδών, ντομάτας, με στόχο να ενισχύσει την παραγωγική της διαδικασία.
Eπένδυση σε φωτοβολταϊκά ισχύος 1250 MW
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος η ICG προχώρησε στην εγκατάσταση μονάδας φωτοβολταϊκών, η συνολική ισχύ της οποίας θα φτάσει τα 1.250 KW. Αυτή τη στιγμή η άδεια που διαθέτει από τον ΔΕΔΔΗΕ αφορά σε 600 KW για τη σύνδεση με το δίκτυο και αναμένεται η αδειοδότηση και της υπόλοιπης εγκατάστασης. Σημειώνεται ότι μόνο για τις ανάγκες του θερμοκηπίου σε φωτισμό, απαιτούνται 800ΚW, όπως επισημαίνει ο κύριος Φιλιππακόπουλος.