BACK TO
TOP
Food insider

Τάσεις εξασθένισης για το παγκόσμιο εμπόριο αποξηραμένων φρούτων

Πτωτική είναι η τάση των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά αποξηραμένων φρούτων με τους καταναλωτές να προτιμούν ευρέως τα φρέσκα, σύμφωνα με αναλύσεις της EastFruit.

2118056-image-1576356452

Βασιλική Μαντά

22
1

Η ανάπτυξη τεχνολογιών καλλιέργειας, η βελτιωμένη επιλογή, η αυξανόμενη δημοτικότητα της προστατευμένης καλλιέργειας και η συνεχής βελτίωση των τεχνολογιών διατήρησης ποιότητας και φρεσκάδας – όλοι αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς της EastFruit, αποτελούν απειλή για την παγκόσμια αγορά αποξηραμένων φρούτων. Εξάλλου, οι περισσότεροι καταναλωτές θα προτιμούσαν τα φρέσκα βερίκοκα από τα ξερά βερίκοκα και τα φρέσκα σταφύλια από τις σταφίδες.

Ωστόσο, σε πολλές χώρες, ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα σημαντικό παραδοσιακό προϊόν διατροφής. Στο Τατζικιστάν, τα αποξηραμένα βερίκοκα θεωρούνται κάτι σαν εναλλακτικό νόμισμα της χώρας. Επιπλέον, σε πολλά σκευάσματα σύγχρονων προϊόντων διατροφής, τα αποξηραμένα φρούτα είναι απαραίτητα. Αντίστοιχα, τα αποξηραμένα φρούτα ήταν, είναι και θα υπάρχουν πάντα. Ωστόσο, η μείωση του όγκου της κατανάλωσής τους και η στασιμότητα του παγκόσμιου εμπορίου αποξηραμένων φρούτων με πτωτική τάση στους όγκους των εξαγωγών είναι τα δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ωστόσο, το παγκόσμιο εμπόριο αποξηραμένων φρούτων φέρνει στις χώρες εξαγωγής έσοδα έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που είναι αρκετά σημαντικός αριθμός. Το μερίδιο των αποξηραμένων φρούτων στο παγκόσμιο εμπόριο φρούτων και ξηρών καρπών έχει μειωθεί αρκετά σημαντικά τα τελευταία χρόνια και, από το 2022, είναι περίπου 4%.

Οι ειδικοί του EastFruit αποφάσισαν να αναλύσουν ποιες χώρες είναι πιο επιτυχημένες στο πλαίσιο μιας στενής παγκόσμιας αγοράς αποξηραμένων φρούτων και ποιες χάνουν μερίδιο αγοράς.

Η Τουρκία ήταν στην κορυφή της λίστας με τους παγκόσμιους ηγέτες στις εξαγωγές αποξηραμένων φρούτων πριν από 20 χρόνια, εκτοπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το μέσο μερίδιο των εξαγωγών της Τουρκίας έφτασε το 19%, ενώ οι ΗΠΑ μειώθηκαν στο 11%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να χάνουν μερίδιο αγοράς, ενώ η Τουρκία το κερδίζει. Οι Τούρκοι κατασκευαστές προσπάθησαν να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, γεγονός που τους επέτρεψε να αποκτήσουν υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, η Τουρκία συμμετείχε ενεργά στις επανεξαγωγές αποξηραμένων φρούτων, αγοράζοντας τα από άλλες χώρες και προσθέτοντας αξία στο εσωτερικό.

Από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να σημειωθεί μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία ήταν ένας από τους πέντε κορυφαίους εξαγωγείς αποξηραμένων φρούτων, αν και πρακτικά δεν παρήγαγε η ίδια αποξηραμένα φρούτα. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην αποτελεσματική επεξεργασία και την επωνυμία των αποξηραμένων φρούτων που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Επομένως, η ποιότητα, το μάρκετινγκ και η τιμή παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην αγορά των αποξηραμένων φρούτων. Παρεμπιπτόντως, το μερίδιο της Γερμανίας στην αγορά παρέμεινε σταθερό, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό.

Συνολικά, η πρώτη πεντάδα: Τουρκία, ΗΠΑ, Χιλή, Ταϊλάνδη και Γερμανία έλεγχαν περισσότερες από τις μισές (51%) των παγκόσμιων εξαγωγών αποξηραμένων φρούτων. Μεταξύ των ηγετών ήταν επίσης: Κίνα, Ιράν, Νότια Αφρική, Αφγανιστάν, Ισπανία και Ουζμπεκιστάν.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια το Ουζμπεκιστάν κατάφερε να ξεπεράσει την Ισπανία όσον αφορά τις εξαγωγές αποξηραμένων φρούτων. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής καταστροφής αυτό το χειμώνα πολλοί αμπελώνες θα χαθούν, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές σταφίδας από το Ουζμπεκιστάν και τις θέσεις των χωρών στην κατάταξη των μεγαλύτερων εξαγωγέων αποξηραμένων φρούτων.

Ποιες χώρες έχουν αυξηθεί και ποιες μείωσαν τις εξαγωγές αποξηραμένων φρούτων περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ των κορυφαίων χωρών;

Εκτός από την ήδη αναφερθείσα Τουρκία, η Κίνα, η Χιλή, το Αφγανιστάν και το Ουζμπεκιστάν αύξησαν επίσης γρήγορα τις εξαγωγές τους σε αποξηραμένα φρούτα. Μεταξύ των κορυφαίων είκοσι ηγετών, οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών της Σερβίας τραβούν την προσοχή.

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε η Ταϊλάνδη, η οποία εξάγει αποξηραμένα εξωτικά φρούτα για την Ευρώπη. Στο δεύτερο εξάμηνο του top-20, παρατηρήθηκε πολύ έντονη πτώση των εξαγωγών στην Αργεντινή. Οι εξαγωγές από τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν σημαντικά, αν και ποσοστιαία η μείωση δεν ήταν τόσο έντονη όσο στην περίπτωση των μικρότερων εξαγωγέων.

Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς ρυθμούς πληθωρισμού του δολαρίου τα τελευταία χρόνια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι όγκοι του εμπορίου μειώθηκαν σημαντικά από την αξία των εξαγωγών.

 

Πηγή: ukragroconsult.com

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία