BACK TO
TOP
Food insider

Νέο κύκλο αναζήτησης επενδυτών στο «Χωριό» φέρνει η απόσχιση

Προς αξιοποίηση της τυροκοµικής δραστηριότητας που διατηρεί στα Ιωάννινα µε το εργοστάσιο παραγωγής φέτας που κυκλοφορεί στην αγορά µε την εµπορική ονοµασία «Χωριό» προσανατολίζεται η Μινέρβα, η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του συγκεκριµένου εργοστασίου πριν από περίπου ένα έτος και αίφνης η συγκεκριµένη διαδικασία διακόπηκε.

32a_13

Γιώργος Λαμπίρης

13
0

Αυτή τη φορά η βιοµηχανία τυποποίησης και εµπορίας ελαίων και άλλων τροφίµων έχει προχωρήσει σε απόσχιση της βιοµηχανικής δραστηριότητας µε επίκεντρο την παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων, διερευνώντας τα πιθανά ενδεχόµενα για την πώλησή του µε εύρεση ενδιαφερόµενου επενδυτή. Αυτή τη στιγµή στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων παράγεται φέτα ΠΟΠ µε την ετικέτα «Χωριό» και σε συσκευασίες των 200, των 400 και των 900 γραµµαρίων. Το εν λόγω εργοστάσιο περιλαµβάνει γραµµές παραγωγής τυροκοµικών προϊόντων και γραµµή αποθήκευσης βιολογικού γάλακτος και παραγωγής βιολογικών τυριών.

Κατά την περσινή διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος από επενδυτές, ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει τόσο η Ρούσσας όσο και ο Όµηρος, προκειµένου να αποκτήσουν µία βιοµηχανική δραστηριότητα συναφή προς τα επιχειρηµατικά τους ενδιαφέροντα. Ωστόσο η διαδικασία που έτρεχε η Alpha Bank διεκόπη χωρίς επίσηµη αιτιολογία. Πηγές ωστόσο της αγοράς αναφέρουν ότι το προσφερόµενο τίµηµα από τους ενδιαφερόµενους δεν ικανοποίησε τους µετόχους της Μινέρβα, ήτοι τη Deca Investments (εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του fund Diorama), την EOS Capital Partners µε επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη, Απόστολο Ταµβακάκη και το Elikonos 2.

Το συγκεκριµένο εργοστάσιο δηµιουργήθηκε από τέσσερις τυροκοµικές µονάδες που ίδρυσαν την Κοινοπρακτική Τυροκοµικών Μονάδων Ιωαννίνων υπό την επωνυµία Πίνδος ΑΕΒΕ και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991.Στη συνέχεια, η οικογένεια Φιλίππου της ΦΑΓΕ ξεκίνησε να συνεργάζεται µε την Πίνδος ΑΒΕΕ, µε το εργοστάσιο να επεκτείνεται σε νέες κτιριακές υποδοµές. Το 2003 η Πίνδος ΑΒΕΕ απορροφήθηκε από τη ΦΑΓΕ, η οποία τότε είχε ποντάρει πολλά στην παραγωγή φέτας, ωστόσο το «στοίχηµα» της οικογένειας Φιλίππου δεν της βγήκε και το 2008 πούλησε το εργοστάσιο στη Μινέρβα.

Μερίδιο µόλις 4,1% στη φέτα πανελλαδικά

Αυτή τη στιγµή και δεδοµένου ότι ο τυροκοµικός κλάδος αποτελεί ένα πολύ µικρό µέρος της δραστηριότητας της Μινέρβα, ενώ την ίδια στιγµή η παρουσία της στην αγορά µε τα συγκεκριµένα προϊόντα είναι εξαιρετικά περιορισµένη, αναµένεται ότι αποτελεί θέµα χρόνου το εργοστάσιο να βγει εκ νέου σε διαδικασία πώλησης. Συγκεκριµένα, το µερίδιο αγοράς που έχει πανελλαδικά είναι 4,1%, τη στιγµή που η πρώτη ∆ωδώνη έχει 29,1% και η δεύτερη Ήπειρος 24,6%. Πρόσφατα η Μινέρβα προχώρησε στην απόσχιση του κλάδου τυροκοµικών, δηµιουργώντας νέα εταιρεία, γεγονός που θα φέρει εξελίξεις ως προς την πώληση του εργοστασίου, αποτελώντας πλέον µία αυτόνοµη επιχειρηµατική οντότητα, η οποία δεν υπάγεται άµεσα στη Μινέρβα, όπως συνέβαινε µέχρι πρότινος.

Σειρά εξαγορών σε νέες κατηγορίες προϊόντων

Να σηµειωθεί ότι πέρα από τα έλαια η Μινέρβα έχει επιλέξει το τελευταίο διάστηµα να επεκταθεί σε κατηγορίες όπως είναι τα ντοµατοειδή µε την εξαγορά της εταιρείας ULBCS από την Ελαΐς Unilever το 2021, µε αντικείµενο την παραγωγή των προϊόντων Pummaro και Pelargos, που αποτελούν κυρίαρχες µάρκες στην κατηγορία τους σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα. Λίγο αργότερα εξαγόρασε και την πλειοψηφία των µετοχών της εταιρείας Mediterranean Foods, η οποία διατηρεί της µάρκες Brava και Delicia µε προϊόντα όπως κέτσαπ, µουστάρδες και άλλες συναφείς κατηγορίες.
Με αυτόν τον τρόπο έχει επιλέξει να επεκτείνει την παρουσία της σε κατηγορίες που έχουν κοινό σηµείο αναφοράς, µε την εταιρεία και τους µετόχους της να θεωρούν ότι τα τυροκοµικά προϊόντα απέχουν από τη στρατηγική και τον µελλοντικό σχεδιασµό της Μινέρβα Ελαιουργική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία