BACK TO
TOP
Food insider

Υβριδική φάρμα στο Ντουμπάι έτοιμη να παράξει έως και 1,5 τόνους φράουλας ημερησίως

Με περιστρεφόμενους πύργους ανάπτυξης εναλλασσόμενους στο φως, η υβριδική φάρμα Aerovertica με έδρα το Ντουμπάι καταφέρνει να παράγει 500 κιλά φράουλες καθημερινά, ποσότητα που αναμένεται να τριπλασιαστεί σε 1,5 τόνο για το 2024.

main_fraoules

5
0

Καλύπτοντας μόλις 3500 m2, η υβριδική φάρμα φράουλας της Aerovertica χρησιμοποιεί προς το παρόν μόνο το 30% της συνολικής έκτασης της, επιτρέποντάς την παραγωγή 500 κιλών εσωτερικής υδροπονικής καλλιέργειας φράουλας την ημέρα. Το 2024, όταν το σύστημα αναπτυχθεί πλήρως, η ποσότητα αυτή αναμένεται να τριπλασιαστεί έως και 1,5 τόνο ημερησίως. Μέχρι στιγμής, η ομάδα εργάζεται ανελλιπώς στη φάρμα τους τελευταίους 18 μήνες για να αυξήσει τις παγκόσμιες εξαγωγές της.

"Παρατηρήσαμε μεγάλη ζήτηση από την αγορά για φράουλες, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Δυστυχώς, οι τιμές των εισαγόμενων φραουλών ήταν απίστευτα ασταθείς τα τελευταία πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες δεν ξέρουν ποτέ τι θα πληρώσουν για αυτές σε εβδομαδιαία ή ακόμα και καθημερινή βάση. Αυτή η υβριδική φάρμα θα επιτρέψει στον πελάτη να συλλέγει περίπου 500 κιλά φράουλες σε καθημερινή βάση για να γεφυρώσει αυτό το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα", λέει ο Mohammed Siddig, διευθυντής και γεωπόνος στην Aerovertica, προμηθευτής CEA με έδρα το Ντουμπάι, ΗΑΕ.

«Το μυστικό συστατικό»

"Χρησιμοποιούμε Revo-ponics για την καλλιέργεια φράουλας, που είναι ένας περιστρεφόμενος πύργος ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας συμπληρωματικό φωτισμό εάν χρειάζεται. Η ιδέα πίσω από την αμειψισπορά είναι ότι δεν χρειάζεται να φωτίζουμε τα φυτά πολύ συχνά, αντίθετα, εναλλάσσουμε, τα φυτά στο φως, γεγονός που πιστεύουμε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργηθούν μούρα», εξηγεί ο Μοχάμεντ.

Πειραματιζόμενη με νέα προϊόντα, η Aerovertica διαθέτει δύο πιλοτικές υβριδικές φάρμες φράουλας στο Ντουμπάι, μία μικρού και μία μεγάλου μεγέθους. Υπάρχουν συνολικά 400 πύργοι που ανέρχονται στο ύψος των 3,2 μέτρων, και βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο με την τεχνική της κάθετης γεωργίας, φτάνοντας συνολικά το ύψος των 7,8 μέτρων περίπου. Η ομάδα της Aerovertica εργάζεται επί του παρόντος σε ένα περιστρεφόμενο σύστημα που μπορεί να φιλοξενήσει επίσης φυλλώδη χόρτα και βότανα.

Ο Μοχάμεντ εξηγεί ότι για κάθε είδος καλλιέργειας, η Aerovertica μπορεί να παρέχει ομοιογενές μικροκλίμα και εξαερισμό σε όλα τα φυτά, κάτι που τελικά θα βοηθούσε τους καλλιεργητές να εξοικονομήσουν κεφαλαιακές και λειτουργικές δαπάνες (CapEx και OpEx). Αυτό οφείλεται στη συχνά υβριδική ρύθμιση και στην αποφυγή υπερβολικού φωτισμού.

«Είμαστε τόσο ικανοποιημένοι που διαχειριζόμαστε αυτό το έργο και είμαστε μέρος του, καθώς θέλουμε να προσφέρουμε βιώσιμα έργα». Τον Δεκέμβριο του 2022, το Freshplaza επισκέφτηκε τη φάρμα φράουλας της Aerovertica στο Ντουμπάι, όπου ο συνάδελφος Harshit είπε ότι κουτιά 200 gr φράουλες κοστίζουν περίπου 5-8 AED το καθένα, που είναι περίπου 1,50-2,25 $, κάτι που φαίνεται λογικό εάν είναι διαθέσιμα σε αυτή την τιμή, όλο το χρόνο.

Όσο για την επόμενη χρονιά, ο Μοχάμεντ λέει ότι σχεδιάζουν μια άλλη μεγάλη φάρμα 5.000 πύργων που μπορεί να στεγάσει πάνω από 400.000 φυτά.

Πηγή: freshplaza.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία