BACK TO
TOP
Food insider

Με 40 τόνους/στρέμμα η πρώτη δοκιμή υβριδικής πατάτας στην Αίγυπτο

Με ευνοϊκό κλίμα και εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις, η Αίγυπτος παράγει πατάτα που πληροί τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ, λαμβάνοντας τη θέση ενός από τους ταχύτερους αναπτυσσόμενους εξαγωγείς.

potato-2

Βασιλική Μαντά

76
2

Ωστόσο, τα προβλήματα που προέκυψαν το 2023 λόγω των κλιματικών συνθηκών και της έλλειψης πατατόσπορου, οδήγησαν τη χώρα στην δοκιμή καλλιέργειας υβριδικών σπόρων για υψηλή παραγωγικότητα και ομοιογένεια, με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Με συνολική εξαγωγή 211.000 τόνων στην ΕΕ από την Αίγυπτο το πρώτο 4μηνο του 2023, η χώρα αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των συνολικών εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ, αποτελώντας έναν ενδιαφέροντα προμηθευτή για την επιτραπέζια αγορά και τη βιομηχανία επεξεργασίας πατάτας.

Το 2023, και για δεύτερη συνεχή χρόνιά, ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Solynta, Rian Stekelenburg, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Greenbridge, Omar Doughan, προκειμένου να ξεκινήσει μια συνεργασία για την καλλιέργεια πατάτας από υβριδικό αληθινό σπόρο (HTPS) στην Αίγυπτο. Η Greenbridge δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τρόπο καλλιέργειας, αναλογιζόμενη πως το HTPS μπορεί να περιορίσει τις εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων πατατόσπορων στην Αίγυπτο. Το υπάρχον σύστημα παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα λόγω των διακυμάνσεων στην ποιότητα των κονδύλων και της αβεβαιότητας για τη λήψη της σωστής ποσότητας. Ειδικότερα, το 2023 αποδείχθηκε κακή χρονιά για τους εισαγωγείς πατατόσπορου. Μάλιστα, εξαιτίας  των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην ΕΕ κατά τις καλλιεργητικές περιόδους, οι αποδόσεις ήταν χαμηλές και οι κόνδυλοι συχνά δεν είχαν το σωστό μέγεθος. Συνέπειες υπήρξαν οι ελλείψεις σε διαθέσιμους σπόρους κονδύλων και η πολύ υψηλές τιμές. Εναλλακτική λύση που θα αντισταθμίσει την εξάρτηση από το εμπόριο αποτελεί ο υβριδικός αληθινός σπόρος πατάτας.

Σε τοποθεσία κοντά στο El Minya της Αιγύπτου, τα υβριδικά φυτά μεταφυτεύθηκαν στο χωράφι. Μετά από περίπου 120 ημέρες πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή, με το ικανοποιητικό αποτέλεσμα των 40 τόνων/στρέμμα. «Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι αυτή ήταν η πρώτη μας μεγάλη δοκιμή που αφορούσε την καλλιέργεια πατάτας από υβριδικά φυτάρια. Τα μικρά φυτάρια απαιτούν λίγη επιπλέον προσοχή και φροντίδα στην αρχή του κύκλου ανάπτυξης, αλλά τελικά, το αποτέλεσμα είναι πέρα από τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Omar Doughan.

Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Solynta, Rian, μιλώντας στο Freshplaza, τονίζει ότι αυτή η πρώτη ποικιλία που καλλιεργείται σε αιγυπτιακό έδαφος, είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου ποικιλιών πατάτας. «Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της υβριδικής αναπαραγωγής πατάτας είναι ότι μπορούμε να αναπαράγουμε νέες ποικιλίες μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, θα αναπτύσσουμε και θα δοκιμάζουμε ακόμη καλύτερη απόδοση και πιο εύρωστες ποικιλίες. Επίσης, είναι δυνατή η στοχευμένη καλλιέργεια, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και τις γεωγραφικές ενδείξεις. Τελικά, θα έχουμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από εύρωστες ποικιλίες, κατάλληλες για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες κάθε αγοράς σε όλο τον κόσμο και σε κάθε κλιματική ζώνη. Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή μιας συναρπαστικής πορείας για να παρουσιάσουμε τα καινοτόμα προϊόντα μας και ένα νέο σύστημα παραγωγής στον κόσμο», δήλωσε.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-12-2023 10:04Βαγγέλης Β.

40 τόνους το στρέμμα; μαλλον κάποιο λάθος έκανε ο αρθρογράφος

Απάντηση

08-12-2023 21:23Stefanos

Μας έχει διαλύσει αυτή η Αίγυπτος αντε μην πω κάτι άλλο μόλις έχει λίγο τιμη η πατάτα αμέσως εισαγωγή και βαπτίζονται και ελληνικές

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία