BACK TO
TOP
Food insider

Σπάνιες νομές και μέλι από κάθε γωνιά της Ελλάδας στη Γιορτή του Ζαππείου

Σε μία χρονιά ειδικών συνθηκών όπου το ελληνικό μέλι και η παραγωγή του συνολικά επηρεάστηκε από τις απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες, περισσότεροι από 50 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν το βέλτιστο αποτέλεσμα συγκομιδής τους στην 7η Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο.

MELI-1_2

Γιώργος Λαμπίρης

36
0

Η εκδήλωση που διαρκεί έως και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου έχει να παρουσιάσει ασυνήθιστες παραγωγικές προσπάθειες και σπάνιες νομές όπως είναι το μέλι βανίλια ελάτης, το οποίο εντοπίζεται στην Πελοπόννησο και η συγκομιδή του είναι εφικτή μία φορά ανά 8 έως και 10 χρόνια.

Από τις μελισσοκομίες που παράγουν το συγκεκριμένο μέλι είναι η εταιρεία «Μελισσολόι» με έδρα την Κέρκυρα, την οποία τρέχουν δύο νομάδες μελισσοκόμοι η Εβίτα Σάνα και ο Πέτρος Κουτέρης. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα κινητικούς παραγωγούς που συλλέγουν το προϊόν τους από περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, επικεντρώνοντας συχνά σε δυσεύρετες ποικιλίες. «Το μέλι βανίλια από έλατο το συναντάμε αρκετά σπάνια, ενίοτε μία φορά στα δέκα χρόνια», λέει η Εβίτα Σάνα. «Στα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το χρυσαφί χρώμα και οι λευκές ανταύγειες που παρουσιάζει, εξ ου και το προσωνύμιο ‘βανίλια’ που του αποδίδεται. Είναι αρκετά πηχτό στην υφή με ισορροπημένη γλυκύτητα. Ένα ακόμα ιδιαίτερο μέλι είναι το πεύκο που παράγουμε. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει το πεύκο του φθινοπώρου ή της άνοιξης. Εμείς επιλέγουμε να συλλέγουμε το πευκόμελο του Αυγούστου, το οποίο είναι διαθέσιμο σε μικρότερες ποσότητες και η γεύση του θυμίζει αυτήν της κηρύθρας».

Καστανιά Αγίου Όρους

Ένας άλλος παραγωγός με παρουσία στην έκθεση, ο Γιάννης Θεοδωρίδης, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό μέλι, από καστανιά του Αγίου Όρους. «Πρόκειται για ένα προϊόν με περιεκτικότητα 96% σε κάστανο, το οποίο συλλέγεται από τη Μονή Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος. Προτείνεται για διαβητικούς καθότι έχει μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα». Ο επικεφαλής της μελισσοκομικής επιχείρησης «Bee Care» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναζητά νομές στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής καθώς και στο Άγιο Όρος. Παράγει πέντε διαφορετικά μέλια ,αρκετά από τα οποία έχουν λάβει διεθνείς βραβεύσεις σε διοργανώσεις όπως είναι τα Mediterannean Taste Awards. Ο Γ. Θεοδωρίδης αναζήτησε επαγγελματική διέξοδο πριν από μερικά χρόνια και στράφηκε στη μελισσοκομία, η οποία τα τελευταία χρόνια όπως λέει έχει εξελιχθεί σε μία προσοδοφόρα για εκείνον δραστηριότητα.

Η «Άγρια Μέλισσα»

Η Μακρακώμη Φθιώτιδας αποτέλεσε τον τόπο στον οποίο η «Άγρια Μέλισσα» του Κώστα Στεφανή βρήκε το δικό της παραγωγικό καταφύγιο. «Διατηρούμε μία οικογενειακή επιχείρηση και φυσικό κατάστημα πώλησης στη Βίτωλη Φθιώτιδας ανάμεσα στη Λαμία και το Καρπενήσι. Είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι και παράγουμε 11 ποικιλίες μελιού μεταξύ των οποίων είναι το σπάνιο μέλι βανίλια ελάτης που συναντάμε στο Μαίναλο, ενώ φτάνουμε έως και τη Θάσο όπου συλλέγουμε πευκόμελο κατά την μετακίνηση των μελισσιών μας». Ο μελισσοκόμος διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 μελίσσια.

Μέλι από τον θάμνο ασφάκα – Νεοσύστατη συνεταιριστική επιχείρηση

Νεοσύστατο παραγωγικό σχηματισμό αποτελεί η συνεταιριστική επιχείρηση «Μέλι Αγράφων», η οποία συμμετέχει στην έκθεση και ήδη μετράει 7 μήνες από τη δημιουργία της. Στα παραγόμενα προϊόντα είναι το μέλι ελάτης από τα βουνά των Αγράφων Ευρυτανίας, το οποίο συλλέγεται σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων. Στις νέες νομές που σύντομα θα εισέλθουν στην αγορά από πλευράς του Συνεταιρισμού, είναι το μέλι ασφάκας, όπως λέει η πρόεδρός του, Κατερίνα Γερονίκου. «Η ασφάκα είναι ένα θαμνώδες φυτό με κίτρινο άνθος και ανθοφορία την άνοιξη. Το αποτέλεσμα που προσφέρει ανήκει στα ευγενή ανθόμελα και βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ελαφρά πήξη και η γλυκιά γεύση». Το καινούργιο αυτό εγχείρημα δημιουργήθηκε από πέντε μελισσοκόμους της περιοχής και στόχος εκτός από τη δική τους παραγωγή είναι να συνεργαστούν με παραγωγούς του τόπου τους, προωθώντας το μέλι τους στην εσωτερική αγορά καθώς και στο εξωτερικό. «Η περιοχή μας είναι άγονη με περιορισμένες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη συγκεκριμένη προσπάθεια επιδιώκουμε να συστήσουμε στον κόσμο ένα προϊόν με την ταυτότητα του τόπου μας», επισημαίνει η κυρία Γερονίκου.

Μέλι από βαμβακιά και από μέντα

Δραμινής προέλευσης με έδρα τους πρόποδες του Μενοίκιου Όρους, η ομώνυμη οικογενειακή επιχείρηση παρουσιάζει ευρεία γκάμα μελισσοκομικών προϊόντων και συσκευάζει δέκα διαφορετικές ποικιλίες μελιού. Οι νομές της εντοπίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην Μακεδονία, στη Θάσο και τη Χαλκιδική. Ανάμεσα στα προϊόντα της ξεχωρίζουν το μέλι βαμβακιάς, ένα ρευστό και ιδιαίτερο μέλι, το οποίο παρουσιάζει εξέχοντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς και μέλι από μέντα, το οποίο δρα καταπραϋντικά και διευκολύνει τον ύπνο.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία