Η µελλοντική προµήθεια πρωτεΐνης πρέπει να προέρχεται από ένα πιο ποικίλο φάσµα πηγών για να διασφαλιστεί η βιωσιµότητα και οι διατροφικές ανάγκες του αυξανόµενου πληθυσµού του κόσµου.». Αυτό ήταν το κεντρικό µήνυµα στην σύνοδο κορυφής εκπροσώπων της επιστηµονικής κοινότητας, και των εταιριών αγροδιατροφής για τα τρόφιµα του µέλλοντος «Future of Future Foods Summit» στην Ταϊλάνδη στις 13-14 Νοεµβρίου.
Ο διακεκριµένος καθηγητής τροφίµων και µικροβιολογίας Κρίς Έλιοττ στο Queen’s University του Μπέλφαστ ο οποίος παραβρέθηκε στη σύνοδο µιλά για αλλαγές στην…καρδιά των πρωτεϊνούχων τροφίµων. Όπως ήταν αναµενόµενο, η εστίαση ήταν περισσότερο στους εναλλακτικούς τοµείς πρωτεϊνών και όχι στον τρόπο µε τον οποίο µπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη βελτίωση της βιωσιµότητας στην παραγωγή των συµβατικών πρωτεϊνούχων τροφίµων.
Αυτό που έγινε απόλυτα σαφές στην σύνοδο ήταν ένας τεράστιος αριθµός αποτυχιών της αγοράς στον τοµέα της εναλλακτικής πρωτεΐνης. Όπως ειπώθηκε, πάνω από 4.000 εναλλακτικά προϊόντα κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια και πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το επίπεδο των πωλήσεων που απαιτούνταν για να γίνουν οικονοµικά βιώσιµα. Πολλές από τις προτάσεις στην αγορά φυτικού «κρέατος» έχουν κριθεί πολύ ακριβές και λιγότερο νόστιµες από τα συµβατικά ζωικά προϊόντα.
Το σαφές µήνυµα, λέει ο καθηγητής Έλιοτ, είναι ότι ενώ οι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιµα και να υιοθετήσουν µια πιο «ευέλικτη» προσέγγιση στη διατροφή τους, εάν δεν έχουν καλή γεύση ή δεν είναι οικονοµικά προσιτά, θα απορριφθούν. «Αλλά αυτό που έγινε επίσης εµφανές σε εµένα είναι ότι οι εταιρείες τροφίµων θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάπτυξη νέων προϊόντων µέχρι να κατακτήσουν την αγορά», σηµείωσε για να καταλήξει: «Για όσους πιστεύουν ότι οι εναλλακτικές πρωτεΐνες είναι µόδα και θα εξαφανιστούν, νοµίζω ισχύει το αντίθετο».
Από την «άγρια δύση» των τροφίµων σε ένα πιο ρυθµισµένο περιβάλλον
Στη σύνοδο τροφίµων στην Ταϊλάνδη αναδείχθηκε και µια άλλη πλευρά, αυτή της αφαίρεσης εναλλακτικών πρωτεϊνών από την «άγρια δύση» των τροφίµων και της µεταφοράς τους σε ένα πολύ πιο ρυθµισµένο περιβάλλον. Οργανισµοί των Ηνωµένων Εθνών, ο USP στις Ηνωµένες Πολιτείες και η EFSA στην Ευρώπη εργάζονται όλοι για την εισαγωγή νοµοθετικών πλαισίων. Αυτό, σύµφωνα µε τον καθηγητή Κρίς Έλιοτ, είναι µόνο καλό, προκειµένου
να προστατευθούν οι καταναλωτές και να διασφαλιστεί ότι ό,τι πωλείται στις αγορές είναι ασφαλές. Αλλά και µε βάσει τις απόψεις συνοµιλητών του από τον συνέδριο, τα µεγαλύτερα εµπόδια θα συναντήσουν τα τρόφιµα που βασίζονται σε κύτταρα. «Αυτή η µορφή εναλλακτικής πρωτεΐνης είναι εντελώς υπερδιαφηµισµένη όσον αφορά τα ισχυριζόµενα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια και δεν θα έχει σηµαντική διαφορά στη διατροφή µας».