BACK TO
TOP
Food insider

Χάθηκαν μελίσσια, ακόμα και στο μισό η παραγωγή μελιού, κολλημένες οι τιμές

Πικρή γεύση αφήνει η φετινή χρονιά για την εγχώρια µελισσοκοµία.

44-45_04

99
1

Το τριπλό πλήγµα που υπέστη ο κλάδος από τις φυσικές καταστροφές, σε συνδυασµό µε τις εµφανείς επιπτώσεις της κλιµατικής µεταβολής, έχει φέρει τη µελισσοκοµική κοινότητα της χώρας µπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που όµοιες δεν έχει ξαναζήσει εδώ και δεκαετίες. Πολλά µελίσσια παρέµειναν αδύναµα, άλλα χάθηκαν οριστικά και θα χρειαστεί χρόνος και χρήµατα, προκειµένου να «ξαναστηθούν» από την αρχή, η παραγωγή µελιού παρουσιάζει µείωση και οι τιµές δεν λένε να ξεκολλήσουν, για τα περισσότερα είδη, από τα 3,20 έως 3,80 ευρώ το κιλό στη χονδρική και τα 8-10 ευρώ στη λιανική, ενώ τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί.

«Σε µια φυσιολογική χρονιά, η παραγωγή ανά κυψέλη κυµαίνεται από 10 έως και 20 κιλά µελιού. Φέτος η πλειονότητα έβγαλε κάτω από 10 ή και 5 κιλά ανά κυψέλη και υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν βγάλει καθόλου µέλι», αναφέρει στην Agrenda ο µελισσοκόµος Παναγιώτης Αχτσής, από την περιοχή του Ευόσµου.

Προβληµατισµένη για τα πολλαπλά πλήγµατα που έχει δεχθεί ο κλάδος φέτος, είναι και η Αλεξάνδρα Σωτηράκη, µελισσοκόµος και γραµµατέας του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Αρχικά αντιµετωπίσαµε τη δραστική µείωση των µελιτοεκρίσεων και των νεκταροεκρίσεων των φυτών, λόγω των καιρικών συνθηκών, που οδήγησαν σε κάθετη πτώση της παραγωγής µελιού και µετά ήρθαν οι πυρκαγιές και οι πληµµύρες στον Έβρο και στη Θεσσαλία, µε συνέπεια να χαθούν περισσότερα από 100.000 µελίσσια», εξηγεί και τονίζει πως «το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ανακάµψει η µελισσοκοµία µας σε αυτές τις περιοχές, θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανακάµψει και η χλωρίδα την οποία χρειάζεται η µέλισσα για να τραφεί».

Πέρα από τα προβλήµατα µε την απώλεια σηµαντικών ανθοφοριών για τη µελισσοκοµία, ο κλάδος έχασε και αποθέµατα µελιού, αφού, όπως τονίζει ο µελισσοκόµος και πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χίτογλου «µελισσοκόµοι στη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα είχαν αποθηκευµένο προϊόν σε βαρέλια και δεξαµενές σε αποθήκες, οι οποίες πληµµύρισαν, µε συνέπεια να καταστραφεί το περιεχόµενό τους». Εξίσου δύσκολη χρονιά καταγράφουν και οι παραγωγοί βασιλικού πολτού, µε τον παραγωγό και πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσµου Παραγωγών Βασιλικού Πολτού, Παύλο Μπαγιάτη, να σηµειώνει πως «φέτος η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 50%». 

Αδύναµα µελίσσια φτωχή η χρονιά

Για µια πολύ φτωχή χρονιά, φέτος, κάνει λόγο και ο Φίλιππος Παππάς, µελισσοκόµος και βασιλοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη. «Έως το Μάιο είχαµε βροχές και διαρκώς χαµηλές θερµοκρασίες και τα µελίσσια πείνασαν σε βαθµό λιµοκτονίας και δεν µεγάλωσαν αρκετά, να έχουν δυναµική. Όταν βελτιώθηκε
ο καιρός αν και οι µελισσοκόµοι έκαναν τρύγο στα ανθόµελα, δεν µπόρεσαν, ωστόσο, να εκµεταλλευτούν τη µελιτοφορία του πεύκου που αποτελεί το σχεδόν 65% της ελληνικής παραγωγής µελιού. Έτσι, ενώ µια κανονικά χρονιά θα γίνουν έως και τρεις τρύγοι, φέτος είµαστε στα µισά», λέει.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία