BACK TO
TOP
Food insider

Νέα ομάδα παραγωγών έξτρα παρθένου στον Αποκόρωνα με το βλέμμα στο επώνυμο ελαιόλαδο

Στη σύσταση ομάδας παραγωγών προχώρησαν ελαιοκαλλιεργητές στην περιοχή του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά της Κρήτης.

olive3_4

Γιώργος Λαμπίρης

9
0

Η νεοσύστατη ομάδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού οικογενειακού ελαιουργείου Μελισσάκη, το οποίο ανέλαβε να συγκεντρώσει 54 αγρότες υπό κοινή ομπρέλα, αποτελώντας το διάδοχο σχήμα της άλλοτε προβληματικής ΕΑΣ Αποκορώνου, η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία της. Όπως λέει στην Agrenda ο επικεφαλής της ομάδας, Βαλάντης Ματσάγκος, «ήταν αρκετά δύσκολο να πείσουμε τους παραγωγούς να συνταχθούν σε μία κοινή ομάδα, δεδομένου ότι υπήρχε έντονη δυσπιστία λόγω της προϋπάρχουσας κατάστασης που άφισε πίσω της η ΕΑΣ Αποκορώνου. Ωστόσο κάναμε το πρώτο βήμα για τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών και εφόσον πετύχει θα επιδιώξουμε τη μεγέθυνσή της ούτως ώστε να μετεξελιχθεί σε οργάνωση παραγωγών και κατ’ επέκταση σε συνεταιρισμό. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η τελική έγκριση του νεοσύστατου σχήματος από την τοπική ΔΑΟΚ».

Κύρια παραγόμενη ποικιλία η κορωνέικη – Παραγωγή και μικρών ποσοτήτων τσουνάτης

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και στη φιλοσοφία που κυριάρχησε πίσω από τη σύσταση της ομάδας, αναφέρει ότι «ο δήμος Αποκορώνου δεν παρουσιάζει υπερκαλλιέργεια στην ελιά όπως συμβαίνει στο Κολυμπάρι. Μέλημά μας μέσα από αυτή την κίνηση ήταν να καλυφθούν τα κενά γνώσης και εκπροσώπησης των παραγωγών καθώς και το έλλειμμα σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού στο χωράφι. Ταυτόχρονα υπήρχε ανάγκη στην περιοχή για τη συγκρότηση μίας συλλογικής παραγωγικής προσπάθειας. Κατά προσέγγιση οι συνολικές εκτάσεις των παραγωγών ανέρχονται σε περίπου 900 στρέμματα με 15.000 ελαιόδεντρα κατά κύριο λόγο κορωνέικης ποικιλίας, ενώ περίπου το 10% των εκτάσεων καλύπτεται και από δέντρα της ντόπιας ποικιλίας, τσουνάτης».

Η φετινή χρονιά όπως λέει ο Βαλάντης Ματσάγκος έχει ξεκινήσει με ελαιοποιήσεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου με αυξημένη οξύτητα 0,4-0,5, ενώ οι αποδόσεις ανέρχονται στο 8 προς 1 και 9 προς 1, κάτι που σημαίνει ότι κυμαίνεται από 11% έως και 12,5%. Η καρποφορία το 2023 είναι αρκετά μειωμένη κατά περίπου 60%. Πέρυσι το ελαιουργείο παρήγαγε με ελιές από τους συγκεκριμένους παραγωγούς περίπου 110 τόνους λάδι και φέτος οι αντίστοιχες ποσότητες θα κινηθούν σε λιγότερους από 50 τόνους.

Δημιουργία επώνυμου προϊόντος

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί επώνυμο προϊόν. Το ελαιουργείο διαθέτει ήδη το δικό του εμπορικό σήμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου “Οικογένεια Μελισσάκη”. Σκέψη μας είναι είτε να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο εμπορικό σήμα, είτε να δημιουργηθεί μία νέα ετικέτα αποκλειστικά για το ελαιόλαδο που θα παράγει η ομάδα παραγωγών, διασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα για τα μέλη της. Aυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού στην περιοχή μας ανέρχεται στα 8 ευρώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3»

Σε ο,τι αφορά το ελαιοτριβείο Μελισσάκη, έως και το 2010 είχε καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, το 2010 εισήλθε στην τυποποίηση ελαιολάδου με τη μορφή φασόν. Το 2022 διέθεσε στην αγορά 349 τόνους χύδην ελαιολάδου και εμφιάλωσε 208 τόνους με τη δική του ετικέτα. «Για ένα μικρό ελαιουργείο όπως εμείς ήταν επιτακτική η ανάγκη να συνδεθούμε με τον παραγωγό. Στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε, είναι να αλλάξουν οι παραγωγοί παλέτες, ραβδιστήρια, να εγκαταλείψουν τα τσουβάλια και να εργαστούν με παλετοκιβώτιο, να ακολουθήσουν οικολογικές μεθόδους παραγωγής και να συνεργαστούν με γεωπόνους», λέει ο υπεύθυνος της ομάδας.  «Προτεραιότητά μας είναι να αποκτήσουν κουλτούρα παραγωγής ακόμα ποιοτικότερου προϊόντος οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής. Ακολούθως θα στραφούμε σε επενδύσεις για νέες παραγωγικές γραμμές με αντικείμενο την αναβάθμιση της δυναμικής μας κατά το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων που έχει δείξει αξιοπρόσεκτα δείγματα γραφής».

Σε αριθμούς

Σύνολο παραγωγών: 54

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 900 στρέμματα

Δέντρα: 1.500

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία